Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Recomandări pentru prevenirea infectării cu malware la accesarea atașamentelor sub forma unei facturi

Publicat


Primiți un email cu o notificare de plată din partea unui furnizor, a unei companii cu care colaborați, sau poate chiar să impersoneze o altă adresă de email din instituție (de obicei adresa șefului instituției). Acestui email îi este atașat un fișier malițios, sub forma unei facturi, care, odată accesat vă poate infecta calculatorul cu malware.

Ce puteți face CA INSTITUȚIE:

 • Asigurați-vă că angajații sunt informați și cunosc acest tip de atac și cum să îl evite.
 • Implementați proceduri clare de verificare a legitimității plăților.
 • Reanalizați informațiile publicate pe website-ul instituției, în special referitor la contracte și furnizori. Limitați datele despre instituție pe care angajații le pot publica pe rețele sociale.
 • Includeți pe serverul de mail un mesaj automat care să specifice destinatarului dacă acel mail vine din afara instituției, pentru a evita pericolul impersonării.

De exemplu:
“ATENTIE: ACEST EMAIL PROVINE DE LA UN EXPEDITOR DIN EXTERIORUL (INSTITUȚIEI). FIŢI ATENŢI LA ACCESAREA LINK-URILOR SAU LA DESCHIDEREA ATAŞAMENTELOR DE LA EXPEDITORI NECUNOSCUȚI. NU FURNIZAŢI NICIODATĂ PE EMAIL DATE PERSONALE, USER, PAROLĂ, CNP, ETC. PENTRU ORICE SUSPICIUNE ASUPRA AUTENTICITĂŢII, VERIFICAȚI VERIDICITATEA ACESTORA SAU CONTACTAȚI SERVICIUL IT.”

Asigurați-vă că aveți o soluție de securitate profesională instalată și actualizată la zi. Efectuați periodic copii de siguranță (back-up) pentru datele importante pe medii de stocare care vor fi deconectate ulterior de la rețea.

Ce puteți face CA ANGAJAT

 • Atenție la atașamentele sau link-urile venite pe mail, prin intermediul mesajelor sau de pe social media.
 • Verificați sursa mesajului și, dacă aveți suspiciuni, scanați acel fișier atașat cu o soluție de securitate, înainte de a-l accesa. Totodată, nu ezitați să cereți asistența departamentului IT, înainte de a deschide fișierul atașat.
 • Folosiți datele de contact din corespondența anterioară pentru a verifica informația, nu pe cele din mesajul prin care se solicită modificările.
 • Instituiți o procedură suplimentară de verificare a plăților ce urmează a fi efectuate, cu beneficiarul.
 • Stabiliți puncte de contact unice cu companiile partenere către care efectuați plăți regulate. Verificați în sursa e-mail-ului dacă acea adresă este reală și nu un alias care face ca informația să pară veridică.
 • Fiți precaut cu datele despre locul de muncă pe care le postați pe rețelele sociale.
 • Asigurați-vă că aveți o soluție de securitate profesională instalată și actualizată la zi.
 • Efectuați periodic copii de siguranță (back-up) pentru datele importante pe medii de stocare care vor fi deconectate ulterior de la rețea.
 • Sesizați CERT-RO la orice încercare de fraudă sau infectare cu malware, chiar dacă nu ați devenit victima acesteia. Diseminarea informației cu ceilalți utilizatori este vitală pentru diminuarea efectelor unui astfel de atac.

Sursă: Cert.ro


TOP articole in ultimele 3 zile


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Ce prețuri vor avea noile autoturisme Dacia pe GPL, scoase pe piață în 2020. Mașinile electrice, un proiect mai îndepărtat

Publicat

Dacia va avea în 2020 modele care poluează mai puțin. În așteptarea proiectului pentru mașini electrice (2022-2023), Renault le pune motoare GPL. Vor fi dotate cu GPL autoturismele Logan, Sandero și Logan MCV. Dacia Duster, Sandero și Logan trec pe GPL în 2020. Sau, mai degrabă, trec pe un motor care consumă mai puțin, poluează […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Din 26 ianuarie, adio gălăgie și petreceri în cartier. Amenzi mari și muncă în folosul comunității, dacă îți deranjezi vecinii

Publicat

amenzi galagie

Din 26 ianuarie 2020, cei care vor face gălăgie și își vor deranja vecinii, vei plăti amenzi mai mari. Dacă o vor face repetat, vor şi munci în folosul comunităţii. Modificările la Legea 61/1991 privind sancţionarea încălcării normelor de convieţuire socială intră în vigoare iar amenzile sunt usturătoare. Cei care organizează petreceri private în corturi […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Site unic pentru beneficiarii de servicii sociale, lansat de Ministerului Muncii. 39 de formulare pot fi transmise deja online

Publicat

Un site care oferă informaţii şi documente despre toate cele 180 de servicii şi beneficii sociale a fost lansat de Ministerul Muncii și Protecției sociale. Acesta a fost conceput pentru a facilita accesul cetățenilor la informații și documente specifice, potrivit reprezentanților ministerului. Site-ul servicii.mmuncii.gov.ro, a fost gândit astfel încât persoanele care au nevoie de informaţii […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Înşelăciuni pe Facebook, în numele părintelui Constantin Necula. Mesajul preotului, pentru a nu cădea în plasa hoților

Publicat

necula

O persoană necunoscută a creat mai multe profiluri pe Facebook în numele preotului Constantin Necula de la Sibiu, cunoscut publicului pentru numeroasele sale apariții la conferințe și dezbateri, iar mai apoi a încercat să obţină bani de la persoane publice. Schema înşelăciunii a fost dată în vileag de Mirela Retegan, creeatoarea fenomenului Gaşca Zurli. După […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate