Connect with us
Advertisement

Actualitate

România revine, în noaptea de 24 spre 25 octombrie, la ora oficială „Timpul Legal Român” (UTC +2h). Cum vor circula trenurile

Publicat

ora iarna 3 În noaptea de sâmbătă spre duminică (24/25 octombrie), în România se revine la ora fusului 2, când diferența față de timpul universal coordonat (UTC) este de 2 ore. Ora 4,00 devine ora 3,00, în acest fel ziua de 25 octombrie fiind cea mai lungă zi din an, de 25 de ore. Ceasurile fiind date cu o oră înapoi în noaptea de sâmbătă spre duminică vom dormi o oră în plus. Schimbarea nu este simultană în toate țările care folosesc Ora de vară, din cauza diferenței de fus orar.

Trecerea la oră de iarnă, începând din data de 25 octombrie, nu modifică mersul trenurilor, circulația urmând a se efectua conform orarelor prevăzute, potrivit Societății de Transport Feroviar CFR Călători.

Citește și În WEEKEND: Trecem la ora de iarnă. Efectul schimbării programului de somn, în funcție de starea de sănătate

România va folosi acest fus orar până în ultima duminică a lunii martie 2016 (respectiv 27 martie), când va trece la Ora oficială de vară, ora Europei Orientale iar ceasurile sunt date înainte cu o oră, ora 3,00 devenind ora 4,00.

Odată cu încetarea folosirii Orei de vară, mai multe țări din Europa și Statele Unite ale Americii dau ceasurile cu o oră înapoi. Trei țări din Europa, Marea Britanie, Irlanda și Portugalia, revin la ora stabilită de timpul universal coordonat, în timp ce altele, precum Spania, Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Franța, Germania, Ungaria, Italia, Luxemburg, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Suedia și Olanda, fixează ceasurile după UTC+1h. La rândul lor, Ciprul, Estonia, Finlanda, Grecia, Letonia și Lituania revin la diferența față de timpul universal coordonat de 2 ore (UTC+2h), potrivit www.worldtimeserver.com.

Timpul Central European (CET) rămâne cu 6 ore înaintea Timpului European Standard (EST). CET păstrează o oră înaintea UTC (de la două ore cât era inițial) și EST rămâne cu cinci ore înaintea UTC (față de patru ore cât era inițial).

Prin introducerea orei de vară s-a urmărit să se beneficieze cât mai mult de lumina naturală (a Soarelui) și reducerea folosirii luminii artificiale. Benjamin Franklin a sugerat, în 1784, această metodă, dar a fost aplicată, pentru prima dată, în timpul Primului Război Mondial, în 1916, de câteva țări din Europa. Au urmat ani în care introducerea orei de vară a fost propusă de mai multe ori, dar respinsă. Pentru o perioadă mai îndelungată a fost aplicată în SUA, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, între 3 februarie 1942 — 30 septembrie 1945.

În prezent, Ora de vară este folosită în 69 de țări și de teritorii din întreaga lume. Unele țări revin la ora inițială în cursul lunilor septembrie sau noiembrie.

În ultima perioadă a renunțat la introducerea Orei de vară Rusia, în 2014. Există multe state care au folosit sau folosesc doar experimental acest sistem orar. China a utilizat experimental Ora de vară în perioada 1986-1991. De asemenea, țările ecuatoriale și tropicale nu aplică Ora de vară, deoarece durata zilei este egală de-a lungul anului.

Schimbarea orei nu modifică mersul trenurilor, circulația urmând a se efectua conform orarelor prevăzute, potrivit informațiilor furnizate de Societatea de Transport Feroviar CFR Călători.

În noaptea de 24 spre 25 octombrie, trenurile de călători vor pleca din gările în care se formează conform orei de vară, până la ora 4,00. Trenurile care au ora de plecare din gările în care se formează după ora 4,00, vor pleca la orele stabilite în mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de iarnă.

Trenurile de călători aflate în circulație după ora 4,00, ora oficială de vară, vor opri în stațiile din parcurs stabilite, unde vor staționa până la ora de plecare din mersul trenurilor, conform noii ore. Trenurile care mai au de parcurs o distanță scurtă până la stația finală își vor continua mersul până la destinație.

Având în vedere că și în țările vecine trecerea de la ora de vară la ora de iarnă se face în aceeași zi de duminică, 25 octombrie 2015, între stațiile de frontieră cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Bulgaria și Ucraina, trenurile vor circula după orarul din mersul de tren în vigoare.

sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement