Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Reprezentantii comunității românești din Ungaria vor sărbători centenarul la Gyula. Conferință științifică și dezbateri

Publicat

gyula

Reprezentantii comunității românești din Ungaria vor sărbători centenarul la Gyula (Jula), Ungaria. Evenimentul se înscrie in seria manifestărilor dedicate celor 100 de ani de România și va reuni oficialități și personalități marcante ale culturii din marile centre universitare ale României.

Centrul pentru Politici Locale, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” din cadrul Ministerului pentru românii de pretutindeni, împreună cu ziarul românesc din Ungaria, ”Foaia Românească pentru românii de pretutindeni” vor organiza în perioada 16-18 noiembrie conferința științifică ce va aduce în centrul atenției ”Contribuția românilor din Ungaria la Marea Unire și rolul Armatei Române în eliberarea Budapestei de trupele bolșevice”.

La eveniment vor participa, viceprimarul Capitalei Unirii, Alba Iulia, Gabriel Pleșa, diplomați, demnitari ai statului român, profesori universitari din centrele universitare de la București, Oradea, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Bacău.

Programul manifestărilor cuprinde o sesiune de dezbateri care vor fi susținute de profesori universitari și cercetători.

”Este o nouă ocazie pentru noi să cinstim memoria celor ce ne-au dăruit șansa de a sărbătorii ca neam Centenarul Marii Uniri. În trecutul nostru au fost oameni care au știut să sufere și chiar să moară pentru ideile lor și pentru țară. Trebuie să ne fie pildă și model! Să înțelegem o dată pentru todeauna că dacă așteptăm cu mâinile încrucișate să facă altcineva ceea ce e de făcut, să pună umărul mereu altcineva decât noi, nu se va întâmpla niciodată nimic. Să facem noi ceea ce ne privește pe noi, prin noi înșine. Acesta este mesajul nostru : Centrul Pentru Politici Locale!”, a spus Radu Ciobotea, președintele CPL.

Cu această ocazie vor conferenția Alexandru Ghișa, prof. univ. dr., al Universității ,,Babeș Bolyai” din Cluj cu tema ”Instaurarea regimului Bela Kun la Budapesta și raporturile cu România” , Gabriel Moisa, Muzeograf, prof. univ. dr. al Universității din Oradea cu tema „La frontiera dintre democrație și bolșevism. Structuri militare române versus bolșevismul ungar în cursul anului 1919”, Mirela Andrei, cercetător științific al Institutului „George Barițiu” din Cluj Napoca, ,,Elita ecleziastică greco-catolică orădeană și Marea Unire”, Cornel Sigmirean, prof. univ. dr. al Universității de Medicină, Farmacie și Științe Tehnologice din Târgul Mureș – „Elite și națiune 1918”, Paul Cotîrleț, prof. lect. univ. al Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău, cu tema ”Celebrarea Centenarului României Mari. Între ce s-a vrut și ceea ce s-a realizat”, Alexandru Cristian, profesor la Colegiul Național de Apărare, cu tema ”Generalul Nicolae Șova”, Lucian Robu, cercetător dr. la Muzeul Astra din Sibiu, cu tema „Experiența Centenarului trăită la Muzeul Astra”, Aurel Becan, cu tema ”Contribuția românilor din Ungaria la Marea Unire”.


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Doi tineri din Alba au dispărut în apele Rinului. Autoritățile din Nackenheim i-au căutat cu scafandri și elicoptere

Publicat

v

Doi tineri din județul Alba, în vârstă de 22 și 31 de ani, muncitori sezonieri în Germania, au dispărut în apele Rinului, în urmă cu câteva zile, și nu au mai fost văzuți de atunci. Cei doi munceau în domeniul viticulturii.  Informația a apărut în ziarul german Allgemeine Zeitung, unde se vorbește despre mai multe […]

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Parlamentul a votat Legea Pensiilor. Impact bugetar de 33 miliarde de lei în următorii doi ani

Publicat

parlament

Camera Deputaţilor a votat azi cu 197 de voturi proiectul legii pensiilor, inițiat de fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu. Proiectul are un impact bugetar uriaș, estimat la peste 8 miliarde de lei în acest an și 25 miliarde de lei anul viitor. FMI și Comisia Europeană au avertizat că majorările ar putea deveni […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Ce metodă au găsit două profesoare din Zlatna, pentru a-i apropia pe elevi de literatură. Cărți esențiale și dezbateri

Publicat

h

Proiect inedit al Liceului ”Corneliu Medrea” din Zlatna. Mirela Rusan și Elena Rof, profesoare în cadrul instituției de învățământ, s-au decis în urmă cu un an să facă ceva pentru a-i aduce pe elevi mai aproape de lectură. În spiritul cenaclurilor de altă dată, au organizat un grup de elevi împreună cu care au stabilit […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat Florin Roman: „Amendamentul Roman” aduce peste 20 de milioane de lei la bugetul județului Alba

Publicat

roman

Adoptarea “amendamentului Roman” în noul Cod administrativ înseamnă peste 20 de milioane de lei în plus la bugetul județului și a localităților din Alba. Pentru prima dată, în ultimii 30 de ani, redevențele rămân în proporție de 80% la nivel local, 40% la bugetul județului și 40% la primării, a transmis deputatul PNL de Alba, […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate