Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Retrospectiva politico-administrativă tristă a județului Alba: Lipsă performanțe și dezastru în instituții, dar salarii mari


Publicat

Anul politic 2019 a fost marcat de două rânduri de alegeri care s-au dovedit a fi deosebit de importante pentru județul Alba.

Alegerile europarlamentare și cele prezidențiale au adus două premiere: plecarea lui Mircea Hava, o figură proeminentă a politicii locale a ultimilor 25 de ani și spulberarea PSD la nivel local de către PNL, cu prilejul alegerilor prezidențiale. 

Din punct de vedere administrativ, instituțiile județene nu au avut nici un fel de performanțe. Din contră, interesul cetățeanului este doar teoretic.

În schimb, salariile au crescut foarte mult, fără să fie însoțite de performanță. Paradoxal, efectul pare a fi fost invers. 

Cu cei mai mulți candidați dintr-un singur județ la alegerile europarlamentare, Alba a participat destul de intens la aceste alegeri.

  • Mircea Hava, Rareș Bogdan, Dan Motreanu de la PNL și Victor Negrescu de la PSD au fost politicienii cu legături în județul Alba, care au candidat la europarlamentare.

Rezultatul, una dintre figurile proeminente ale vieții politice locale ale ultimilor 25 de ani, Mircea Hava, a plecat la Bruxelles, ca europalamentar. 

Lupta pentru primăria de la Alba Iulia

Plecarea lui Hava a creat o oarecare neliniște în organizația județeană și a deschis bătălia internă pentru candidatura la mandatul de primar al municipiului Alba Iulia.

  • Mai multe nume au fost vehiculate pentru acest post: actualul președinte al Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, deputatul Florin Roman și nu în ultimul rând cei doi viceprimari Voicu Paul și Gabriel Pleșa.

g

Voicu Paul pare a fi și favoritul lui Hava, fiind cel care a preluat atribuțiile primarului, dar Pleșa a anunțat că va candida oricum, indiferent dacă va fi sau nu susținut de liberali. Partidul a lansat și un sondaj intern pe acest subiect. Totuși, sondajul vizează doar gradul de notorietate și de încredere, nici unul dintre cei menționați neprezentând public vreo viziune adiministrativă de dezvoltare a orașului. 

Citește și: Klaus Iohannis către Mircea Hava: ”Dacă pleci la Bruxelles, cine rămâne interimar?” Răspunsul primarului din Alba Iulia

La acest capitol, PSD pare a nu simți momentul și nu are, la începutul anului 2020, un candidat la cea mai importantă primărie din județ.

Alianța USR-PLUS, sau ma bine zis fiecare dintre cele două partide, sunt mult mai interesate să își găsească potențiali candidați cu șanse de a trage lista consilierilor locali. De altfel, USR a anunțat că a început o competiție internă pentru nominalizarea candidatului la primărie. 

Cei doi sunt Iulian Țîr și Ionuț Horșa. Președintele USR Alba, Beniamin Todosiu, a declarat că unul dintre cei doi va fi desemnat drept candidat în urma unor sondaje care au loc în această perioadă în oraș. Vor fi chestionați minim 1.000 de cetățeni ai municipiului, a mai adăugat acesta. 

Alegerile prezidențiale

PNL a câștigat detașat turul al doilea al alegerilor prezidențiale, la nivelul județului Alba. Și-a spulberat adversarii de la PSD și a reușit să reducă mult creșterea USR – PLUS de la europarlamentare.

  • Klaus Iohannis a câștigat detașat la Alba Iulia (75,35 %), dar în alte localități, precum Șugag, a obținut un scor record: 91,19 %. PNL a câștigat orașele mari cu procente foarte mari, de peste 70-80%. 
  • PSD a reușit să câștige în orașul Abrud și în comunele Bucium, Ciuruleasa, Vadul Moților și Roșia Montană. La Câmpeni, un oraș cu primar PSD, Klaus Iohannis a câștigat la o diferență de câteva zeci de voturi.

Citește aici rezultatele finale ale alegerilor prezidențiale din județul Alba – turul al doilea. 

Din punct de vedere administrativ, efectele acestor mișcări politice a fost minim.

Administrația din Alba Iulia nu a reușit să mențină trendul de vizitatori și vizibilitatea orașului obținute în anul precedent, cu prilejul Centenarului (spre deosebire de Sibiu, de exemplu, care a reușit să aducă la fel de mulți turiști și după ce a deținut titlul de capitală culturală europeană). 

Iluminatul public dezastruos, străzi de pământ și lipsa utilităților în cartiere întregi reprezintă o altă problemă fără soluții în Alba Iulia. În schimb, Voicu Paul a continuat câteva proiecte foarte costisitoare: reabilitarea energetică a unor blocuri, care nu va fi probabil niciodată amortizată, reconfigurarea pasajului din cartierul Cetate sau construcția unei parcări supraetajate în locul blocului Turturica, într-o zonă rezidențială.

De asemenea, proiecte mai mici și mai puțin vizibile sunt pe lista de investiții, cum ar fi reabilitarea unui spațiu din șanțurile Cetății Alba Carolina, la prețuri fabulos de mari: aproximativ 5.000 de euro pe metrul pătrat. 

De cealaltă parte, Consiliul Județean Alba, condus tot de PNL, stă prost la multe capitole.

La absorția de fonduri europene, administrația județeană este mult în spatele vecinilor de la Cluj, Sibiu sau Bihor. Parteneriatele și investițiile aproape că nu există, iar evenimentele culturale organizate altădată au fost ”externalizate” spre instituțiile din subordine și au fost aproape îngropate. Majoritatea și-au pierdut anvergura și s-au dus la un nivel provincial. 

Prefectura Consiliul Judetean Alba 1

Din punct de vedere al comunicării publice a instituției, situația este greu de imaginat. Deși are purtător de cuvânt, Consiliul Județean Alba nu a organizat în acest an nici o conferință de presă instituțională, deși legea obligă instituția la cel puțin una pe lună. 

  • Comunicatele de presă sunt foarte rare și transmit în general banalități scrise în limbaj de lemn, administrativ. De asemenea, interacțiunea cu publicul din afara instituției este rudimentară, de la biroul de relații cu publicul și până la cabinetul președintelui unde, în lipsa acestuia, domină un fel de ostilitate instituțională. 

Instituția început totuși un proiect mare anul acesta: așa numita ”Transalpina de Apuseni”, un drum cu o lungime de 78,43 de kilometri, piste de biciclete, stații de autobuz, trotuare și poduri noi.

Există însă orașe și comune mai mici care își continuă parcursul ascendent. La Ciugud, două noi fabrici au fost inaugurate anul acesta. La Blaj, orașul se dezvoltă în colaborarea bună cu BOSCH și chiar și la Sebeș încep să apară investiții pentru oraș. 

Instituțiile deconcentrate 

Majoritatea instituțiilor din județ, aflate în subordinea Guvernului, au avut o performanță extrem de slabă. Casa de Pensii este un exemplu negativ la nivel național, dar o situație similară se înregistrează și în alte cazuri. 

Aceste instituții par a fi încercat mai degrabă să lucreze în sensul invers al logicii lor de funcționare. De exemplu, DSP, Garda de Mediu și Agenția penru Protecția Mediului au fost solicitate de nenumărate ori de oamenii din zonă să intervină la Oarda, la lucrările de pe autostradă, pentru a verifica dacă acordul de mediu este respectat. 

Rezultatul a fost că oamenii au obținut oprirea lucrărilor, în lipsa implicării la timp a acestor instituții. 

Un comportament asemănător au și în alte cazuri, cum ar fi cel al marilor poluatori din județ. Distribuția numărului de cazuri noi de cancer, de exemplu, nu impresionează pe nimeni și nici nu face parte din vreo strategie locală așa că măsuri în perioada următoare nu vor fi luate. 

Și instituțiile cu atribuții legate de verificarea construcțiilor și de avizarea lor pot fi puse sub un mare semn de întrebare.

  • Cel mai vizibil exemplu (deși nus ingurul) este cel al acordării avizelor de construcție sub linia de înaltă tensiune de la Schit. Rezultatul, un tânăr muncitor s-a curentat și aproape și-a pierdut viața. Nici în acest caz, aceste instituții nu s-au trezit.

Citește și: Ce zic autoritățile din Alba despre blocul de lângă liniile de înaltă tensiune. Omul electrocutat se zbate între viață și moarte

Asta poate și din cauza faptului că și alte instituții din Alba dorm: este cazul DNA, fără rezultate demne de menționat aici, pe parcursul anului 2019. 

Nici instituțiile care ar trebui să verifice tăierile ilegale de pădure, traficul cu gabarit depășit pe drumuri, transportul de lemne, documentele și multe altele, nu au nici un fel de rezultat.

A fost nevoie de un protest transmis live pe facebook, în fața a sute de mii de oameni, pentru ca aceste autorități să constate o abatere de 4 metri cubi de lemne la un transport semnalat de protestatari. Singurul în acest an anunțat public. 

Vezi și: Urmarea protestului din fața Kronospan Sebeș: Amendă de 3.000 de lei și confiscarea lemnului în plus, găsit în camionul sigilat

În toate aceste instituții, au crescut în schimb salariile. Foarte mult. Aceste creșteri nu au fost însă însoțite de performanțe administrative, iar oamenii nu par a fi mai motivați. 


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


TOP articole in ultimele zile

Publicitate

EVENIMENT

VIDEO – INTERVIU cu prefectul de Alba: Cât de pregătită este ”armata albă” din spitalele județului pentru lupta cu coronavirusul

Publicat

Nicolae Albu

De două săptămâni, de când a fost instaurată starea de urgență, prefectul de Alba, Nicolae Albu nu a mai dat nicio declarație despre măsurile luate de autorități în ”criza coronavirusului”. Nicolae Albu spune că a fost obligat să respecte dispozițiile guvernului potrivit cărora comunicarea se face, obligatoriu, numai de la nivel central, de către Grupul de Comunicare Strategică.

Cetățenii județului trebuie informați corect despre ce se întâmplă în spitalele din județ, despre cât de pregătite sunt unitățile medicale pentru a face față luptei împotriva cornavirusului.

Alba24 consideră că autoritățile județului sunt primele care trebuie să ofere informații corecte cetățenilor și în aceste condiții i-a solicitat un interviu prefectului, în condițiile în care informațiile transmise de Grupul de Comunicare Strategică în ceea ce privește situația din județul Alba, sunt eronate, pentru a treia zi consecutiv.

Astfel, jurnaliștii de la Alba24 i-au adresat prefectului un set de întrebări, pentru că trebuie să știm cât de pregătite sunt spitalele și cât de pregătiți și protejați sunt ”soldații armatei albe”, cadrele medicale aflate în prima linie a luptei cu coronavirusul.

Iată transcriptul întrebărilor și răspunsurilor interviului acordat ziarului Alba24.ro de prefectul Nicolae Albu:

Alba24.ro: Câte locuri sunt disponibile la SJU Alba Iulia pentru tratarea pacienților CONFIRMAȚI COVID-19? (numărul total al locurilor disponibile + numărul locurilor LIBERE în prezent)

Nicolae Albu: La nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia sunt alocate un număr de 54 paturi în secţia de Boli Infecţioase şi 35 paturi în secţia Oncologie, atât pentru izolarea persoanelor suspecte cu COVID-19, cât şi pentru tratarea pacienţilor confirmaţi COVID-19.

Alba24.ro:  Câte locuri sunt disponibile la SJU Alba Iulia pentru persoanele SUSPECTE de COVID-19? (numărul total al locurilor disponibile + numărul locurilor LIBERE în prezent)

Nicolae Albu: Numărul locurilor destinate suspecţilor precum şi pacienţilor diferă în funcţie de rezultatele testării. Suspectul ramâne izolat până la infirmarea sau confirmarea infectării cu Covid 19, pacientul confirmat va fi tratat in salonul destinat acestor pacienti.

Întrucât se iau măsuri de izolare a persoanelor suspecte faţă de cele confirmate, fiecare persoană suspectă fiind izolată singură într-un salon, situaţia locurilor libere este într-o continuă dinamică, până la primirea rezultatelor testării.

Alba24.ro: De ce nu funcționează încă SPITALUL SUPORT de la BLAJ? (Ordinul nr. 533 a fost publicat în MO în 31 martie)

Nicolae Albu: În ceea ce priveşte funcţionarea unui spital suport la nivelul judeţului Alba, conform Ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 533/ 2020, Spitalul Municipal Blaj a fost desemnat spital suport pentru pacienţii COVID-19 pozitivi de la nivelul judeţului.

Urmare emiterii ordinului ministrului, sub coordonarea DSP Alba şi a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba, s-a procedat la elaborarea şi semnarea unui protocol de colaborare pentru asigurarea managementului și pregătirea unităților sanitare, în vederea adaptării la fluxul de persoane infectate cu coronavirusul COVID-19, în care Spitalul Municipal Blaj este parte, alături de celelalte spitale din judeţ.

În acest sens, au fost stabilite modalităţile de gestionare a urgenţelor medicale la nivelul spitalelor din judeţul Alba, organizarea spaţiilor pentru acordarea asistenţei medicale, acordarea tratamentului specific tipurilor de boli, gestionarea resurselor umane şi materiale şi modalităţile de lucru.

Alba24.ro: Când vor putea fi primiți pacienți confirmați COVID-19 la SPITALUL SUPORT din Blaj?

Prefectul Nicolae Albu: De la data publicării ordinului în Monitorul Oficial până în prezent, s-au efectuat toate pregătirile necesare, atât în ceea ce priveşte resursa umană, cât şi cea materială, astfel încât primii pacienţi să poată fi primiţi începând cu data de 4 aprilie 2020.

Menţionăm că organizarea nu a putut fi făcută de pe o zi pe alta, întrucât s-au mai făcut achiziţii şi dotări cu echipamente necesare, precum şi avizarea de către DSP Alba a spaţiilor amenajate pentru tratarea bolnavilor confirmaţi COVID-19.

Alba24.ro: Ce se întâmplă cu pacienții din Alba, CONFIRMAȚI COVID-19, care au și alte afecțiuni și care necesită tratament de specialitate pe alte secții decât cea de Boli Infecțioase? (spre exemplu: cei cu dializă, boli cronice, etc.)

Nicolae Albu: În ceea ce privesc pacienţii confirmaţi COVID, dar care au şi alte afecţiuni cum sunt bolnavii ce necesită dializă, aceştia vor fi trataţi la Centrul Nefromed, iar cei în stare gravă, la Spitalul Judeţean Alba, printr-un circuit distinct.

Alba24.ro: Ce stocuri de mănuși, cobinezoane, viziere și măști sunt la această oră în județ? Județul este pregătit pentru o eventuală creștere a cazurilor de îmbolnăviri? Câte aparate de ventilație și aparate de oxigen sunt în tot județul? La ce unități medicale sunt repartizate? Ce achiziții noi de aparate de ventilație s-au făcut în această perioada?

Nicolae Albu: Referitor la dotarea cu aparatură medicală, în momentul de faţă la nivelul judeţului Alba, spitalele dispun de 29 aparate ventilaţie, 51 concentratoare oxigen, 2 staţii de oxigen, 64 posturi oxigen, 106 prize oxigen.

De asemenea, sunt în curs de achiziţie 15 ventilatoare, iar pentru un număr de 20 de ventilatoare a fost formulată o solicitare către Ministerul Sănătăţii din partea DSP Alba.

Referitor la stocul de materiale existent în judeţ , avem în dotarea spitalelor un umăr de 461.528 manusi , 1187 combinezoane, 2252 viziere, 76. 729 masti din care 2690 măşti FFP2 şi FFFP3.

Prin grija DEPARTAMENTULUI PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ urmează să ne fie livrate şi alte materiale ce vor fi distribuite apoi catre ISU, SAJ, UPU, DSP şi spitalelor din judeţ, după cum urmează: 1580 combinezoane de protecţie, 850 măşti FFP2 , 800 măşti FFFP3, 1575 viziere şi dezinfectanţi.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Care sunt persoanele testate cu prioritate pentru COVID-19. Algoritmul după care se fac analizele

Publicat

Persoanele simptomatice, care au călătorit în străinătate și contacții cazurilor confirmate, dacă au și ei simptomele specifice, sunt pe primele locuri de pe lista de priorități în cazul testării pentru coronavirus, a precizat vineri ministrul Sănătății, Nelu Tătaru în cadrul unei declarații de presă.

