Connect with us
Publicitate

Actualitate

PROIECT: Platformă națională de transparență decizională. Autoritățile, obligate să publice documentele, în format editabil

Publicat

Parlamentarii vor ca autoritățile administrației de la nivel central și local să fie obligate să publice documentele proiectelor de acte normative în format editabil, pe site-urile proprii dar și pe un portal național unic – o „platformă națională de transparență decizională”. De asemenea, ședințele publice ar urma să fie transmise online pe site-ul autorităților, dacă acestea au „acces la internet și resursele necesare pentru organizarea ședințelor publice online”. 

O propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.52/2003 privind transparența decizională în administrația publică a fost înregistrată, în 26 mai, la Senat. Potrivit inițiatorilor, un grup de parlamentari de la USR PLUS, în prezent instituțiile publice organizează dezbateri pe propriile site-uri sau fizice la sediile acestora, iar consultarea cu cetățenii sau organizațiile civice se face prin publicarea documentelor, în majoritatea cazurilor, în format scanat.

„Acest format nu poate fi prelucrat electronic, ci doar citit de către părțile interesate. În consecință, modelul existent pentru dezbaterile publice constituie reprezintă un impediment și o barieră în calea transparenței. (…)

Printre obstacolele transparenței decizionale se numără și faptul că, prin publicarea proiectelor de acte normative pe propriile site-uri, părțile interesate vor putea accesa informația doar în urma căutării pe zeci de site-uri ale administrației publice. Această realitate îngreunează accesul întregii societăți la informații de interes public”, explică inițiatorii, în expunerea de motive.

Astfel, prin adoptarea proiectului de lege, autoritățile administrației publice vor avea obligativitatea de a publica documentele în format editabil pe site-urile proprii, dar și pe un portal național unic.

„Se înființează o platformă națională de transparență decizională, fie prin adaptarea unei platforme existente, fie prin crearea unei platforme noi, în cadrul căreia vor fi publicate, sub un format editabil, documentele și informațiile necesare pentru îndeplinirea, de către autoritățile administrației publice, a obligației de a informa cetățenii și de a dezbate public proiectele actelor normative”, se precizează în proiectul de lege.

Potrivit inițiatorilor, costul platformei naționale este estimat la maxim 50.000 de euro.

„Ședințele publice vor fi transmise online pe site-ul autorității publice, dacă autoritățile publice au acces la internet și resursele necesare pentru organizarea ședințelor publice online. Autoritățile publice locale sau centrale nu pot îngrădi sau limita această prevedere prin adoptarea de acte normative aplicabile activității proprii”, se mai precizează în proiect.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate