Connect with us
Advertisement

Economie

Radiografia scumpirilor din 2013 în Alba. Vom plăti mai mult pentru apă, energie electrică, impozite locale, dar și pentru vicii

Publicat

Anul 2013 aduce albaiulienilor scumpiri din toate direcțiile. Fie că vorbim de alimente, accize, apă și canalizare, taxe și impozite, toate s-au majorat de la începutul anului și vor continua să crească. De exemplu, de la 1 ianuarie, locuitorii din judeţ plătesc pentru apa potabilă un tarif de 2,93 lei (fără TVA), în loc de 2,71 de lei anul trecut, scumpiri ce se alătură majorării impozitelor şi taxelor locale cu 16.05%.

Din 2013, suntem nevoiţi să plătim mai mult atât pentru alimentele de bază, cât și pentru resurse. Apa CTTA Alba a modificat prețurile de la 1 ianuarie, iar în acest moment albaiulienii au de plătit pentru apă potabilă 2,93 de lei fără TVA adică 3,63 cu TVA, iar pentru canalizare 2,79 de lei fără TVA (3,46 de lei cu TVA). Tarifele se aplică în toate localitățile din județul Alba unde există rețele de apă și canalizare Apa CTTA.

Și la energia electrică, tarifele au fost majorate de la 1 ianuarie cu 10%. Astfel, pentru o factură lunară medie de 40 de lei aferentă  unui consum de 100 KWh, creşterea va fi de 4 lei.

Începând din acest an, vom plăti mai mult pentru consumul de gaze. Ministrul delegat pentru energie, Constantin Niță, a explicat în cadrul unei recepții organizate de EON Gaz, că “există un calendar semnat cu Fondul Monetar Internaţional, cu Banca Mondială şi cu Comisia Europeană, iar preţul gazelor va fi liberalizat pentru consumatorii casnici, până în anul 2014. Vor urma nişte creşteri, însă nu la nivelul la care vă aşteptaţi dumneavoastră şi nu pot să vă declar un procent. Nu ştiu exact de când şi cu cât, dar vă pot spune că, în luna iunie, autorităţile naţionale vor stabili aceste detalii”.

Potrivit reprezentanților E.OnGaz, până în acest moment prețul pentru consumatorii casnici nu a suferit modificări, iar pentru clienții industriali tariful a crescut cu 5%.

Vom plăti mai mult pentru bere, țigări cafea și motorină

Accizele vor fi recalculate la un curs de schimb cu 5,2% mai mult față de anul trecut, ceea ce înseamnă că vom plăti mai mult pentru țigări, cafea și produsele alcoolice precum berea, vinurile, băuturile fermentate, produsele intermediare sau alcoolul etilic. Acciza totală la țigarete va crește cu 3,27%, de la 79,19 euro la 81,78 euro/1.000 țigarete, iar nivelului accizelor pentru bere crește cu 10%, de la 0,748 euro/hl/grad Plato la 0,8228 euro/hl/grad Plato.

De asemenea, accizele la motorină au crescut cu 4,55% începând cu 1 ianuarie 2013, de la 374 euro/tonă la 391 euro/tonă.

Taxele și impozitele au crescut în majoritatea localităților din Alba

Locuitorii din Alba vor avea de suportat şi majorările cu până la 16,05% la impozitele şi taxele locale. Este cazul cetăţenilor din Alba Iulia, Ocna Mureș, Aiud, Zlatna, Teiuș, dar și în Abrud, Cugir sau Cîmpeni, ceea ce înseamnă mai mulți bani pentru deţinerea în proprietate a clădirilor, terenurilor, mașinilor sau pentru amenzi. În Sebeș și Baia de Arieș, oamenii sunt mai norocoși, întrucât CL nu a aprobat până în prezent creșterea de 16,05% a taxelor și impozitelor.

Pe lângă toate aceste scumpiri, de anul acesta vom avea de suportat și coplata în sănătate. Pentru fiecare externare din spital vom plăti o sumă de până la 10 lei.

Cât vor plăti fermierii?

Tot din acest an, și micii fermierii vor fi nevoiți să plătească impozite. Dacă până acum statul percepea un impozit de 2 % din veniturile declarate de fermieri, de acum vor fi impozitate și veniturile pe care producătorii le au din creșterea animalelor, precum și din silvicultură și piscicultură.

Nu toţi fermierii vor fi impozitaţi. Cei care au o suprafaţă cultivată de maximum două hectare şi obţin venituri din cultivarea cerealelor, plante oleaginoase, cartofi, sfeclă de zahăr, hamei şi leguminoase pentru boabe sunt exceptaţi de la impozitare. De asemenea, nu vor plăti impozit agricultorii care au maxim 10 ovine şi caprine, până la 3 vaci, 6 porci, 100 de păsări sau 100 familii de albine.

Plata impozitului se face către bugetul de stat în două rate egale. Jumătate din impozit se achită până la 25 septembrie inclusiv, iar diferenţa până la 15 decembrie inclusiv.

De asemenea, toate firmele a căror cifră de afaceri este mai mică de 65.000 de euro vor plăti de la 1 ianuarie un impozit obligatoriu pe venit. Vezi aici mai multe despre noua taxă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Dionis

    miercuri, 06.02.2013 at 14:33

    Ar trebui, totusi, sa se ieftineasca funia si sapunul …

  2. ion

    joi, 07.02.2013 at 09:30

    funia si sapunul e pentru guvernul USL!!!!

    • HaHaHa

      joi, 07.02.2013 at 13:56

      Vrei tu sa tai de undeva, dar nu tai bine… nu pe cine trebuie. USL e doar varful de par din crestetul capului unei „organizatii” compusa din mafioti de tip patroni, baroni locali, director bugetari, colonei samd. Vrei sa tai, incepe de acolo… dar incepe odata, ca e mult de lucru.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement