Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

RMGC solicită Guvernului prelungirea cu 5 ani a licenţei de concesiune pentru zona auriferă de la Roşia Montană

Publicat

Fosta cariera ”Cetate” de la Rosia Montana

Compania Roşia Montană Gold Coporation (RMGC) a solicitat Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) prelungirea licenţei de concesiune pentru zona auriferă din Munţii Apuseni, care urmează să expire în 21 iunie 2019. O cerere oficială de prelungire a termenului de licență pentru o perioadă suplimentară de 5 ani a fost adresată ANRM în luna martie.

Decizia de a solicita prelungirea licenţei de concesiune a fost făcută publică în conţinutul raportului aferent primului trimestru din 2019, publicat recent pe site-ul companiei Gabriel Resources, acţionarul majoritar al societăţii Roşia Montană Gold Corporation.

„RMGC deţine Licenţa pentru Proiect, care urmează să expire la 21 iunie 2019. RMGC, în calitate de titular al licenţei, are dreptul să solicite prelungirea termenului licenţei pentru perioade succesive ulterioare de cinci ani. În martie 2019, RMGC a depus o cerere la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), solicitând prelungirea termenului de licenţă pentru o perioadă suplimentară de cinci ani. RMGC aşteaptă aprobarea cererii de extindere de către ANRM”, se precizează în raportul menţionat.

Licenţa a intrat în vigoare în urmă cu 20 de ani, în 1999, fiind preluată atunci de la compania Minvest Deva (în prezent Minvest Roşia Montană), care a intrat ca şi acţionar la RMGC, şi urmează să expire în 21 iunie 2019.

Potrivit legii minelor, licenţele de exploatare minieră sunt acordate pentru maximum 20 de ani, cu drept de prelungire pe perioade succesive de câte 5 ani.

Reprezentanţii Gabriel Resources afirmă că, în prezent, se concentrează pe procesul împotriva României, pentru care au cheltuit peste 22 de milioane de dolari canadieni în 2018.

„După obţinerea licenţei în iunie 1999, Grupul (Gabriel – n.r.) şi-a concentrat în mod substanţial toate resursele de management şi resurse financiare asupra explorării, fezabilităţii şi dezvoltării ulterioare a Proiectului Roşia Montană. În ciuda îndeplinirii de către Companie a obligaţiilor sale legale şi a dezvoltării Proiectului Roşia Montană ca proiect minier de înaltă calitate, durabilă şi ecologică, folosind cele mai bune tehnici disponibile, România a blocat şi a împiedicat implementarea Proiectului Roşia Montană fără a fără compensare. În consecinţă, concentrarea principală a Companiei este reprezentată de Arbitrajul ICSID”, se mai susţine în raportul trimestrial.

Preocuparea pentru procesul de arbitraj cu România este confirmată şi de directorul general al companiei miniere.

„Gabriel va continua să se concentreze asupra pregătirii pentru audierile arbitrale ICSID, programate să aibă loc în decembrie 2019 şi asupra consolidării argumentelor convingătoare care susţin cererea de 5,7 miliarde de dolari”, susţine Dragoş Tănase, CEO-ul Gabriel Resources, potrivit raportului menţionat.

Gabriel Resources deţine 80,69% din acţiunile Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer blocat de la Roşia Montană, restul capitalului fiind controlat de statul român, prin Minvest Roşia Montană.

Compania solicită Statului Român despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari americani (5,7 miliarde de dolari canadieni), acuzând încălcarea de către România a tratatelor bilaterale de protejare reciprocă a investiţiilor, prin blocarea proiectului minier aurifer de la Roşia Montană, scrie adevărul.ro.

Gabriel Resources acuză România de încălcarea tratatelor bilaterale de protejare reciprocă a investiţiilor semnate de autorităţile de la Bucureşti cu Canada şi Marea Britanie.

sursa: gabrielresources.com, adevarul.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax