Connect with us
Publicitate

Eveniment

Proiect de lege: Filmările cu camerele de bord, probe legale pentru sancționarea șoferilor indisciplinați în trafic

Publicat

Șoferii care încalcă regulile de circulație vor putea fi sancționați de polițiști pe baza imaginilor filmate de alți participanți în trafic. Constatarea contravențiilor se va putea face și cu ajutorul înregistrărilor de pe camerele de bord montate pe mașini, potrivit unui proiect de lege depus recent la Senat.

Potrivit inițiatorilor, falsificarea sau folosirea imaginilor falsificate devine infracțiune și se pedepsește cu închisoare de până la doi ani sau cu amendă.

Un proiect de lege aflat la Senat permite folosirea în anumite condiții a înregistrărilor făcute pe șosele și de camere neomologate. Proiectul prevede și pedepse pentru cei care folosesc filmări trucate.

Abaterile în trafic sunt adesea surprinse de camerele de bord montate pe mașini. Așa au fost filmați de exemplu și acești șoferi care circulă pe contrasens.

Deși există dovada că încalcă regulile de circulație, poliția rutieră nu este obligată să aplice sancțiuni pe baza imaginilor. Dar se poate autosesiza și identifica autoturismul.

Șoferi sancționați și pe baza imaginilor surprinse și de camerele neomologate

Deputatul USR Mihai Botez propune ca sancțiunile să poată fi aplicate și pe pe baza imaginilor suprinse de camerele neomologate ale participanților la trafic sau ale administrației publice locale. Condiția este ca acestea să permită stabilirea clară a numărului de înmatriculare, a culorii, mărcii și a modelului vehiculului.

Aceste aspecte trebuie consemnate în procesul verbal de constatare. Iar persoana care a filmat imaginile va declara pe proprie răspundere că întregistrarea nu este un fals.

Potrivit proiectului, constatarea contravențiilor se va putea face și cu ajutorul unor mijloace video folosite de participanții la trafic ori de autoritățile administrației publice locale, dacă acestea permit stabilirea certă a numărului de înmatriculare, culorii, mărcii și modelului vehiculului implicat în săvârșirea contravenției, consemnându-se aceasta în procesul verbal de constatare a contravenției.

Declarație pe proprie răspundere, închisoare pentru falsificarea imaginilor

Pentru constatarea contravenției este necesară și declarația pe propria răspundere a participantului la trafic asupra faptelor ce constituie contravenții și asupra autenticității și veridicității înregistrării video furnizate de către acesta.

De asemenea, falsificarea unei înregistrări prin contrafacere, alterare ori prin determinarea atestării unor împrejurări necorespunzătoare adevărului sau omisiunea înregistrării
unor date sau împrejurări, dacă a fost urmată de folosirea de către făptuitor a înregistrării ori de încredințarea acesteia unei alte persoane spre folosire, în vederea producerii unei consecințe juridice, se va pedepsi cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Cu aceeași pedeapsă se sancționează folosirea unei înregistrări falsificate în vederea producerii unei consecințe juridice.

România, fruntașă în Europa la accidente rutiere

Indisciplina în trafic și lipsa infrastructurii duc de cele mai multe ori la accidente grave. România este fruntașă la acest capitol în Uniunea Europeana, cu 85 de decese la un milion de locuitori, față de media europeana de 42. De asemenea, statisticile arată că avem cea mai scăzută capacitate de supraveghere a traficului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate