Connect with us
Publicitate

Actualitate

Românii plătesc mai mult pe electronice decât germanii. Care sunt celelalte produse şi servicii mai scumpe faţă de media preţurilor europene

Publicat

Românii plătesc peste medie pentru electronice şi aproape de acest nivel pentru haine şi mijloace personale de transport – autovehicule, motociclete şi biciclete. Preţurile bunurilor de consum şi serviciilor din România reprezintă 57% din media Uniunii Europene (UE).

În UE, doar Bulgaria are preţuri mai mici, reprezentând 48% din medie, cu aproape 10 puncte sub România, potrivit unui raport al Eurostat, biroul de statistică al UE.

Preţurile la bunuri de consum şi servicii au înregistrat diferenţe mari în rândul statelor membre pe parcursul anului 2013. Danemarca are cele mai mari preţuri – de 140% din medie, urmată de Suedia – cu 130%, Luxemburg şi Finlanda – ambele cu 123%.

Peste media UE se situează şi Irlanda – cu 118%, Marea Britanie – cu 114%, Olanda – cu 110%, Belgia şi Franţa – ambele cu 109%, Austria – cu 107%, Italia – 103% şi Germania – 102%.

Preţuri sub nivelul UE au fost raportate şi de Spania – cu 95% din medie, Grecia – 89%, Cipru şi Portugalia – ambele 86%, Slovenia – 83%, Estonia şi Malta – ambele 80%, Cehia, Letonia şi Slovacia, toate trei cu 71%, Croaţia – 68%, Lituania – 65%, precum şi Ungaria – 60%, Polonia şi România – ambele cu 57% şi Bulgaria – cu 48%.

Anul trecut, indicele preţurilor din România, calculat folosind date din 2012, se situa tot la 57% din media europeană, în timp ce în Polonia reprezenta 58%, iar în Bulgaria 49%.

Preţurile electronicelor de pe piaţa românească se află, potrivit datelor pentru 2013, la 101% din media europeană, depăşind ţări precum Germania şi Luxemburg – 94%, Austria – 95%, precum şi Spania, Italia şi Portugalia – 99%.

În privinţa hainelor, România se află la acelaşi nivel cu Spania, de 87%. Doar în Bulgaria – 82% şi Ungaria – 75%, preţurile sunt mai mici decât în România.

Românii plătesc preţuri reprezentând 87% din medie şi pentru mijloace personale de transport – autovehicule, motociclete şi biciclete, la acelaşi nivel fiind şi Estonia. Costuri mai mici pentru astfel de achiziţii au Ungaria – 86%, Polonia şi Bulgaria – ambele 85%, Slovacia – 84% şi Cehia – 81%.

Preţurile la băuturi alcoolice şi tutun din România, reprezentând 74% din media UE, sunt de asemenea printre cele mai scăzute din Europa. Bulgaria – 59%, precum şi Lituania şi Polonia – ambele cu 73%, au preţuri mai mici decât România la aceste produse.

Românii plătesc 69% din media europeană pentru alimente şi băuturi nealcoolice, acelaşi nivel de preţuri înregistrat şi în Bulgaria. Doar Polonia – cu 62%, are preţuri mai mici decât România.

România are preţuri scăzute la serviciile oferite de hoteluri şi restaurante, reprezentând 52% din media UE. Singura ţară în care costurile acestor servicii sunt mai mici este Bulgaria – cu 47%.

Potrivit Eurostat, PIB per capital la paritatea puterii de cumpărare s-a situat anul trecut în România la 54% din media UE, singura ţară cu un nivel mai redus fiind Bulgaria, cu 47%.

Raportul Eurostat se bazează pe un sondaj al preţurilor în care au fost verificate peste 2.400 de bunuri şi servicii. Indicele preţurilor de consum se referă la consumul final al gospodăriilor, inclusiv pentru chirii şi locuinţe, dar exclude costul achiziţiei acestora.

Indicele include mai multe categoeii decât cele şase prezentate de Eurostat.

sursa: mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate