Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Raport AJOFM: Rata șomajului în Alba la sfârșitul lunii martie, 4,91%. Peste 8.400 de persoane se aflau în căutarea unui loc de muncă

Publicat

ajofm alba sediu

ajofm alba sediuAgenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Alba a făcut publică situaţia persoanelor aflate în șomaj la sfârşitul lunii martie. Potrivit raportului, un număr total de 8.449 de persoane figurau în evidenţele AJOFM Alba. Rata șomajului la finele lunii martie a fost de 4,91%.

Potrivit AJOFM Alba, în perioada 1 – 31 martie, 60 de persoane au beneficiat de prima de activare, patru persoane de prima de instalare și alte 16 persoane de prima de încadrare.

Situaţia şomajului înregistrat în judeţul Alba

La sfârşitul lunii martie 2017, un număr total 8.449 persoane figurau în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba, dintre care 3.619 femei. Din 8.449 cele persoane înregistrate, 2.611 persoane sunt şomeri indemnizaţi, iar 5.838 sunt persoane aflate în căutarea unui loc de muncă înscrise în evidenţele agenţiei fără a beneficia de drepturi băneşti.

Rata şomajului, la nivelul judeţului Alba, la finele lunii martie 2017 este de 4,91%.

Medierea muncii

Numărul persoanelor cuprinse la măsuri active în luna martie 2017 a fost de 458 persoane.

Stimularea încadrării în muncă a absolvenţilor instituţiilor de învăţământ

Una dintre măsurile de prevenirea a şomajului şi stimularea ocupării tinerilor absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ este subvenţionarea angajatorilor pentru încadrarea în muncă a acestei categorii de persoane, subvenţionare care se acordă diferenţiat în funcţie de nivelul studiilor absolvite de cel angajat. Utilizarea tuturor mijloacelor de informare în masă cu privire la măsurile active destinate tinerilor, informarea şi consilierea privind cariera tinerilor din anii terminali de studii a făcut posibilă angajarea a 40 absolvenţi, din care 26 prin subvenţionarea locului de muncă.

Încadrarea în muncă a şomerilor înainte de expirarea perioadei de indemnizare

În scopul prevenirii şomajului de lungă durată şi stimulării şomerilor de a se încadra în muncă înainte de expirarea perioadei de indemnizare, s-au acordat alocaţii 30% pentru un număr de 29 şomeri, din care 16 sunt femei.

Încadrarea în muncă a persoanelor cu vârsta de peste 45 ani sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale şi persoane care mai au 5 ani până la pensie

Şomajul în rândul acestor categorii de persoane constituie una din problemele stringente ale pieţei forţei de muncă. În luna martie 2017 au fost încadraţi în muncă din aceasta categorie un număr de 250 şomeri.

După statutul persoanei înregistrate persoanele încadrate din această categorie pentru care s-au subvenţionat locurile de muncă (171) se structurează astfel:

– 94 şomeri neindemnizaţi

– 77 şomeri indemnizaţi.

Acordarea de subvenții angajatorilor care încadrează în muncă tineri NEET

Angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, tineri NEET (tânăr cu vârsta cuprinsă între 16 şi 24 de ani care nu are loc de muncă, nu urmează o formă de învăţământ şi nu participă la activităţi de formare profesională) pe o perioadă de 12 luni, primește lunar o sumă în cuantum de 900 lei, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni.

În luna martie s-au încadrat în muncă 3 persoane prin subvenţii acordate angajatorilor pentru încadrarea tinerilor NEET.

Încadrarea în muncă persoanelor cu handicap

Prin aplicarea setului de măsuri active prevăzute pentru promovarea incluziunii sociale a persoanelor cu handicap, a serviciilor personalizate pentru acest grup ţintă, s-a reuşit încadrarea în muncă, până la data de 31 martie 2017 a 7 persoane cu subvenţionarea locului de muncă.

Servicii de consultanță și asistență pentru începerea unei activități independente sau pentru inițierea unei afaceri

În urma acordării serviciilor de consultanţă şi asistenţă pentru începerea unei activităţi independente sau pentru iniţierea unei afaceri, în cursul lunii martie 3 persoane au iniţiat astfel de activităţi independente.

Prima de activare

Șomerii care nu beneficiază de indemnizație de șomaj înregistrați la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, în situația în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de 3 luni, beneficiază de o primă de activare în valoare de 500 lei, neimpozabilă.

În perioada 1 – 31 martie au beneficiat de prima de activare 60 de persoane.

Prima de instalare se acordă în cuantum diferenţiat, astfel:

a) 12.500 lei pentru persoanele înregistrate ca șomeri la agențiile pentru ocuparea forței de muncă și care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate situată la o distanță mai mare de 50 km față de cea în care își au domiciliul sau reședința, și ca urmare a acestui fapt, își schimbă domiciliul sau își stabilesc reședința în localitatea respectivă sau în localitățile învecinate acesteia. Prima de instalare se va acorda în două tranșe (50% din cuantumul stabilit, la data instalării și 50% după expirarea perioadei de 12 luni de la angajare);

b) 5.500 lei pentru persoanele care sunt însoțite de membrii familiei care își schimbă domiciliul;

c) în cazul în care ambii soți îndeplinesc condițiile de acordare a primei de instalare, unul va primi 12.500 lei, iar celălalt va primi o primă de instalare în cuantum de 3.500 lei;

dacă angajatorul sau autoritățile publice locale sau centrale asigură locuință de serviciu sau suportă cheltuielile aferente din fonduri proprii sau fonduri publice, șomerii care se încadrează primesc o primă de instalare de:

  • 3.500 lei pentru situațiile prevăzute la punctele a) și c);
  • 6.500 lei pentru situația prevăzută la punctul b).

Persoanele care au locuința asigurată sau cheltuielile de cazare sunt suportate de angajator primesc prima de instalare într-o singură tranșă la data instalării.

În luna martie 2017 au beneficiat de prima de instalare 4 persoane înregistrate ca șomer la AJOFM Alba care s-au încadrat în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate și, ca urmare a acestui fapt, își schimbă domiciliul.

Prima de încadrare se acordă după cum urmează:

Persoanele înregistrate ca șomeri la agențiile pentru ocuparea forței de muncă și care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o localitate situată la o distanță mai mare de 15 km de localitatea în care își au domiciliul sau reședința, pot beneficia de o primă de încadrare neimpozabilă.

Cuantumul primei se calculează la 0,5 lei/km, dar nu mai mult de 55 lei/zi, proporțional cu numărul de zile în care persoanele în cauză desfășoară efectiv activitatea la angajatorul la care se realizează încadrarea în muncă. Prima de încadrare se acordă pe o perioadă de 12 luni.

În luna martie 2017 au beneficiat de prima de încadrare 16 persoane.

Economia socială

În cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba a fost înfiinţat Compartimentul de Economie Socială, compartiment cu principală atribuţie evaluarea solicitărilor persoanelor juridice care desfăşoară activităţi în domeniul economiei sociale în vederea acordării după caz, a

atestatului sau mărcii sociale, precum şi emiterea de acordare ori, după caz, de neacordare a atestatului, respectiv mărcii sociale.

Până la 31 martie s-au emis 6 atestate de întreprindere socială.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax