Eveniment
RISE Project: Dragnea și-a format o rețea infracțională în Teleorman și deține ”Tel Drum”, printr-un artificiu legal. Informațiile ar proveni dintr-un raport al DGPI
RISE Project a publicat joi seara un document care ar fi un raport al serviciului secret al Ministerului de Interne, mai cunoscut ca DGPI sau ”Doi ș-un sfert”, intitulat „Nota privind aspecte care afectează climatul socio-economic al judetului Teleorman” și care descrie o „rețea infracțională compusă din persoane cu putere de decizie în județ” prin care Liviu Dragnea fraudează fonduri europene și guvernamentale.
Este pentru prima oară când un document al unei instituții a statului român îl indică pe Dragnea ca fiind principalul acționar al controversatei ”Tel Drum”. Imediat, DGIPI a negat că raportul i-ar aparține.
Cu toate acestea, acuzațiile sunt extrem de grave: mega-afaceri cu bani publici, zeci de licitații, lucrări fictive, donații suspecte la partid, cercuri relaționale și de influență. În articolul ”Serviciul lor secret”, RISE Project prezintă de altfel și modificarea legislativă de la începutul lunii trecute care mută Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI), direct sub autoritatea ministrului de Interne, Carmen Dan (fără un supracontrol din partea CSAT). Aceasta este unul dintre cei mai de încredere oameni din anturajul șefului PSD.
Bazându-se pe acest raport, jurnaliștii de la Rise spun că Tel Drum a fost preluată fraudulos de Liviu Dragnea de la stat. Apoi, timp de peste zece ani, acesta și-a atribuit majoritatea contractelor publice de asfaltare și deszăpezire prin intermediul unor licitații trucate. De asemenea, unele dintre lucrari ar fi fost fictive.
Documentul îl identifică încă din primele rânduri pe Dragnea ca fiind „deținătorul majoritar al acțiunilor la purtător de la SC Tel Drum SA”. Acțiunile la purtator” sunt certificate anonime. Oricine deține această hârtie, care specifică un anumit procent din acțiuni, are drept de proprietate asupra unei firme. Când se mișca hârtia, se schimba patronul. Nu exista birocratie, totul rămâne secret.
Articolul vorbește despre o ”grupare” formată din oamenii de baza ai lui Liviu Dragnea: afaceristul Marian Fiscuci, fostul deputat Adrian Simionescu, cumnatul lui Dragnea – Florinel Marinaș, fostul președinte al Companiei Naționale de Drumuri – Cristian Duică, directorul general al Tel Drum – Petre Pitiș, funcționari de la Fisc și jurnaliști locali.
DGPI ar mai fi fost preocupat de banii care ajung la PSD, descoperind că Tel Drum ar fi finanțat campaniile electorale în care s-a implicat Liviu Dragnea. Este vorba despre anii 2008 – 2009, când au avut loc alegeri locale, legislative și prezidențiale.
Au fost monitorizate și alte afaceri ale familiei, precum o tranzacție subevaluată între soții Bombonica și Liviu, cu hotelul Turris din Turnu Măgurele. Subevaluarea înseamnă nu doar preț mic ci și taxe mici.
De remarcat ar mai fi că Victor Ponta a distribuit pe contul său de facebook investigația celor de la RISE Proiect.
”Puterea absolută exercitată discrețonar are un preț! Pe care îl plătește Liviu Dragnea, Guvernul și PSD (care acceptă în tăcere această dictatură absolută) și România (care nu are nicio vină)!
Am spus că România nu poate fi condusă ca și Consiliul Județean Teleorman pentru că lucrurile vor merge din rău în mai rău – și am dreptate” a mai scris Ponta pe contul său.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News