Potrivit ministrului, în faza epidemică în care se află acum România, algoritmul nu s-a schimbat, iar testările se fac după aceleași priorități din ultimele săptămâni:

1. persoanele simptomatice care au călătorit în străinătate

2. contacţii apropiaţi, cu simptome specifice, ai cazurilor confirmate

3. personalul medico-sanitar cu simtome specifice

4. persoanele cu pneumonie, fără altă etiologie, din toate spitalele și din toate categoriile de vârstă

5. cazurile de SARI fără altă etiologie, din toate spitalele și din toate categoriile de vârstă

6. persoanele instituţionalizate, cu simptome specifice

7. pacienţii asimptomatici aflaţi înainte de transplant şi donatorii de celule stem hematopoietice, înainte de donare.

Ministrul Sănătății a mai spus că că există în stoc un număr suficient de teste, iar achiziţia acestora se face în permanenţă.

El a mai precizat că au fost alocate peste 23 de milioane de lei pentru 35 de centre publice şi private, bani cu care se pot realiza 115.820 de teste Real Time PCR.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Programe de educație pentru viață și sănătate, inclusiv educație sexuală pentru copii, derulate obligatoriu în școli

Publicat

elevi, clasa, scoala

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care prevede obligativitatea organizării în unităţile şcolare, cel puţin o dată pe semestru, a unor programe de educaţie pentru viaţă şi pentru sănătate, inclusiv educaţie sexuală pentru copii, potrivit Agerpres.

Actul normativ modifică şi completează Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, în sensul stabilirii în sarcina autorităţilor administraţiei publice locale, precum şi a oricăror instituţii publice sau private cu atribuţii în domeniul educaţiei, a obligaţiei de a derula în unităţile şcolare, cel puţin o dată pe semestru, programe de educaţie pentru viaţă şi pentru sănătate.

„Organele de specialitate ale administraţiei publice centrale, autorităţile administraţiei publice locale, precum şi orice alte instituţii publice sau private cu atribuţii în domeniul sănătăţii şi în domeniul educaţiei sunt obligate să adopte, în condiţiile legii, toate măsurile necesare pentru: derularea sistematică în unităţile şcolare, cel puţin o dată pe semestru, de programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţie sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor; derularea sistematică în unităţile şcolare, cel puţin o dată pe semestru, de programe de educaţie pentru sănătate, inclusiv pentru dezvoltarea capacităţilor psiho-emoţionale, a competenţelor sociale şi interpersonale”, se arată în lege.

Aceasta mai prevede şi facilitarea accesului la programe de educaţie pentru sănătate pentru toţi elevii înscrişi în învăţământul preuniversitar.

sursa: agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Ovidiu Kiss, albaiulianul care transformă piesele auto vechi în adevărate opere de artă, pe scena de la Românii au talent

Publicat

Albaiulianul Ovidiu Kiss cunoscut, atât în oraș, cât și în țară, după ce a început să realizeze ”sculpturi” din piese auto vechi, a fost prezent, vineri seara, la concursul ”Românii au talent”, de la PRO TV.

Creațiile pe care le-a adus cu el pe scenă, între care o motocicletă și un autocamion la construcția căruia a mărturisit că a lucrat aproape trei luni au fost admirate de cei patru jurați, însă la final aceștia au hotărât că albaiulianul nu va trece în următoarea etapă a concursului.

”Aș vrea să mă fac bine înțeles, apreciez ce faci. Bravo ție! Reciclezi, transformi lucruri moarte în artă, însă așteptam un număr de spectacol. Din partea mea este nu, astăzi”, a spus Mihai Petre.

Din același motiv, albaiulianul a primit un ”nu” și de la Andra, iar Andi Moisescu a fost singurul care a spus ”da”.

Ovidiu Kiss are 38 de ani și este pasionat de maşini şi motociclete. Și-a descoperit talentul în urmă cu mai mulţi ani, în Spania, unde lucra ca mecanic auto și i-a venit ideea să realizeze o motocicletă în mărime naturală, din piesele stricate rămase de la mașini.

El a revenit apoi în țară, iar de câțiva ani și-a deschis un atelier unde realizează tot felul de obiecte unicat din resturi metalice.

Operele sale au putut fi admirate la mai multe expoziții, între care „Despina Camino Art“ de la Palatul Noblesse din Bucureşti şi ”Transilvania Tattoo Expo”, de la Sibiu.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate