Eveniment
Protest al arheologilor din Alba Iulia, împotriva unui proiect al Ministerului Culturii. Scrisoare CNA către Daniel Breaz
Sindicatul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia se alătură demersului Comisiei Naționale de Arheologie într-un protest împotriva unui proiect de lege privind protecţia patrimoniului arheologic şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes naţional, proiect inițiat de Ministerul Culturii.
Mai mult, arheologii din țară au redactat o scrisoare deschisă către ministrul Culturii Daniel Breaz, prin care și-au manifestat dezaprobarea privind această măsură care scoate din lege rolul de evaluare profesională al acestei comisii de specialitate asupra celor care doresc să devină profesioniști în domeniul arheologiei.
Vineri, 14 iunie, zi declarată ca fiind Ziua Arheologilor din România, membrii organizației sindicale muzeale vor protesta purtând banderole negre la locul de muncă și vor solidariza cu acțiunile colegilor din toată țara.
În data de 20 mai 2019, Ministerul Culturii și Identității Naționale a supus dezbaterii publice un proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanței Guvernului nr. 43/2000 privind protecţia patrimoniului arheologic şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes naţional. Acest proiect de lege a fost însă redactat fără consultarea și fără o notificare în prealabil a Comisiei Naționale de Arheologie care reunește profesioniști îndreptățiți să ofere sprijin științific direct în luarea deciziilor administrative în privința patrimoniului cultural.
Printre modificările propuse, la art. 12, după litera l) se introduce o nouă literă, lit. l1, cu următorul cuprins:
„l1) atestă, prin Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală, debutanţii, specialiştii şi experţii în domeniul cercetării arheologice, în conformitate cu metodologia aprobată prin ordin al ministrului culturii şi identităţii naţionale;”
Comisia Națională de Arheogie și comunitatea arheologică consideră inacceptabilă această reglementare. Într-o scrisoare deschisă, adresată Ministrului Culturii și Identității Naționale, prof. dr. Valer Breaz, membrii CNA și-au manifestat dezaprobarea privind această măsură care scoate din lege rolul de evaluare profesională al acestei comisii de specialitate asupra celor care doresc să devină debutant/specialist/expert arheolog (atribut al CNA, conform OMCC 2127/2005, art. 4.1.g: CNA stabileşte criteriile şi avizează atestarea specialiştilor şi experţilor din domeniul cercetării arheologice, înscrişi în Registrul arheologilor), transferându-l INCFC, entitate subordonată direct MCIN și care are drept obiect de activitate cursuri de ”formare continuă”.
Această propunere de modificare a OG 43/2000 nu numai că descalifică profesional o întreagă categorie, dar acesata va trebui să depindă de atestările făcute în cadrul unei instituții direct subordonate ministerului, și care științific nu are calitatea de a atesta sau de a forma arheologi. Prin aceasta se va institui un cadru periculos pentru siguranța patrimoniului cultural care ar putea deveni mai vulnerabil decât este în prezent, susțin reprezentanții sindicatului muzeal.
Astfel: “CNA se opune cu fermitate modificării OG 43/2000, prin adăugarea articolului 12, lit. l1 ). Pe cale de consecință, nu putem fi de acord nici cu un viitor Regulament de Organizare și Funcționare al Comisiei Naționale de Arheologie, într-o viitoare Procedură de acordare a autorizațiilor pentru cercetarea arheologică și într-o nouă Metodologie pentru înscrierea în Registrul arheologilor, făcute toate după același modus operandi (adică fără implicarea CNA în redactarea acestor regulamente, proceduri și metodologii). CNA respinge propunerea de la art. 16, litera j) prin care MCIN îi distribuie rolul decorativ de a ”propune criterii de atestare în Registrul arheologilor”, prin comparație de vechea formulare din lege: ”…. (CNA) stabilește criteriile și avizează atestarea specialiștilor și experților din domeniul cercetării arheologice, înscriși în Registrul arheologilor….”.
De asemenea, o petiție care vine în sprijinul acestei scrisori deschise către Ministrul Culturii și Identității Naționale a fost semnată de peste 400 de lucrători din domeniul culturii.
Vezi AICI petiția.
Potrivit unui comunicat transmis de Biroul Sindical al SMNUAI, membrii sindicatului muzeal vor participa la măsurile de protest menite să determine o atitudine responsabilă a Ministerului Culturii și Identității Naționale față de profesia de arheolog și față de problemele reale ale patrimoniului cultural din România.
Sindicatul Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia este unul din cele mai vechi şi puternice organizaţii sindicale muzeale din România. A luat fiinţă în anul 1990, având denumirea de Sindicatul Muzeelor din judeţul Alba, urmând ca în anul 2008 să-şi schimbe denumirea în forma actuală. Reprezentativitatea Sindicatului este foarte ridicată în prezent, cu un procentaj de peste 80% la nivelul instituţiei. În data de 30 aprilie sindicatul nostru a fost admis în Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Presă CulturMedia care este afliată la Confederaţia Naţională Sindicală Cartel ALFA, condusă de Bogdan Hossu. Această Confederaţie reprezintă peste 600.000 lucrători din diverse domenii de activitate.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News