Eveniment
RAR a acordat certificarea pentru becuri de înlocuire cu LED. Ce trebuie să știe șoferii care vor să schimbe becurile cu filament
RAR a acordat certificarea pentru becuri de înlocuire cu LED. Registrul Auto Român (RAR) a anunțat că a acordat certificarea pentru sursele de lumină LEDr. Șoferii din România au acum opțiunea legală de a înlocui becurile cu filament cu becuri de tip LEDr, care îmbunătățesc performanțele sistemelor de iluminat ale mașinilor.
Potrivit reprezentanților RAR, operațiunea de înlocuire a becurilor se poate face în anumite condiții, care țin de anul de fabricație sau modelul mașinii.
„În cazul în care sunteți opriți de poliție la un control în trafic și aveți montate becuri LEDr, vi se va solicita să prezentați documentul care atestă că sursa de lumină este certificată. Prin urmare vă recomandăm să aveți asupra dvs. și actul de la vânzător”, au transmis reprezentanții RAR.
Care sunt avantajele becurilor LEDr
Avantajele becurilor LEDr sunt:
- lumina generată este mai apropiată de lumina naturală
- asigură iluminarea drumului pe o distanță mai mare
- solicită mai puțin echipamentul electric de la bord
RAR a acordat certificarea pentru becuri de înlocuire cu LED. Ce trebuie să știe șoferii
RAR a transmis mai multe informații pentru șoferii care vor să înlocuiască sursele de lumină cu filament ale autoturismelor cu becuri LED.
O sursă de lumină de înlocuire cu diode emițătoare de lumină (LEDr) reprezintă o sursă de lumină LED destinată a înlocui sursa de lumină inițială a unui dispozitiv de iluminare omologat, având aceeași denumire a categoriei (H1, H4 etc.), dar care produce lumină utilizând o altă tehnologie de generare.
Aceste categorii de surse luminoase au fost integrate în Regulamentul ONU nr. 37 privind omologarea lămpilor cu filament destinate utilizării în cazul lămpilor omologate ale vehiculelor cu motor și ale remorcilor acestora, începând cu suplimentul 48 la seria 03 a regulamentului, intrat în vigoare din 22 iunie 2022, cu scopul de a facilita accesul la noile tehnologii de iluminare și pentru modelele de vehicule ce nu au fost dotate inițial cu surse de lumină LED.
La solicitarea unui producător din piața de profil, RAR a emis, pentru anumite categorii de LEDr, certificate de conformitate în baza unor certificări naționale acordate de autoritatea federală din Germania (KBA), precum și în urma efectuării unui set de încercări derulate de RAR pentru verificarea montajului.
Practic, au fost recunoscute printr-o procedură de certificare voluntară omologările germane deja emise, procedură care a presupus și evaluarea cerințelor prescrise în Regulamentele ONU aplicabile, raportate la cele existente și detaliate în certificatele germane.
Certificatele de conformitate emise de RAR acoperă LEDr din categoriile H1, H4, H7 și W5W
Producătorul OSRAM a anunțat recent omologarea pentru utilizarea pe șoselele din România a gamei Night Breaker LED. Conform reglementărilor germane privind normele de circulație rutieră (StVZO), becurile din gama Night Breaker LED au fost aprobate ca lămpi retrofit legale pentru instalarea în farurile pe bază de halogen.
Datorită formei lor compacte, aceste lămpi se apropie de dimensiunea lămpilor cu halogen, asigurând o compatibilitate și mai mare cu autovehiculele.
Comparativ cu lămpile cu halogen obișnuite, Night Breaker LED se distinge prin rezistența sa la vibrații și o durată de viață de până la 6 ori mai lungă. De asemenea, lămpile LED au o temperatură de culoare rece asemănătoare luminii naturale și oferă o luminozitate cu până la 330% mai mare.
Vezi AICI – Lista de compatibilitate pentru Night Breaker LED.
Pentru fiecare produs, certificatul de conformitate are anexată o listă cu vehiculele pe care se poate monta respectiva sursă de lumina de înlocuire LEDr.
Ca informații generale, reprezentanții RAR au mai transmis că:
- Sursele de lumină de înlocuire LEDr se montează numai pe vehicule omologate de tip european, pe care se pot identifica numărul de omologare de tip (pe plăcuța producătorului) și numărul de omologare al dispozitivului de iluminare (far, lampă etc.);
- Pe corpul dispozitivului de iluminare omologat se aplică prin etichetare marcajul de omologare de tip germană și numărul certificatului de conformitate emis de RAR;
- Utilizatorul trebuie să păstreze în vehicul declarația de conformitate emisă de titularul certificatului de conformitate, însoțită de copia certificatului de conformitate emis de R.A.R.;
- Este important și recomandat ca după montarea surselor de lumină LEDr, în special în cazul luminilor de întâlnire, să fie verificate unghiurile de înclinare inițială a fasciculului luminos și forma asimetrică a acestuia.
- Furnizarea către solicitant a tuturor documentelor/etichetelor/instrucțiunilor necesare reprezintă responsabilitatea exclusivă a furnizorului de surse de lumină LEDr certificate.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News