Connect with us
Publicitate

Administrație

Punerea în posesie gratuită a terenurilor moștenite: aproape 4000 de locuitori din Alba au depus cereri. Situația pe localități

Publicat

Punerea în posesie gratuită a terenurilor moștenite: Aproape 4000 de locuitori din Alba au depus cereri, până la termenul limită din 19 noiembrie, pentru a deveni proprietari, fără a mai apela la instanță.

Aceștia beneficiază de drepturile prevăzute de Legea 123/2023, de modificare a Legii fondului funciar.

Potrivit actului normativ, se pot emite titluri de proprietate pentru terenuri moștenite.

”Deținătorii sau moștenitorii acestora care nu s-au înscris în cooperativa agricolă de producție, nu au predat sau nu li s-au preluat la stat terenurile prin acte translative de proprietate pot solicita, la cerere, comisiei județene emiterea titlului de proprietate în condițiile prezentei legi, astfel:

  • dacă deținătorii sau moștenitorii acestora figurează cu terenul în registrele agricole sau registrele cadastrale și în evidențele fiscale
  • pentru terenul în cauză nu a fost deschisă carte funciară
  • terenul nu face obiectul cererilor de reconstituire sau constituire a dreptului de proprietate de către alte persoane și nici nu s-a eliberat anterior titlu de proprietate cu privire la acesta.

Situația din Alba

În județul Alba, au fost depuse 3836 de cereri în baza Legii nr.123/2023, a anunțat Instituția Prefectului Alba.

Cele mai multe solicitări au fost de la persoane din:

  • Albac – 370
  • Șugag – 291
  • Bucium -270
  • Poșaga – 249
  • Săsciori – 234
  • Zlatna – 233
  • Ocoliș – 199
  • Pianu – 170.

Cum a fost organizată activitatea în județ

Pe parcursul acestui an s-au derulat mai multe ședințe de lucru, la sediul primăriilor, care au avut ca obiect prelucrarea modificărilor aduse prin Legea 123/2023.

”Sunt mulțumit, că eforturile noastre constante, mă refer aici la specialiștii în fond funciar și mai ales reprezentanții OCPI Alba, s-au concretizat într-un număr mare de solicitări depuse și astfel cât mai mulți cetățeni să beneficieze de aceste prevederi legislative”, a precizat prefectul Nicolae Albu.

”Sunt aproape 4000 de locuitori ai județului Alba care au depus cereri în termenul legal pentru a fi împroprietariți fără ani lungi de procese, zile pierdute prin instanțe, cheltuieli inutile. Simplu, fără birocrație.

E cazul acelor oameni care au parafat o înțelegere, prin încredere și o strângere de mână. Cum se făcea odată și era suficient.

Așa simt eu să-i reprezint pe oamenii din Alba, prin fapte, nu povești”, a transmis deputatul PNL de Alba, Florin Roman.

În situația localităților care nu înregistrează cereri, s-a încheiat procesul de cadastrare sistematică.

Emiterea titlurilor de proprietate s-a desfășurat după o altă procedură, de care au beneficiat cetățenii localităților respective.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    vineri, 24.11.2023 at 20:26

    Vai de mine, să rataţi voi denumirea acestei legi ? În unele locuri este intitulată Legea Roman, cu laudele de rigoare.Adică legea unuia care nu a lucrat niciodată, ci s-a „fofilat” prin diferite locuri până să ajungă parlamentar. Şi dintr-o dată s-a deşteptat, ca cocoşul dimineaţa.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate