Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Protest al arheologilor din Alba Iulia, împotriva unui proiect al Ministerului Culturii. Scrisoare CNA către Daniel Breaz

Publicat


protest arheologi

Sindicatul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia se alătură demersului Comisiei Naționale de Arheologie într-un protest împotriva unui proiect de lege privind protecţia patrimoniului arheologic şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes naţional, proiect inițiat de Ministerul Culturii.

Mai mult, arheologii din țară au redactat o scrisoare deschisă către ministrul Culturii Daniel Breaz, prin care și-au manifestat dezaprobarea privind această măsură care scoate din lege rolul de evaluare profesională al acestei comisii de specialitate asupra celor care doresc să devină profesioniști în domeniul arheologiei.

Vineri, 14 iunie, zi declarată ca fiind Ziua Arheologilor din România, membrii organizației sindicale muzeale vor protesta purtând banderole negre la locul de muncă și vor solidariza cu acțiunile colegilor din toată țara.

protest arheologi

În data de 20 mai 2019, Ministerul Culturii și Identității Naționale a supus dezbaterii publice un proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanței Guvernului nr. 43/2000 privind protecţia patrimoniului arheologic şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes naţional. Acest proiect de lege a fost însă redactat fără consultarea și fără o notificare în prealabil a Comisiei Naționale de Arheologie care reunește profesioniști îndreptățiți să ofere sprijin științific direct în luarea deciziilor administrative în privința patrimoniului cultural.

Printre modificările propuse, la art. 12, după litera l) se introduce o nouă literă, lit. l1, cu următorul cuprins:

l1) atestă, prin Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală, debutanţii, specialiştii şi experţii în domeniul cercetării arheologice, în conformitate cu metodologia aprobată prin ordin al ministrului culturii şi identităţii naţionale;”

Comisia Națională de Arheogie și comunitatea arheologică consideră inacceptabilă această reglementare. Într-o scrisoare deschisă, adresată Ministrului Culturii și Identității Naționale, prof. dr. Valer Breaz, membrii CNA și-au manifestat dezaprobarea privind această măsură care scoate din lege rolul de evaluare profesională al acestei comisii de specialitate asupra celor care doresc să devină debutant/specialist/expert arheolog (atribut al CNA, conform OMCC 2127/2005, art. 4.1.g: CNA stabileşte criteriile şi avizează atestarea specialiştilor şi experţilor din domeniul cercetării arheologice, înscrişi în Registrul arheologilor), transferându-l INCFC, entitate subordonată direct MCIN și care are drept obiect de activitate cursuri de ”formare continuă”.

Această propunere de modificare a OG 43/2000 nu numai că descalifică profesional o întreagă categorie, dar acesata va trebui să depindă de atestările făcute în cadrul unei instituții direct subordonate ministerului, și care științific nu are calitatea de a atesta sau de a forma arheologi. Prin aceasta se va institui un cadru periculos pentru siguranța patrimoniului cultural care ar putea deveni mai vulnerabil decât este în prezent, susțin reprezentanții sindicatului muzeal.

Astfel: “CNA se opune cu fermitate modificării OG 43/2000, prin adăugarea articolului 12, lit. l1 ). Pe cale de consecință, nu putem fi de acord nici cu un viitor Regulament de Organizare și Funcționare al Comisiei Naționale de Arheologie, într-o viitoare Procedură de acordare a autorizațiilor pentru cercetarea arheologică și într-o nouă Metodologie pentru înscrierea în Registrul arheologilor, făcute toate după același modus operandi (adică fără implicarea CNA în redactarea acestor regulamente, proceduri și metodologii). CNA respinge propunerea de la art. 16, litera j) prin care MCIN îi distribuie rolul decorativ de a ”propune criterii de atestare în Registrul arheologilor”, prin comparație de vechea formulare din lege: ”…. (CNA) stabilește criteriile și avizează atestarea specialiștilor și experților din domeniul cercetării arheologice, înscriși în Registrul arheologilor….”.

De asemenea, o petiție care vine în sprijinul acestei scrisori deschise către Ministrul Culturii și Identității Naționale a fost semnată de peste 400 de lucrători din domeniul culturii.

Vezi AICI petiția.

Potrivit unui comunicat transmis de Biroul Sindical al SMNUAI, membrii sindicatului muzeal vor participa la măsurile de protest menite să determine o atitudine responsabilă a Ministerului Culturii și Identității Naționale față de profesia de arheolog și față de problemele reale ale patrimoniului cultural din România.

Sindicatul Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia este unul din cele mai vechi şi puternice organizaţii sindicale muzeale din România. A luat fiinţă în anul 1990, având denumirea de Sindicatul Muzeelor din judeţul Alba, urmând ca în anul 2008 să-şi schimbe denumirea în forma actuală. Reprezentativitatea Sindicatului este foarte ridicată în prezent, cu un procentaj de peste 80% la nivelul instituţiei. În data de 30 aprilie sindicatul nostru a fost admis în Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Presă CulturMedia care este afliată la Confederaţia Naţională Sindicală Cartel ALFA, condusă de Bogdan Hossu. Această Confederaţie reprezintă peste 600.000 lucrători din diverse domenii de activitate.


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Oficial MFP: Prețurile diferite față de UE la carburanți nu sunt determinate de nivelul taxelor

Publicat

scumpiri

În România ponderea taxelor în prețurile finale ale benzinei fără plumb și motorinei sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeană, susține Attila Gyorgy, secretar de stat în cadrul Ministerului Finanțelor Publice (MFP), răspunzând unei interpelări adresate de un deputat. „Astfel, la benzina fără plumb această pondere reprezintă 54% din prețurile finale, iar la nivelul […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

ÎNTRE CHIN ȘI AMIN, filmul dedicat fenomenului Pitești, în care joacă Kira Hagi, va fi proiectat la Alba Iulia

Publicat

ÎNTRE CHIN ȘI AMIN, primul film artistic având ca temă Experimentul Pitești, unul dintre cele mai teribile experimente de reeducare prin tortură din istoria modernă, va fi difuzat marți, 22 octombrie, ora 18, la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia. În film joacă și Kira Hagi, fiica lui Gheorghe Hagi. Acesta s-a arătat […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Pădurarul care apare în ancheta RECORDER, snopit în bătaie după apariția reportajului

Publicat

Răzvan Cenușă, pădurarul din comuna Moldoviţa, judeţul Suceava, care a avut curajul să apară într-un reportaj realizat de jurnaliştii de la Recorder, în care se arată cum se fură legal din pădurile Bucovinei, a fost snopit în bătaie după difuzarea materialului.  Informația a fost făcută publică de activistul de mediu Tiberiu Boşutar pe site-ul său, […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

REVOLTĂTOR: Voluntarii care refăceau locuința unei familii sărmane din Gorj, reclamați de vecinii invidioși

Publicat

Mai mulți localnici din satul Bobu (Gorj) au depus reclamații contra voluntarilor veniți să refacă locuința unei familii sărace. Sătenii s-au plâns la primărie că sunt deranjați de zgomotul produs, iar unii săteni chiar îi înjurau pe voluntari atunci când treceau prin fața casei, scrie publicația locală igj.ro. Sătenii s-au plâns la primărie că sunt deranjați […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate