Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Războiul gunoaielor iscat de tranziția între Polaris și RER VEST: Cum au fost catalogate ca ”ilegale” noile tarife pentru gunoi


Publicat

Scandalul iscat de schimbarea firmelor care se ocupă de ridicarea gunoiului în Alba Iulia, dar și în alte localități din Alba, escaladează și prinde forma unei lupte cu informații neverificate, incomplete sau chiar lansate cu scopul de a ”intoxica” cetățenii.

Cel mai recent exemplu este catalogarea tarifelor ce vor fi practicate de asocierea RER VEST  – RETIM ca fiind ”ilegale”.

”Lupta” se vede cel mai bine la nivelul municipiului Alba Iulia: la scurt timp după ce asocierea RER VEST – RETIM a preluat centrul de colectare a gunoiului de la Galda, orașul a fost năpădit de gunoaie și a urmat un adevărat război mediatic între firma Polaris și noul operator.

În urma ”războiului”, afectați au fost cetățenii care s-au trezit la marginea blocului cu munți de gunoaie, focare de infecție și un miros insuportabil în plină vară. 

Însă, profitând de criza gunoiului din Alba Iulia, PSD Alba, partid aflat în opoziție atât la nivelul municipiului, cât și la nivel județean, a atacat cu fiecare ocazie conducerea Primăriei Alba Iulia, dar și Consiliul Local, unde majoritari sunt cei din PNL și USR.

Cel mai recent ”atac” dat de consilierii PSD Alba Iulia, în scandalul gunoaielor, este catalogarea noilor tarife propuse de operatorul de la Galda, ca fiind ”ilegale”. Consilierii locali care au semnat comunicatul sunt: Bogdan Medrea, Narcisa Bărbuleț, Alin Stanciu și Dana Nanu.

Informația a fost lansată sub forma unui comunicat de presă, postat pe Facebook, joi, 12 august, la ora 19.13, când informația nu mai poate fi verificată din surse oficiale.

La scurt timp, majoritatea publicațiilor din Alba, inclusiv alba24.ro, au preluat comunicatul semnat de consilierii locali PSD Alba Iulia.

În linii mari, consilierii PSD Alba Iulia au declarat că hotărârea de Consiliu Local al municipiului Alba Iulia, dar și cele din alte localități, prin care au fost stabilite noile tarife practicate de RER VEST RETIM, pentru ridicarea gunoiului, ”au fost declarate ilegale de Prefectura Județului Alba”.

Ce spun reprezentații Prefecturii

Potrivit subprefectului Vincze András, hotărârile respective nu au fost declarate ilegale de către Prefectură.

Mai exact, după ce consilierii locali din Alba Iulia au votat noile tarife în data de 19 iulie, documentul a ajuns pe masa juriștilor Prefecturii pentru verificarea acesteia din punct de vedere legal.

Juriștii Prefecturii au descoperit că au fost folosiți termeni juridici greșit.

Au fost folosiți termeni precum ”se stabilesc” când trebuia folosit termenul ”se modifică”, a explicat, pentru alba24.ro, viceprimarul Vincze András.

”Au fost chestii” mărunte, a precizat acesta.

Mai mult, au fost stabilite modele de hotărâri de Consiliu Local pentru localitățile care încă nu au aprobat noile tarife și alte modele pentru UAT-urile care deja au aprobat tarifele și trebuie să le modifice sau să le revoce.

Ce se întâmplă de fapt cu tranziția dintre Polaris și RER VEST

Asocierea RER VEST cere din partea ADI Salubris Alba, vineri, 13 august, prelungirea perioadei de mobilizare, pentru a putea semna contractele cu toți beneficiarii.

Potrivit surselor alba24.ro, ar fi vorba despre o perioadă de maxim 4 luni.

Doar în Alba Iulia ar fi vorba despre 20.000 – 24.000 de contracte cu beneficiarii, care mai trebuie semnate.

În același  timp, Polaris a notificat că din 8 septembrie nu va mai presta servicii de colectare a gunoiului, deoarece atunci se încheie actuala perioadă de mobilizare a RER VEST.

Dacă Polaris va pleca și nu va exista un operator activ de ridicare al deșeurilor, potrivit primarului Pleșa, ar exista ”consecințe juridice destul de grave” pentru această firmă.

Mai mult de atât, potrivit surselor alba24.ro, din cadrul Primăriei, între instituție și Polaris există o anexă la contract în care este specificat că activitatea se poate încheia doar în momentul în care în municipiu există un alt operator de salubirtate activ.

Adică, dacă RER VEST mai primește 4 luni de mobilizare, Polaris ar fi nevoită să mai ridice gunoiul din Alba Iulia. Desigur, pot pleca din oraș, dar asta ar atrage, după cum primarul Pleșa a spus, ”consecințe juridice destul de grave”.

CITEȘTE ȘI: VIDEO: Tranziție întârziată între operatorii de salubritate din Alba Iulia. RER VEST nu a reușit încă să preia clienții PolarisDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

Pontaj pe cartelă din toamna asta, la Primăria Alba Iulia. Angajații instituției nu vor mai putea întârzia sau lipsi la serviciu

Publicat

De la 1 noiembrie Primăria Alba Iulia va renunța la condica de prezență pentru angajați. Verificarea programului de lucru al acestora se va face cu ajutorul unui sistem de pontaj electronic cu cartele, ce va începe să fie testat de la începutul lunii octombrie. 

Primăria Alba Iulia a cumpărat luni, 20 septembrie, mai multe componente necesare implementării unui sistem pentru pontaj electronic al angajaților instituției. Este vorba despre abonamente lunare pentru o aplicație de pontaj și două kit-uri de pontaj electronic, compuse dintr-un mini PC și un cititor de cartele RFID. 

Reprezentanții instituției au precizat pentru Alba24.ro că în jurul datei de 1 octombrie va începe testarea sistemului și încărcarea bazei de date, iar din 1 noiembrie se va renunța la condica de prezență.

Valorea componentelor este de 3.100 de lei. Achiziția a fost făcută prin cumpărare directă pe platforma Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP), ofertantul fiind Electronista SRL din Alba Iulia.

În viitorul apropiat, angajații Primăriei Alba Iulia vor mai avea acces în clădirea instituției doar pe baza unui card de pontaj. Mai exact, fiecare angajat va primi un card pe care îl va scana dimineața când ajunge la muncă, în momentul în care iese în pauză și automat când i se va termina programul de lucru și va părăsi clădirea.

Potrivit descrierii publicate pe SEAP, fiecare abonament lunar oferă posibilitatea introducerii unui număr de până la 200 angajați/utilizatori/responsabili. Acest abonament include suportul tehnic pentru aplicație, telefonic, pe email sau prin intermediul chat-ului din aplicație.

KIT-ul de pontaj electronic va cuprinde:

  • mini PC X8S, Quad-Core 1.84 GHz, 2 GB Full HD 1080P Windows 10 + Android 4.4
  • cititor cartele RFID

Reamintim faptul că în 15 februarie, Primăria a lansat o licitație publică pentru achiziția a 1 .000 de carduri și a unei imprimante pentru carduri, iar pentru aceastea a alocat un buget de 12.000 de lei.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: Numărul pacienților COVID internați în spitale, de șapte ori mai mare față de acum 2 săptămâni

Publicat

pat spital

Numărul persoanelor spitalizate din cauza COVID-19 în spitalele din Alba a crescut de peste 7 ori faţă de acum aproape două săptămâni.

Dacă în 8 septembrie erau internaţi în Alba 19 bolnavi de COVID-19, dintre care 2 la ATI, luni, 20 septembrie, numărul acestora a ajuns, potrivit directorului executiv al DSP, Alexandru Sinea, la 138, din care 18 la ATI.

Vezi și GRAFIC: Evoluția numărului de pacienți internați la ATI, în ultimele 14 zile. Doar 19 paturi libere mai există la nivel național

Acesta a precizat că sunt ocupate toate paturile ATI şi pentru terapie acută, respectiv 14 la Aiud şi câte două la Blaj şi Alba Iulia.

Alexandru Sinea a precizat că, în caz de nevoie, ar putea fi suplimentat numărul paturilor de la ATI, pentru a asigura astfel tuturor pacienţilor acces la serviciile de sănătate necesare, dar că principala problemă este cea cauzată de numărul insuficient de medici ATI.

Luni, în Alba erau internaţi în total 138 de bolnavi de COVID-19:

  • 34 la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia (Secţia Infecţioase)
  • 17 la Spitalul Municipal Blaj
  • 14 la Spitalul Orăşenesc Cugir
  • 13 la Spitalul Orăşenesc Abrud
  • 12 la spitalul din Câmpeni
  • 12 la Spitalul TBC Aiud
  • 10 la Spitalul Municipal Aiud
  • 8 la Spitalul Municipal Sebeş.

Acestora li se adaugă cele 18 persoane spitalizate la ATI în Aiud, Alba Iulia şi Blaj, a adăugat directorul executiv al DSP Alba.

Citește și ALBA: 32 de cazuri COVID confirmate în ultimele 24 de ore. Localitățile de unde provin persoanele infectate. Situația pe județ

Datele au fost transmise luni, de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Alba, la solicitarea Agerpres.

De la începutul pandemiei, în martie anul trecut, în Alba au fost depistate cu COVID-19 22.150 de persoane, după efectuarea a 255.822 de teste. Au fost declarate vindecate 20.717 persoane, iar 682 au decedat.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Loteria de vaccinare: când încep extragerile și câte premii vor fi acordate

Publicat

Loteria pentru vaccinați se desfășoară în perioada 1 octombrie – 31 decembrie. Vor avea loc 19 extrageri, iar fiecare român vaccinat are 4 șanse de câștig.

Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății, a semnat luni după-amiază, ordinul privind condiţiile de înscriere la Loteria de vaccinare și stabilirea atribuțiilor instituțiilor implicate.

Loteria de Vaccinare constă în extragerea pentru acordarea de premii în bani a tuturor persoanelor vaccinate cu schema completă de vaccinare, care și-au generat certificatul digital al UE privind COVID-19 pe baza CNP-ului și care se înscriu pentru participare în aplicația accesată de pe site-ul https://certificat-covid.gov.ro.

„În acest context epidemiologic, cu creșteri semnificative ale numărului persoanelor infectate cu noul coronavirus, este deosebit de importantă susținerea procesului de vaccinare, inclusiv prin acordarea de recompense.

Într-o perioadă scurtă, am reușit să finalizăm cadrul legislativ pentru aceste măsuri recompensatorii. Odată semnat și de ministrul Economiei, actul normativ poate fi publicat în Monitorul Oficial, astfel încât să producă efecte”, a declarat Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății.

19 extrageri, în zilele de duminică sau vineri

Loteria de Vaccinare se va desfășura în perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2021 și constă în 19 extrageri organizate în zilele de duminică/vineri, pe parcursul a 14 săptămâni, astfel:

– 14 extrageri, respectiv câte 1 extragere pe săptămână

– 3 extrageri, respectiv câte 1 extragere în fiecare lună

– 2 extrageri organizate în săptămâna 14, respectiv în ultima săptămână a acțiunii.

Premii în valoare totală de 15 milioane lei

La Loteria de Vaccinare se acordă un număr total de 1.139 premii, în valoare totală de 15.000.000 lei, după cum urmează:

– 81 de premii săptămânale (80 premii săptămânale în valoare de 10 000 lei + 1 premiu mare săptămânal în valoare de 300.000 lei)

– 3 premii lunare, ( câte 1 premiu în ultima săptămână a fiecărei luniîn valoare de 100.000 lei)

– 2 premii la finalul Loteriei Programului Național de Vaccinare, în valoare de 500 000 lei, respectiv 1.000.000 lei.

Fiecare participant la Loteria de Vaccinare va avea 4 șanse de câștig, respectiv posibilitatea de a câștiga 4 premii: 1 premiu în valoare de 10.000 lei sau de 100.000 lei, 1 premiu de 300.000 lei, 1 premiu de 500.000 lei și premiul cel mare în valoare de 1.000.000 lei, adică premii în valoare maximă cumulată de 1.910.000 lei.

sursă: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Probleme la campania de vaccinare în școli: blocaj legat de formularul de acord pentru imunizarea elevilor

Publicat

scrisoare

Probleme la campania de vaccinare în școli. Ministrul Educației a confirmat un blocaj legat de colectarea de către școli a formularelor pentru acordul de vaccinare de la părinți.

În acest context, unitățile de învățământ nu au cerut deocamdată echipe mobile pentru imunizare.

Teoretic, campania de vaccinare a început din 13 septembrie.

„Școlile nu au solicitat încă echipe mobile deoarece sunt neclarități cu privire la baza legală, cu privire la formularul prin care poate fi solicitată intenția de vaccinare. Este vorba despre capacitatea școlilor de a prelucra date cu interes personal în domeniul medical.

Suntem în discuții cu Ministerul Sănătății și DSP pentru a stabili din punct de vedere legal cine are calitatea de operator de date în acest domeniu.

Din punctul meu de vedere aceste formulare sunt foarte importante pentru că ele ne dau intenția de vaccinare, subliniez intenția, iar aceia care vor să răspundă trebuie să aibă posibilitatea să răspundă cu „da”, „nu” sau, dacă sunt indeciși, să aibă și această posibilitate de exprimare. Acest lucru ne ajută la programarea vaccinării acelora care doresc să se vaccineze și care beneficiază de acordul expres și informat al părinților pentru a se putea vaccina în școli.

Dorim să venim în sprijinul celor care doresc să se vaccineze prin a aduce vaccinarea mai aproape de școală pentru a menține activitatea școlilor cu prezență fizică și a nu fi nevoiți să trecem activitatea școlilor în online”, a spus Sorin Cîmpeanu, citat de edupedu.ro.

Din 13 septembrie, școlile ar fi trebuit să colecteze de la părinți formularele prin care aceștia își exprimă acordul sau dezacordul pentru vaccinarea elevilor de peste 12 ani.

sursă: edupedu.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate