Connect with us
Advertisement

Eveniment

Proiect pentru repatrierea Sfinților Mărturisitori Ardeleni, canonizați la catedrala din Alba Iulia în 1955

Publicat

Mai mulți parlamentari au inițiat la Senat o propunere legislativă privind repatrierea Sfinților Mărturisitori Ardeleni, canonizați în 1955 în catedrala din Alba Iulia. 

Propunerea legislativă privind repatrierea Sfinților Mărturisitori Ardeleni a fost înregistrată în 11 februarie la Senat, fiind inițiată de mai mulți deputați de la PNL.

Citește și Calendar Ortodox FEBRUARIE 2021: Toate sărbătorile religioase importante din luna februarie, trecute în Calendarul Bisericesc

Legea reglementează cadrul legal privind repatrierea moaştelor Sfântului Cuvios Mărturisitor Visarion Sarai a Sfântului Mucenic Oprea Miclăuş din Săliştea Sibiului, satul Tilişca şi a Sfinţilor Preoţi Martiri loan din Galeş şi Moise Măcinic din Sibiel, judeţul Sibiu decedaţi în închisoarea Kufstein, oraşului Kufstein, landul federal Tirol, Austria.

Aşezarea raclei cu sfintele moaşte se va face cu sprijinul Patriarhiei Române la Biserica Sfânta Treime din Sibiel, judeţul Sibiu, unde au slujit Sfinţii Preoţi.

Citește și Calendar Creștin Ortodox 2021: Toate sărbătorile religioase importante din noul an în Calendarul Bisericesc

La mijlocul secolului al XVIII-lea, din rândul preoţilor şi al credincioşilor ortodocşi români din Transilvania s-au ridicat numeroşi apărători ai dreptei credinţe în faţa încercărilor autorităţilor habsburgice de a-i înstrăina de „Legea Strămoşească”, credinţa ortodoxă. Printre ei s-au numărat şi preoţii Moise Măcinic din Sibiel, loan din Galeş şi mireanul / credinciosul Nicolae Oprea Miclăuş din Săliştea Sibiului, satul Tilişca.

Pentru mărturia lor ortodoxă şi moartea lor martirică, Biserica Ortodoxă Română l-a canonizat oficial pe 21 octombrie 1955, în catedrala din Alba lulia pe Sfântul Mucenic Oprea Miclăuş, iar pe Sfinţii Preoţi Martiri loan din Galeş şi Moise Măcinic din Sibiel, judeţul Sibiu, în anul 1992, fiind cinstiţi ca sfinţi de către obştea credincioşilor de pretutindeni şi mai cu seamă de cei din Transilvania, din mijlocul cărora s-au ridicat.

„Propunerea legislativă privind repatrierea Sfântului Mucenic Oprea Miclăuş din Săliştea Sibiului, satul Tilişca şi a Sfinţilor Preoţi Martiri loan din Galeş şi Moise Măcinic din Sibiel, judeţul Sibiu, reprezintă o necesitate impusă de faptul că aceşti martiri şi-au jertfit viaţa în iubire pentru adevăr şi credinţa ortodoxă. De aceea, tot românul care îşi va pleaca fruntea şi genunchii în smerenia cugetului la racla cu sfintele moaşte, se integrează prin rugăciune şi închinare în comuniunea tuturor celor ce au păstrat şi apărat dreapta-credinţă. Astfel ne întărim în unitatea de credinţă şi lucrare, de mărturisire şi trăire în şi cu Hristos, care a făcut ca această ţară să fie binecuvântată cu atâţia sfinţi”, au explicat inițiatorii, în expunerea de motive a proiectului.

Sfântul Cuvios Mărturisitor Visarion Sarai

Sfântul Cuvios Mărturisitor Visarion Sarai a fost un ieromonah ortodox sârb, principalul promotor al tulburărilor religioase anticatolice din Transilvania în anii 1744-1746, care au dus la exilul episcopului unit român Inocenţiu MicuKlein. El a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română în 28 februarie 1950, imediat după interzicerea Bisericii Române Unite cu Roma. S-a călugărit în anul 1738 la Mănăstirea Sfântul Sava. în anul 1742 ajunge la Mănăstirea Pakra din Slovenia, iar în ianuarie 1744 vine în Transilvania şi începe lupta pentru apărarea Ortodoxiei.

Este arestat în 26 aprilie 1744 de autoritatile imperiale şi supus unui interogatoriu cu 44 de întrebări. A fost trimis la închisoarea din Deva, apoi la cele din Timişoara, Osieck şi Raab, iar în cele din urmă la celebra închisoare Kufstein din Munţii Tirolului (Austria), unde a murit ca martir.

Sfântul Mucenic Oprea Miclăuș

Sfântul Mucenic Oprea Miclăuş a fost un ţăran ortodox din Săliştea Sibiului. Ca urmare a predicilor monahului Soffonie de la Cioara, prin care acesta îi îndemna pe ţărani să nu accepte unirea cu Roma sau, după caz, să o părăsească, întorcându-se la credinţa ortodoxă, ţăranii din Sălişte îi izgonesc pe preoţii care acceptaseră unirea.

Autorităţile imperiale răspund în forţă, arestând mai mulţi săteni. începând cu anul 1748, ţăranii din Sălişte, precum şi mai mulţi alţi preoţi şi credincioşi ortodocşi încep să trimită o serie de memorii şi petiţii succesive către mitropolitul sârb de Carloviţ, către guvernatorul Transilvaniei, către cancelaria imperială şi chiar împărătesei Maria Teresa, cerând eliberarea celor arestaţi, libertatea credinţei şi încetarea abuzurilor autorităţilor împotriva credincioşilor şi preoţilor ortodocşi.

Sfanţul Mucenic Oprea a făcut parte din cel puţin trei delegaţii care au trimis astfel de petiţii/memorandumuri la Viena(1748, 1749, 1752).

A fost arestat de mai multe ori şi a reuşit să evadeze cel puţin o dată din mâinile soldaţilor austrieci. Se consideră că Sf Oprea fie a murit în vreme ce încerca să se întoarcă acasă, fie, mai probabil, dacă a reuşit cumva să evadeze, a fost prins iarăşi şi trimis la închisoare, sfârşindu-şi zilele în temniţa de la Kufstein, ca mărturisitor al credinţei ortodoxe.

Sfântul Preot loan din Galeş

Sfântul Preot loan din Galeş a fost hirotonit în Ţara Românească, în lipsa unui episcop ortodox în Transilvania. S-a numărat printre cei mai îndrăzneţi apărători ai credinţei ortodoxe, în faţa încercărilor autorităţilor habsburgice de a impune unirea cu Biserica papală.

În anul 1756 a fost arestat şi dus în lanţuri la Sibiu. împărăteasa Maria Tereza a dat ordin să fie dus în închisoarea cetăţii Deva, urmând să fie reţinut acolo până la moarte. Dar, spre sfârşitul anului următor a fost dus sub aspră pază militară la închisoarea de Ia Graz, în Austria. Un cronicar braşovean -Radu Duma -scria că în anul 1776, câţiva negustori din Braşov l-au cercetat în închisoare, mărturisindu-le că „mai bine va muri acolo, decât să-şi lase credinţa strămoşească”.

Mai târziu a fost mutat în închisoarea din Kufstein, unde îşi sfârşiseră viaţa şi alţi doi mărturisitori şi mucenici ai Ortodoxiei transilvane, în anul 1780 un alt întemniţat de aici, sârbul Ghenadie Vasici, a reuşit să trimită o scrisoare împărătesei Ecaterina a Il-a şi Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse, prin care ruga să se intervină pentru eliberarea lui. între altele, scria: „Aici, în fortăreaţă, este şi un preot român din Transilvania, cu numele loan, care pătimeşte în robie de 24 de ani pentru credinţa ortodoxă”. Acesta era preotul loan din Galeş, cel întemniţat în 1756, deci cu 24 de ani în urmă.

Sfântul Preot Moise Măcinic din Sibiel

Sfântul Preot Moise Măcinic din Sibiel a fost hirotonit la Bucureşti de Mitropolitul Neofit al Ţarii Româneşti, prin anul 1746. A fost prins şi întemniţat la Sibiu, unde a pătimit timp de 17 luni. A fost eliberat din închisoare cu condiţia de a nu mai săvârşi cele ale preoţiei, şi a trăi şi a munci ca un simplu ţăran.

În anul 1752 a fost delegat, alături de credinciosul Nicolae Oprea din Sălişte, să plece la Viena pentru a prezenta împărătesei Maria Tereza plângerea credincioşilor din părţile de sud ale Transilvaniei (Făgăraş, Sibiu, Sebeş şi Orăştie), prin care cereau drepturi pentru Biserica Ortodoxă.

Au fost primiţi de împărăteasă, dar, în loc să li se dea un răspuns la plângerea lor, au fost aruncaţi în fioroasa închisoare Kufstein, din Munţii Tirolului. în anii care au urmat, reprezentanţii clerului şi ai credincioşilor ortodocşi din Transilvania au cerut în mai multe rânduri autorităţilor habsburgice să elibereze pe cei doi captivi.

În 24 iulie 1784, Stana, soţia lui Oprea, ruga pe împăratul losif al Il-lea să-l elibereze după o robie de 32 de ani. Conducerea închisorii raporta că nu se mai ştie nimic despre el. înseamnă că amândoi şi-au sfârşit zilele în temniţa de la Kufstein, jertfindu-şi viaţa pentru credinţa ortodoxă, câştigând însă cununa muceniciei.

sursa: senat.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement