Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Ministrul Muncii: Bugetarii vor avea termen 30 de zile să aleagă dacă ies la pensie sau vor să muncească în continuare la stat

Publicat

Bugetarii care cumulează salariul cu pensia la stat, vor avea termen 30 de zile de la intrarea legii în vigoare să aleagă dacă vor să rămână în câmpul muncii sau să primească pensia, a anunțat miercuri ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Raluca Turcan a mai anunțat că o „simplă cerere va fi suficentă” pentru ca cei care care în acest moment cumulează pensia cu salariul de la stat să aleagă ce vor face după ce Legea pensiilor va intra în vigoare.

Citește și: VIDEO Raluca Turcan: Pensia nu se mai cumulează cu salariul la stat. Ce se întâmplă la privat. Vârsta de pensionare, 70 de ani

”Opțiunea are drept consecință suspendarea pensiei și cei care cumulează, în momentul de față pensia cu salariul la stat, au obligația ca în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii să își declare opțiunea”, a declarat Rauca Turcan.

Turcan a precizat că urmează ca săptămâna viitoare proiectul să meargă să meargă în varianta finală în Parlament.

Potrivit proiectului de lege, bugetarii care beneficiează și de pensie trebuie să opteze în 30 de zile de la publicarea legii care va interzice cumulul pensiei cu salariul la stat.

Ministrul Muncii: Ultimatum pentru bugetarii pensionari

“Pentru sectorul public există nişte reglementări specifice, şi anume: în momentul în care o persoană optează pentru prelungirea activităţii, atunci, dacă îndeplineşte condiţiile de pensionare, se suspendă dreptul la pensie.

Opţiunea continuării activităţii după împlinirea vârstei legale de pensionare are drept consecinţă, aşadar, suspendarea pensiei şi cei care cumulează în momentul de faţă pensie cu salariul la stat au obligaţia ca în 30 de zile de la publicarea acestui act normativ să-şi exprime această opţiune.

Evident că angajatorii trebuie să-i informeze pe cei care în momentul de faţă se află în situaţia de cumul pensie-salariu, iar dacă nu fac lucrul acesta vor suporta consecinţe sub formă de amendă”, a explicat Turcan, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Victoria.

Ea a menţionat că proiectul, în ansamblul său, se referă la persoanele care au îndeplinit vârsta de pensionare şi care vor putea opta, la cerere, să lucreze până la vârsta de 70 de ani.

De asemenea, potrivit proiectului de lege, angajatorii vor trebui să avertizeze angajații că sunt obligați să facă o alegere. Dacă nu vor face acest lucru, angajatorii vor fi amendați, potrivit ministrului Muncii.

La această oră sunt peste 35.000 de persoane care cumulează pensia cu salariul de la stat.

Raluca Turcan a mai precizat că pensionarii care nu lucrează la stat sau la privat, dar își doresc să facă acest lucru, o vor putea face până la împlinirea vârstei de 70 de ani, cu condiția ca cei care se angajează la stat să renunțe la încasarea pensiei.

Sunt exceptate de la prevereile noii legi persoanele alese în funcții publice care se află în mandate pe o perioadă definită de Constituție, cele care încasează venituri sub forma de drepturi de autor și drepturi conexe, personalul didactic plătit cu ora, persoanele încadrate în gradul III de invaliditate, asistenții maternali, asistenții personali, dar și membrii Academiei Române.

Ministrul Muncii, despre legea salarizării: Sporurile să nu depășească 20% din salariul de bază

Ministrul Muncii, Raluca Turcan a făcut precizări și în ceea ce privește legea salarizării

„Am solicitat ministerelor de linie să prezinte propria viziune în privința salarizării în sistemul public plecând de la niște principii pe care Ministerul Muncii le-a identificat: 

Să existe unitate în privința salariului în plată, care se calculează pentru toate categoriile socio-profesionale.

Noi propunem ca salariul de bază la care să se raporteze calculul salariilor să fie 2.300 de lei, nivelul salariul minim brut pe economie. Dacă sunt sporuri care sunt necesar a fi acordate, ele să nu depășească 20% din nivelul salariului de baza.

Sistemul sporurilor să fie revizuit radical, unele sporuri să fie acordate în sume fixă pentru că presupun expunerea la condiții de muncă identice și altele eliminate și în domeniile respective să se prefere o reașezare pe grilă de salarizare a salariilor în plată”, a declarat Turcan.

Legat de o posibilă perioadă limită de punere în aplicare a legii salarizării, Ministrul Muncii a spus că nu există o presiune în acest sens, dar că cel mai probabil se va întâmpla „într-un an de zile”.

„Nu avem o presiune foarte mare să o finalizăm, pentru că nu dorim să facem o lege dominată de excepții. Ne-am propus cam într-un an de zile”, a conchis Turcan.

surse: agerpres, digi24.ro

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate