Eveniment
Rețele de apă potabilă și canalizare, în zona turistică Poarta Raiului din Munții Șureanu. Acord de mediu, solicitat la APM Alba
Zona turistică Poarta Raiului din Munții Șureanu va beneficia de un sistem de alimentare cu apă potabilă și o rețea de canalizare, printr-o investiție estimată la peste 21,6 milioane de lei, fără TVA.
Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a anunțat pe 27 februarie depunerea solicitării emiterii acordului de mediu pentru proiectul „Domeniul schiabil Șureanu – alimentare cu apă potabilă și rețea de canalizare – zona turistică Poarta Raiului”, beneficiar comuna Săsciori.
Valoarea investiției este estimată la 21.635.563,45 lei, fără TVA. Termenul de execuție și implementare a proiectului este de 36 de luni.
Zona turistică Poarta Raiului
Zona turistică Poarta Raiului se află din punct de vedere administrativ pe teritoriul comunei Șugag, dar cea mai mare parte a terenului pe care se dezvoltă stațiunea se află în proprietatea comunei Săsciori. Teritoriul ce bordează partea de vest și sud a DJ 704 aparține, din punct de vedere administrativ, de orașul Cugir, însă nu vor fi amplasate lucrări în acest areal.
Accesul în zonă se realizează pe două trasee principale:
- din Sebeș, pe DN 67C Transalpina, până la lacul de acumulare Oașa și apoi pe DJ 704, trecând prin zona turistică Luncile Prigoanei, până în Poarta Raiului;
- din Cugir, pe același DJ 704 până în zona turistică Poarta Raiului.
În anul 2005 s-a întocmit, de catre Consiliul Județean Alba, Planul Urbanistic Zonal pentru zona Poarta Raiului, incluzând și Regulamentul local de urbanism, documente care au stat la baza dezvoltării accelerate a construcției de pensiuni, hoteluri și case de vacanță.
Situația din prezent
La ora actuală, în zona Poarta Raiului sunt funcționale un hotel, cca. 15 pensiuni turistice, agroturistice și case de vacanță.
Acestea pot găzdui simultan cca. 500-600 de turiști. În construcție se află un hotel, o nouă pârtie de schi și alte patru pensiuni agroturistice, pentru care au fost emise autorizațiile de construire de către comuna Șugag.
Pentru alimentarea cu apă potabilă s-a recurs la soluții individuale (captări de izvoare și fântâni), majoritatea pensiunilor mici neavând asigurat un sistem de tratare a apei, care se utilizează doar pentru igiena sanitară, apa potabilă fiind furnizată îmbuteliată.
Fiecare obiectiv turistic beneficiază de fose septice vidanjabile. Drenarea mecanizată a acestora constituie o problema majoră, în special în sezonul turistic de iarnă, când drumurile sunt înzăpezite și greu de întreținut.
Proiectul urmărește următoarele obiective:
- captarea, tratarea și distribuția apei potabile pentru hoteluri, pensiuni, pârtii de schi;
- asigurarea evacuării apelor uzate menajere prin racordarea la sistemul de colectare și epurare a apelor uzate menajere;
- obținerea unei calități de igienă a vietii superioară;
- executarea lucrărilor cu tehnologii și materiale noi, care să asigure o calitate ridicată a rețelelor și o durată de viață mai mare a acestora.
Rețeaua de alimentare cu apă potabilă
Potrivit proiectului, rețeaua de alimentare cu apă presupune patru componente tehnice majore, care trebuiesc realizate:
- Construirea unui dren de captare cu capăt sub râu;
- Uzina de tratare a apei;
- Rezervor de stocare;
- Rețeaua de distribuție;
Se propune un dren de captare sub albia pârâului Cugir cu o lungime de 5 m, iar adâncimea la care va fi construit va fi de cca 2 m, amplasamentul fiind pe malul drept al râului.
Conducta de colectare a apelor este din PVC-KG cu diametrul de 500 mm, prevăzută cu barbacane pentru colectarea apei și transportarea ei în putul colector.
Conducta ajunge la bazinul de colectare a apei din aval, prevăzut cu vane de reglaj a debitului și supraplin, fiind transportată apoi direct în uzina de tratare, de unde va deversa în rezervorul de stocare și apoi va fi distribuită în stațiunea Poarta Raiului.
Uzină de tratare a apei
Uzina de tratare a apei brute va fi amplasată în același perimetru constructiv cu drenul de captare apă brută din râul Cugir. Se propune o instalație compactă de tratare ce va îndeplini următoarele funcțiuni:
- reținerea suspensiilor mecanice;
- reducerea concentrației de fier și mangan;
- reducerea substanțelor organice;
- reducerea concentrațiilor de amoniac și hidrogen sulfurat;
- eliminarea gusturilor și mirosurilor neplăcute;
- dezinfecția bacteriologică.
Se va utiliza un rezervoare de stocare a apei tratate de 500 mc, metalic, izolat termic și etanseizat cu membrană din butil, montat semiîngropat, având următoarele caracteristici tehnice:
- Capacitate utilă: 300 mc;
- Material: plăci din otel galvanizat, zincat la cald;
- Izolație termică: panouri metalice cu spumă poliuretanică, polistiren.
Rețeaua de distribuție propusă pentru zona turistică Poarta Raiului, va fi de tip arborescent, cu racordare fiecărui obiectiv turistic sau lot concesionat.
Conductele se vor poza în zona căilor de acces și zone verzi, acolo unde acestea există.
Pe traseul rețelei de distribuție s-au prevăzut:
- 38 buc. cămine de vane, camine cu reductor, cămine de branșare;
- 10 buc. hidranți incendiu supraterani Dn 100mm;
- 30 buc. branșamente individuale pentru obiectivele turistice și publice.
Rețeaua de canalizare menajeră
Rețeaua de canalizare menajeră urmează să fie compusă din:
- Rețeaua de colectare a apelor uzate menajere;
- Stații de pompare a apelor uzate menajere.
Traseul conductelor rețelei de canalizare se va desfășura de-a lungul drumurilor existente. Pentru întreținerea și buna funcționare a rețelei de canalizare, s-au prevăzut construcții anexă, de tipul căminelor de vizitare.
Se propun două stații de pompare ce vor colecta apele uzate din zonele unde panta terenului nu permite racordarea canalizării gravitaționale la conducta colectoare principală.
Stațiile de pompare vor împinge apele uzate în căminele de descărcare prin intermediul conductelor de refulare.
Apele uzate menajere colectate vor fi deversate în rețeaua de canalizare a zonei turistice Luncile Prigoanei, situată la cca. 6 km în aval.
Domeniul Schiabil Șureanu, „Elveția Estului”
Domeniul Schiabil Șureanu este situat într-un cadru natural montan magnific, de mare altitudine, în Munții Șureanu.
Domeniul este cuprins între vârful Șureanu, de 2.059 metri altitudine și vârful Pătru, de 2.130 metri altitudine, incluzând și vârful Aușel, de 2.009 metri altitudine și vârful Curmătura de 1.809 metri altitudine.
În prezent, statiunea este dotată cu două teleschiuri și un telescaun, iar cele zece pârtii și trei bretele, care totalizează 14.473 de metri lungime, au o dispunere excelentă pe platoul alpin.
Variate ca dificultate și înclinație, ele conțin porțiuni atât de zăpadă tasată, cât și de așa-zisa powder (zăpadă nebătută, făinoasă), ideală pentru snowboard și freeride.
Așezarea în raport cu vegetația si relieful oferă o imagistică inedită, de la panoramele din sud (vârful lui Pătru, masivul Parâng), la cele din est (Munții Cindrel, Munții Lotrului) și cele din vest (Munții Retezat), justificand numele de „Elveția Estului”, dat de către vizitatori Munților Șureanu.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News