Connect with us
Publicitate

Educație

Reguli pentru noul an școlar. Școlile trebuie să transmită URGENT cum vor încăpea elevii în clase și care vor face ore online

Publicat

Până miercuri, trebuie transmisă la minister situația spațiilor existente în școli, comparativ cu numărul de elevi care vor trebui să fie așezați în bănci distanțat, potrivit noilor reguli din septembrie.

De asemenea, școlile trebuie să raporteze de câți învățători și educatori au nevoie școlile, sau câte norme în plus sunt la liceu și gimnaziu.

Vezi și Structura anului școlar 2020-2021

Dacă nu încap în clase, o parte din elevii de la V-VII și IX-XI vor face ore online, simultan cu cei de la școală.

Cadrul general de norme pentru “funcționarea claselor/grupelor în anul școlar 2020-2021” prevede următoarele reguli, potrivit edupedu.ro:

– câte un preșcolar/elev în fiecare bancă;

– aerisirea timp de 30 minute între schimburi, a fiecărei săli de clasă, iar în pauze 10 minute;

Citește și Legea care permite înființarea claselor cu mai puțini elevi, promulgată. Numărul maxim de copii la creșe, grădinițe, școli

– reorganizarea colectivelor de elevi, cu respectarea distanței minime de 1 metru față-spate, stânga-dreapta între bănci;

– instalarea dispozitivelor electronice pentru transmiterea on-line a lecțiilor pentru acei elevi din clasele V-VII și IX-XI în situația în care aceștia nu sunt prezenți fizic.

Școlile trebuie să transmită numărul de săli disponibile pentru organizarea procesului educațional (inclusiv laboratoare, cabinete, alte spații), numărul de schimburi în care va fi organizată activitatea, numărul de formațiuni de studiu care ar funcționa de la 1 septembrie (n.r. anul școlar începe la această dată), conform planului de școlarizare aprobat, numărul de formațiuni de studiu create suplimentar prin reorganizarea colectivelor de elevi, numărul de săli de clasă care nu pot fi asigurate în unitatea școlară, dar pot fi asigurate în altă locație din comunitate, numărul de săli de clasă pentru care nu s-a identificat disponibilitatea în unitatea școlară sau în comunitate, numărul de clase/grupe nou create.

De asemenea, se mai solicită numărul de norme/posturi suplimentare față de planul de școlarizare (la nivelurile preșcolar și primar numărul de posturi, la gimnazial și liceal fracțiunile de norme), numărul de norme nedidactice (personal de îngrijire) suplimentare, pentru a putea face față unor procese de igienizare cu frecvență mai mare.

În cazul cadrelor didactice de la ciclurile gilmazial și liceau se prevede completarea numărului de norme suplimentare, deci profesorii existenți vor fi plătiți să predea peste normă, iar la cadrele didactice din primar și preșcolar (grădiniță) vor fi înființate posturi, adică ar putea avea loc noi angajări, conform cerințelor de la inspectorate, potrivit sursei citate.

Se mai cere numărul sălilor de clasă în care pot fi asigurate dispozitive electronice funcționale pentru transmirerea on-line a lecțiilor desfășurate cu elevii care vin prin rotație (calculator + camera web), daca este cazul, numărul elevilor care nu dețin dispozitive electronice pentru participarea on-line la lecții, daca este cazul, număr de norme nedidactice (îngrijitor) suplimentare, necesare realizării activităților de igienizare.

Școlile vor trebuie să precizeze modul de desfășurare a cursurilor pentru deschiderea anului școlar 2020-2021 în unitatea de învățământ:

– cu prezența fizică integrală la școală

– prezența zilnică a preșcolarilor, elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, concomitent cu prezența parțială, prin rotație (unii elevi în sala de curs, alții urmăresc on-line), a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu

– integral online.

sursă: edupedu.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate