Actualitate
Proiect de lege privind funcționarea asociațiilor de locatari: Cei care își inundă vecinii ar putea plăti amenzi de până la 10.000 de lei
Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice propune un proiect de lege privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari. Potrivit acestuia, locatarii care își inundă vecinii vor putea fi pasibili de amenzi de până la 10.000 de lei.
„Neexecutarea de către proprietar a lucrărilor de întreținere, reparații sau de înlocuire a elementelor de construcții și instalații aflate în proprietatea sa individuală, dacă aceasta este de natură să aducă prejudicii celorlalți proprietari” se sancționează „cu amendă de la 4.000 lei la 10.000 lei”, se arată în proiectul de lege postat pe site-ul Ministerului Dezvoltării.
Proiectul de act normativ a fost publicat pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice pe data de 29 iunie 2015 și se află în dezbatere publică, eventualele observații și propuneri putând fi trimise pe adresa ministerului.
„Unele prevederi ale cadrului normativ în vigoare reglementează limitativ problematica coproprietății și a condominiului. Cadrul legislativ referitor la proprietatea comuna indiviză și la administrarea condominiilor este necesar a fi remodelat, deoarece în prezent acesta nu oferă suficiente soluții pentru problemele proprietarilor din condominii și noile moduri de viață și locuire, nu asigură o clară reprezentare și corelare a rolurilor actorilor publici și privați în noile condiții ale transformărilor socio-rezidentiale ale orașelor și satelor și ale pieței imobiliare și, mai ales, nu stabilește regulile și principiile care să directioneze acțiunile lor în vederea asigurării condițiilor durabile de locuit, la standarde europene”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.
Potrivit documentului, sancțiunile cresc și de zece ori și vizează schimbarea destinației apartamentelor de locuit fără autorizație, modificarea aspectului proprietății comune și amânarea reparării instalațiilor care ar putea cauza prejudicii vecinilor. Noua lege vine cu amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei dacă se creează o pagubă celorlalţi proprietari.
Până acum, amenzile erau cuprinse între 500 şi 3.000 de lei. Chiar dacă proprietarii au asigurare completă pentru astfel de incidente, nu vor scăpa de sancțiuni dacă refuză sau amână la nesfârșit repararea instalațiilor. De asemenea, chiar și firma de asigurare ar putea să refuze plata despăgubirilor dacă va constata că nu nu s-a făcut nimic pentru remedierea situației.
Aceleaşi sancţiuni se aplică şi proprietarilor care îşi deschid firmă în apartament fără să obţină autorizaţie şi acordul asociaţiei, ori celor care zugrăvesc de capul lor casa scării sau aduc alte modificări proprietăţii comune ignorând prevederile legale.
Dacă proiectul legislativ va fi aprobat, proprietarii vor fi obligaţi să cotizeze la fondul de rulment, o rezervă de bani folosită pentru plăţi curente (facturi de utilităţi). În acest moment, contribuţia la acest fond nu e obligatorie, însă unele asociaţii o cer pentru a se asigura că au bani pentru plata utilităţilor.
sursa: hotnews.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
livia
joi, 06.08.2015 at 18:58
În acest proiect de lege, s-ar impune şi un subpunct, foarte-foarte important: sancţionarea acelor familii care nu păstrează igiena în apartament şi deranjează pe vecini (pisici multe), prin mirosuri insuportabile.