Administrație
”Ruletă rusească” în intersecția haotică de pe Centura Alba Iulia. Contre în sens giratoriu între instituții, tragedii în trafic
Primăria Municipiului Alba Iulia, IPJ Alba și Secția Alba a CNAIR nu reușesc să găsească o soluție la problema celei mai ”complicate” intersecții din județ. Este vorba despre intersecția dintre drumul care iese din Alba Iulia pe la bariera din cartierul Lipoveni, centura municipiului și drumul județean care duce spre zona industrială de la Teleac, dar și spre satele din zona respectivă.
Acesta este locul în care se produc cele mai multe accidente de circulație grave, arată statisticile biroului Poliției Rutiere. Dacă vorbim doar de ultimul an și jumătate, bilanțul ar trebui să fie îngrijorător: 34 de accidente cu victime, soldate cu 4 morți, 13 răniți grav, 42 de răniți ușor și pagube materiale însemnate. La asta se adaugă sute de tamponări și accidente fără victime.
Primăria Alba Iulia, dar și Inspectoratul Județean de Poliție Alba consideră drept soluție înființarea unui sens giratoriu, pe care s-a oferit să-l amenajeze administrația locală.
Reprezentanții secției Alba a Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere intră însă pe contrasens în giratoriu și spun că o asemenea construcție nu ar fi bună, drept urmare au amplasat niște separatoare de benzi, pentru o și mai mare confuzie.
De aici, o întreagă poveste a dezbaterilor sterile între instituții, în paralel cu aglomerarea statisticilor privind accidentele.
”Rețeta” pentru haos, sau ce se întâmplă de fapt?
În fiecare zi, mii de mașini tranzitează zona. Din acest motiv, la anumite ore, traficul devine infernal. Dinspre fabricile din zona industrială, pleacă spre oraș, aproximativ în același timp, sute de mașini. De cealaltă parte, dinspre Alba Iulia, peste trecerea de cale ferată, alte sute de mașini ale celor care lucrează în oraș, încearcă să găsească drumul spre casă, în satele din apropiere (Ciugud, Șeușa, Drâmbar, Teleac, Hăpria, Berghin, Dumitra, Ghirbom etc).
Ambele fluxuri rutiere trebuie însă să treacă peste șoseaua de centură, unde mașinile circulă cu viteze foarte mari pe drum cu prioritate.
Vezi și VIDEO: Un nou accident în intersecția-problemă de pe șoseaua de centură, la Alba Iulia
Dacă la acest lucru adăugăm și vizibilitatea redusă din cauza vegetației neîngrijite, a unor separatoare amplasate în mijlocul drumului și al aglomerației în zona barierei de la pasajul peste calea ferată, unde mașinile așteaptă în paralel o oportunitate de câteva secunde pentru a ”țâșni”, avem tabloul haotic al celei mai periculoase intersecții din județ.
Soluții propuse
Primăria Municipiului Alba Iulia, dar și Poliția Rutieră ar dori amplasarea în zonă a unui sens giratoriu care să preia alternativ traficul și care să diminueaze vitezele de rulare în zonă. Acesta ar trebui amplasat în mijlocul intersecției, pe o porțiune de drum național. Și de aici încep, de fapt, discuțiile și problemele între instituții.
Citește și VIDEO ȘTIREA TA pe Alba24: ACCIDENTE rutiere pe șoseaua de centură a municipiului Alba Iulia
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia, Mihai Coșer spune că instituția pe care o reprezintă este foarte interesată de rezolvarea acestei situații, deși porțiunea de drum nu mai aparține administrației locale, din anul 2006.
”Am făcut multe sesizări către administratorul drumului (…) dar niciodată nu s-a întâmplat nimic. Din contră, ne-au fost date tot felul de trimiteri… că girațiile, că raza giratoriului ar trebui să fie de atâta, de atâtat… Cea mai logică soluție ar fi un sens giratoriu. Excludem posibilitatea unui pasaj subteran pentru că după cum bine vedeți calea ferată a intrat într-un proces de reabilitare și ar fi inutil să luăm în discuție că cineva s-ar mai apuca să facă acest lucru degrabă” a spus Mihai Coșer.
Soluții respinse
De cealaltă parte, șeful secției Alba a CNAIR, Liviu Hondola, a declarat că amplasarea unui sens giratoriu nu este o soluție pentru că ”nu se adaptează ca dimensiuni”. Acesta a adăugat că a realizat măsurători împreună cu poliția și a rezultat că trebuie realizate unele ”lărgiri” ale carosabilului, lucru imposibil din cauza podului care face accesul spre zona industrială.
În plus, mai spune Hondola, din cauza trecerii de cale ferată, traficul s-ar bloca pe direcția dinspre Aiud spre Lancrăm de fiecare dată când ar fi coborâtă bariera, în situația în care mașinile ar pătrunde în sens cu intenția de a intra în Alba Iulia și acolo s-ar opri.
Citește și FOTO ACCIDENT pe şoseaua de centură a municipiului Alba Iulia. Patru persoane rănite, după coliziune între două maşini
CNAIR și ”ruleta rusească”
Este contrazis însă de Mihai Coșer. Purtătorul de cuvânt al primăriei a declarat că sensul giratoriu în acest loc este o soluție care se încadrează în normele legale privind dimensiunile, spre deosebire de alte două sensuri giratorii înființate pe drumurile europene care străbat județul, de exemplu cele de la Sântimbru și de la Vințu de Jos (Trei poduri). Față de acestea, CNAIR nu are obiecții și nici explicații coerente.
Reprezentanții primăriei mai spun că și cei de la Poliția Rutieră are aceeași opinie cu privire la necesitatea unui sens giratoriu în zonă.
”Toată platforma aceasta pe care o avem în spate strânge la un loc aproximativ 1500 de angajați; asta se întâmplă în fiecare zi, iar acest du-te vino între oraș și localitățile satelit este la fel de evident, și fiecare zi reprezintă pentru cei care fac acest drum, o ruletă rusească” a spus Coșer.
Dezbaterile pe acest subiect între instituții sunt deja foarte vechi. De mulți ani, despre intersecția respectivă se discută mult, dar se face puțin, sau aproape nimic. Între timp, numărul accidentelor cu victime și cu pagube materiale, crește. În primele zece zile ale lunii octombrie a acestui an, două noi tamponări trebui adăugate în statisticile întunecate, dedicate acestei zone.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
catalin
miercuri, 10.10.2018 at 19:12
Conform planului de sistematizare al orasului intersectia respectiva se va semaforiza si se va pune si un giratoriu.
G dj
miercuri, 10.10.2018 at 20:53
Adica in dulcele stil albaiulian: semafor+ giratoriu. Astfel, numarul accidentelor se va dubla.
George
miercuri, 10.10.2018 at 19:40
Finalizarea autostrăzii ar fi rezolvarea problemei deoarece s-ar reduce foarte mult traficul pe centura.
Razvan
vineri, 12.10.2018 at 12:14
Exact acesta este motivul pentru care nu se face nimic. Se asteapta finalizarea autostrazii, dar pana atunci nu ne ramane decat sa „fim precauti”
dorinteodor
miercuri, 10.10.2018 at 23:05
ce trebuie facut imediat este un semafor galben intermitent pe toate cele 4 directii. asta nu rezolva problema dar mai ales cei care vin pe centura o sa fie mai atenti.