Administrație
Reprezentantii comunității românești din Ungaria vor sărbători centenarul la Gyula. Conferință științifică și dezbateri
Reprezentantii comunității românești din Ungaria vor sărbători centenarul la Gyula (Jula), Ungaria. Evenimentul se înscrie in seria manifestărilor dedicate celor 100 de ani de România și va reuni oficialități și personalități marcante ale culturii din marile centre universitare ale României.
Centrul pentru Politici Locale, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” din cadrul Ministerului pentru românii de pretutindeni, împreună cu ziarul românesc din Ungaria, ”Foaia Românească pentru românii de pretutindeni” vor organiza în perioada 16-18 noiembrie conferința științifică ce va aduce în centrul atenției ”Contribuția românilor din Ungaria la Marea Unire și rolul Armatei Române în eliberarea Budapestei de trupele bolșevice”.
La eveniment vor participa, viceprimarul Capitalei Unirii, Alba Iulia, Gabriel Pleșa, diplomați, demnitari ai statului român, profesori universitari din centrele universitare de la București, Oradea, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Bacău.
Programul manifestărilor cuprinde o sesiune de dezbateri care vor fi susținute de profesori universitari și cercetători.
”Este o nouă ocazie pentru noi să cinstim memoria celor ce ne-au dăruit șansa de a sărbătorii ca neam Centenarul Marii Uniri. În trecutul nostru au fost oameni care au știut să sufere și chiar să moară pentru ideile lor și pentru țară. Trebuie să ne fie pildă și model! Să înțelegem o dată pentru todeauna că dacă așteptăm cu mâinile încrucișate să facă altcineva ceea ce e de făcut, să pună umărul mereu altcineva decât noi, nu se va întâmpla niciodată nimic. Să facem noi ceea ce ne privește pe noi, prin noi înșine. Acesta este mesajul nostru : Centrul Pentru Politici Locale!”, a spus Radu Ciobotea, președintele CPL.
Cu această ocazie vor conferenția Alexandru Ghișa, prof. univ. dr., al Universității ,,Babeș Bolyai” din Cluj cu tema ”Instaurarea regimului Bela Kun la Budapesta și raporturile cu România” , Gabriel Moisa, Muzeograf, prof. univ. dr. al Universității din Oradea cu tema „La frontiera dintre democrație și bolșevism. Structuri militare române versus bolșevismul ungar în cursul anului 1919”, Mirela Andrei, cercetător științific al Institutului „George Barițiu” din Cluj Napoca, ,,Elita ecleziastică greco-catolică orădeană și Marea Unire”, Cornel Sigmirean, prof. univ. dr. al Universității de Medicină, Farmacie și Științe Tehnologice din Târgul Mureș – „Elite și națiune 1918”, Paul Cotîrleț, prof. lect. univ. al Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău, cu tema ”Celebrarea Centenarului României Mari. Între ce s-a vrut și ceea ce s-a realizat”, Alexandru Cristian, profesor la Colegiul Național de Apărare, cu tema ”Generalul Nicolae Șova”, Lucian Robu, cercetător dr. la Muzeul Astra din Sibiu, cu tema „Experiența Centenarului trăită la Muzeul Astra”, Aurel Becan, cu tema ”Contribuția românilor din Ungaria la Marea Unire”.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News