Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Războiul gunoaielor iscat de tranziția între Polaris și RER VEST: Cum au fost catalogate ca ”ilegale” noile tarife pentru gunoi

Publicat

Scandalul iscat de schimbarea firmelor care se ocupă de ridicarea gunoiului în Alba Iulia, dar și în alte localități din Alba, escaladează și prinde forma unei lupte cu informații neverificate, incomplete sau chiar lansate cu scopul de a ”intoxica” cetățenii.

Cel mai recent exemplu este catalogarea tarifelor ce vor fi practicate de asocierea RER VEST  – RETIM ca fiind ”ilegale”.

”Lupta” se vede cel mai bine la nivelul municipiului Alba Iulia: la scurt timp după ce asocierea RER VEST – RETIM a preluat centrul de colectare a gunoiului de la Galda, orașul a fost năpădit de gunoaie și a urmat un adevărat război mediatic între firma Polaris și noul operator.

În urma ”războiului”, afectați au fost cetățenii care s-au trezit la marginea blocului cu munți de gunoaie, focare de infecție și un miros insuportabil în plină vară. 

Însă, profitând de criza gunoiului din Alba Iulia, PSD Alba, partid aflat în opoziție atât la nivelul municipiului, cât și la nivel județean, a atacat cu fiecare ocazie conducerea Primăriei Alba Iulia, dar și Consiliul Local, unde majoritari sunt cei din PNL și USR.

Cel mai recent ”atac” dat de consilierii PSD Alba Iulia, în scandalul gunoaielor, este catalogarea noilor tarife propuse de operatorul de la Galda, ca fiind ”ilegale”. Consilierii locali care au semnat comunicatul sunt: Bogdan Medrea, Narcisa Bărbuleț, Alin Stanciu și Dana Nanu.

Informația a fost lansată sub forma unui comunicat de presă, postat pe Facebook, joi, 12 august, la ora 19.13, când informația nu mai poate fi verificată din surse oficiale.

La scurt timp, majoritatea publicațiilor din Alba, inclusiv alba24.ro, au preluat comunicatul semnat de consilierii locali PSD Alba Iulia.

În linii mari, consilierii PSD Alba Iulia au declarat că hotărârea de Consiliu Local al municipiului Alba Iulia, dar și cele din alte localități, prin care au fost stabilite noile tarife practicate de RER VEST RETIM, pentru ridicarea gunoiului, ”au fost declarate ilegale de Prefectura Județului Alba”.

Ce spun reprezentații Prefecturii

Potrivit subprefectului Vincze András, hotărârile respective nu au fost declarate ilegale de către Prefectură.

Mai exact, după ce consilierii locali din Alba Iulia au votat noile tarife în data de 19 iulie, documentul a ajuns pe masa juriștilor Prefecturii pentru verificarea acesteia din punct de vedere legal.

Juriștii Prefecturii au descoperit că au fost folosiți termeni juridici greșit.

Au fost folosiți termeni precum ”se stabilesc” când trebuia folosit termenul ”se modifică”, a explicat, pentru alba24.ro, viceprimarul Vincze András.

”Au fost chestii” mărunte, a precizat acesta.

Mai mult, au fost stabilite modele de hotărâri de Consiliu Local pentru localitățile care încă nu au aprobat noile tarife și alte modele pentru UAT-urile care deja au aprobat tarifele și trebuie să le modifice sau să le revoce.

Ce se întâmplă de fapt cu tranziția dintre Polaris și RER VEST

Asocierea RER VEST cere din partea ADI Salubris Alba, vineri, 13 august, prelungirea perioadei de mobilizare, pentru a putea semna contractele cu toți beneficiarii.

Potrivit surselor alba24.ro, ar fi vorba despre o perioadă de maxim 4 luni.

Doar în Alba Iulia ar fi vorba despre 20.000 – 24.000 de contracte cu beneficiarii, care mai trebuie semnate.

În același  timp, Polaris a notificat că din 8 septembrie nu va mai presta servicii de colectare a gunoiului, deoarece atunci se încheie actuala perioadă de mobilizare a RER VEST.

Dacă Polaris va pleca și nu va exista un operator activ de ridicare al deșeurilor, potrivit primarului Pleșa, ar exista ”consecințe juridice destul de grave” pentru această firmă.

Mai mult de atât, potrivit surselor alba24.ro, din cadrul Primăriei, între instituție și Polaris există o anexă la contract în care este specificat că activitatea se poate încheia doar în momentul în care în municipiu există un alt operator de salubirtate activ.

Adică, dacă RER VEST mai primește 4 luni de mobilizare, Polaris ar fi nevoită să mai ridice gunoiul din Alba Iulia. Desigur, pot pleca din oraș, dar asta ar atrage, după cum primarul Pleșa a spus, ”consecințe juridice destul de grave”.

CITEȘTE ȘI: VIDEO: Tranziție întârziată între operatorii de salubritate din Alba Iulia. RER VEST nu a reușit încă să preia clienții Polaris

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax