Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

”Ruletă rusească” în intersecția haotică de pe Centura Alba Iulia. Contre în sens giratoriu între instituții, tragedii în trafic


Publicat

Primăria Municipiului Alba Iulia, IPJ Alba și Secția Alba a CNAIR nu reușesc să găsească o soluție la problema celei mai ”complicate” intersecții din județ. Este vorba despre intersecția dintre drumul care iese din Alba Iulia pe la bariera din cartierul Lipoveni, centura municipiului și drumul județean care duce spre zona industrială de la Teleac, dar și spre satele din zona respectivă.

Acesta este locul în care se produc cele mai multe accidente de circulație grave, arată statisticile biroului Poliției Rutiere. Dacă vorbim doar de ultimul an și jumătate, bilanțul ar trebui să fie îngrijorător: 34 de accidente cu victime, soldate cu 4 morți, 13 răniți grav, 42 de răniți ușor și pagube materiale însemnate. La asta se adaugă sute de tamponări și accidente fără victime.

Primăria Alba Iulia, dar și Inspectoratul Județean de Poliție Alba consideră drept soluție înființarea unui sens giratoriu, pe care s-a oferit să-l amenajeze administrația locală.

Reprezentanții secției Alba a Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere intră însă pe contrasens în giratoriu și spun că o asemenea construcție nu ar fi bună, drept urmare au amplasat niște separatoare de benzi, pentru o și mai mare confuzie.

De aici, o întreagă poveste a dezbaterilor sterile între instituții, în paralel cu aglomerarea statisticilor privind accidentele.

”Rețeta” pentru haos, sau ce se întâmplă de fapt?

În fiecare zi, mii de mașini tranzitează zona. Din acest motiv, la anumite ore, traficul devine infernal. Dinspre fabricile din zona industrială, pleacă spre oraș, aproximativ în același timp, sute de mașini. De cealaltă parte, dinspre Alba Iulia, peste trecerea de cale ferată, alte sute de mașini ale celor care lucrează în oraș, încearcă să găsească drumul spre casă, în satele din apropiere (Ciugud, Șeușa, Drâmbar, Teleac, Hăpria, Berghin, Dumitra, Ghirbom etc).

Ambele fluxuri rutiere trebuie însă să treacă peste șoseaua de centură, unde mașinile circulă cu viteze foarte mari pe drum cu prioritate.

Vezi și VIDEO: Un nou accident în intersecția-problemă de pe șoseaua de centură, la Alba Iulia

Dacă la acest lucru adăugăm și vizibilitatea redusă din cauza vegetației neîngrijite, a unor separatoare amplasate în mijlocul drumului și al aglomerației în zona barierei de la pasajul peste calea ferată, unde mașinile așteaptă în paralel o oportunitate de câteva secunde pentru a ”țâșni”, avem tabloul haotic al celei mai periculoase intersecții din județ.

Soluții propuse

Primăria Municipiului Alba Iulia, dar și Poliția Rutieră ar dori amplasarea în zonă a unui sens giratoriu care să preia alternativ traficul și care să diminueaze vitezele de rulare în zonă. Acesta ar trebui amplasat în mijlocul intersecției, pe o porțiune de drum național. Și de aici încep, de fapt, discuțiile și problemele între instituții.

Citește și  VIDEO ȘTIREA TA pe Alba24: ACCIDENTE rutiere pe șoseaua de centură a municipiului Alba Iulia

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia, Mihai Coșer spune că instituția pe care o reprezintă este foarte interesată de rezolvarea acestei situații, deși porțiunea de drum nu mai aparține administrației locale, din anul 2006.

”Am făcut multe sesizări către administratorul drumului (…) dar niciodată nu s-a întâmplat nimic. Din contră, ne-au fost date tot felul de trimiteri… că girațiile, că raza giratoriului ar trebui să fie de atâta, de atâtat… Cea mai logică soluție ar fi un sens giratoriu. Excludem posibilitatea unui pasaj subteran pentru că după cum bine vedeți calea ferată a intrat într-un proces de reabilitare și ar fi inutil să luăm în discuție că cineva s-ar mai apuca să facă acest lucru degrabă” a spus Mihai Coșer.

Soluții respinse

De cealaltă parte, șeful secției Alba a CNAIR, Liviu Hondola, a declarat că amplasarea unui sens giratoriu nu este o soluție pentru că ”nu se adaptează ca dimensiuni”. Acesta a adăugat că a realizat măsurători împreună cu poliția și a rezultat că trebuie realizate unele ”lărgiri” ale carosabilului, lucru imposibil din cauza podului care face accesul spre zona industrială.

În plus, mai spune Hondola, din cauza trecerii de cale ferată, traficul s-ar bloca pe direcția dinspre Aiud spre Lancrăm de fiecare dată când ar fi coborâtă bariera, în situația în care mașinile ar pătrunde în sens cu intenția de a intra în Alba Iulia și acolo s-ar opri.

Citește și FOTO ACCIDENT pe şoseaua de centură a municipiului Alba Iulia. Patru persoane rănite, după coliziune între două maşini

CNAIR și ”ruleta rusească”

Este contrazis însă de Mihai Coșer. Purtătorul de cuvânt al primăriei a declarat că sensul giratoriu în acest loc este o soluție care se încadrează în normele legale privind dimensiunile, spre deosebire de alte două sensuri giratorii înființate pe drumurile europene care străbat județul, de exemplu cele de la Sântimbru și de la Vințu de Jos (Trei poduri). Față de acestea, CNAIR nu are obiecții și nici explicații coerente.

Reprezentanții primăriei mai spun că și cei de la Poliția Rutieră are aceeași opinie cu privire la necesitatea unui sens giratoriu în zonă.

”Toată platforma aceasta pe care o avem în spate strânge la un loc aproximativ 1500 de angajați; asta se întâmplă în fiecare zi, iar acest du-te vino între oraș și localitățile satelit este la fel de evident, și fiecare zi reprezintă pentru cei care fac acest drum, o ruletă rusească” a spus Coșer.

Dezbaterile pe acest subiect între instituții sunt deja foarte vechi. De mulți ani, despre intersecția respectivă se discută mult, dar se face puțin, sau aproape nimic. Între timp, numărul accidentelor cu victime și cu pagube materiale, crește. În primele zece zile ale lunii octombrie a acestui an, două noi tamponări trebui adăugate în statisticile întunecate, dedicate acestei zone.

Vezi și ACCIDENT pe şoseaua de centură, la Alba Iulia. Patru persoane rănite, impact între un camion şi două maşini

 

 

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

5 Comentarii

5 Comments

 1. catalin

  miercuri, 10.10.2018 at 19:12

  Conform planului de sistematizare al orasului intersectia respectiva se va semaforiza si se va pune si un giratoriu.

  • G dj

   miercuri, 10.10.2018 at 20:53

   Adica in dulcele stil albaiulian: semafor+ giratoriu. Astfel, numarul accidentelor se va dubla.

 2. George

  miercuri, 10.10.2018 at 19:40

  Finalizarea autostrăzii ar fi rezolvarea problemei deoarece s-ar reduce foarte mult traficul pe centura.

  • Razvan

   vineri, 12.10.2018 at 12:14

   Exact acesta este motivul pentru care nu se face nimic. Se asteapta finalizarea autostrazii, dar pana atunci nu ne ramane decat sa „fim precauti”

 3. dorinteodor

  miercuri, 10.10.2018 at 23:05

  ce trebuie facut imediat este un semafor galben intermitent pe toate cele 4 directii. asta nu rezolva problema dar mai ales cei care vin pe centura o sa fie mai atenti.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Trump retrage SUA din Organizația Mondială a Sănătății, în plină pandemie. America raportează 50.000 de infectări cu COVID pe zi

Publicat

Administrația Trump a notificat Congresul și Organizația Națiunilor Unite anunțând că urmează să se retragă din Organizația Mondială a Sănătății, spun mai mulți oficiali din interioriul administrației, conform CNN.

Senatorul democrat Robert Menendez a scris pe Twitter:

„Congresul a primit o notificare oficială că președintele Statelor Unite a retras țara din Organizația Mondială a Sănătății în mijlocul unei pandemii. Să califici răspunsul lui Trump la criza COVID drept haotic și incoerent este prea puțin. Această acțiune nu va proteja viețile și interesele americanilor – îi ține pe americani bolnavi și pe America singură”.

Un oficial de la Departamentul de Stat a confirmat, de asemenea, că notificarea de retragere a fost trimisă către secretariatul general al ONU.

Surse ale CNN spun că scrisoarea este foarte scurtă – trei propoziții – și va declanșa un proces de retragere din OMS care va dura un an.

Decizia lui Trump vine în contextul în care Statele Unite trec printr-o creștere masivă a cazurilor de infectare cu noul coronavirus – aproximativ 50.000 de cazuri pe zi la nivel național.

Sursă: Digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Programul „Prima Casă” va fi lansat peste două săptămâni. Ce denumire va avea şi ce schimbări aduce

Publicat

prima casa

Guvernul pregăteşte schimbări la programul Prima Casă, care va fi deblocat în circa două săptămâni şi va deveni programul „O Nouă Casă”, a anunţat Cristian Păun, preşedintele FNGCIMM.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat în plină criză proiectul ce prevede ca programul „Prima Casă” să devină un program social intitulat „O familie, o casă“. Cu toate acestea, programul „O familie, o casă” încă nu are normele de aplicare, drept urmare, ambele programe sunt blocate.

Prezent la Digi24, Cristian Păun a precizat că noul program nu se va mai axa pe aspectul social. Cu alte cuvinte, plafonul salarial nu va mai fi o condiţie.

În forma actuală, creditele „O familie, o casă” puteau fi accesate doar de românii cu venituri de până în 4.500 de lei de familie, respectiv 7.000 de lei, dacă au copii.

„Guvernul va da OUG în această săptămână, apoi săptămâna viitoare apar normele. Deci, în două săptămâni am putea avea noua formă a programului <O Nouă Casă>”, a precizat oficialul FNGCIMM.

Premierul Ludovic Orban a declarat, recent, că Guvernul va introduce un plafon care să ţină cont de realitatea de pe piaţa imobiliară.

„Trebuie să clarificăm situaţia în programul Prima Casă. O să avem nevoie de o reglementare legală care să clarifice modul în care se derulează programul Prima Casă”, i-a solicitat Ludovic Orban ministrului Finanţelor Florin Cîţu. Orban a solicitat ca în reglementare să se ţină cont de faptul că, faţă de momentul în care a fost redusă cota de TVA la vânzarea de imobile, metrul pătrat construibil era 750-800 euro, iar între timp s-a scumpit. „Să utilizăm un plafon care să ţină cont de realitatea de pe piaţa imobiliară de astăzi”, a cerut Orban.

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a răspuns că se ia în calcul lansarea unui nou program „Prima Casă”, după ce va fi modernizat, iar plafonul stabilit va ţine cont de preţurile de acum din piaţa imobiliară.

sursa: Digi24

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Tradițiile lunii IULIE. Ce se spune despre căsătoriile din ”luna lui Cuptor”. Ce nu ar fi bine să faci în Săptămâna Panteliilor

Publicat

De ”luna lui Cuptor” sunt legate mai  multe tradiții și obiceiuri. A doua săptămână a lunii iulie este cunoscută ca „Săptămâna Panteliilor”, surorile aprige ale Sfântului Ilie, zeițe ale soarelui ce pot trimite arșita și pot provoca incendii.

În 15 iulie se sărbătorește Ciurica, zi în care se spune că este bine ”să-ți bați bărbatul”, ca să-ți meargă bine tot anul. În 20 iulie, este sărbătoarea Sfântului Ilie și se spune că, cu cât va fi mai cald în iulie, cu atât iarna va fi mai friguroasă.

Vezi și FOTO: Rimetea, satul în care soarele răsare de două ori. Fenomen unic în România, specific lunii iulie

Cele patru săptămâni ale lui „Cuptor” poartă și ele fiecare câte o denumire, și anume: „Săptămâna secerişului”, „Săptămâna Panteliilor”, „Săptămâna lui Santilie” și „Săptămâna Verii”.

Prima săptămână a lunii iulie este dedicată muncii agricole. Țăranii merg la câmp de la răsărit până la apus. Trebuie să treiere grânele și să se îngrijească de toate celelalte culturi.

Săptămâna următoare reprezintă zilele „aprigelor” surori ale Sfântului Ilie, zeițe ale soarelui ce pot trimite arșita și pot provoca incendii.

Se spune că Panteliile sau Pârliile ar fi fost surorile Sfântului Ilie. Şi sunt atât de răutăcioase, că pârjolesc lanurile în urma lor, de ciudă că oamenii nu le acordă respectul cuvenit.

Tradiţia românească străveche spune că această perioadă este pentru odihnă, fără munci la câmp şi fără treburi casnice în exces.

De Pârlii, femeile nu lucrează, pentru a se feri de primejdiile focului, de căldură mare şi de boli febrile.

Este o perioadă în care gătitul la cuptor şi, mai ales, coptul pâinii, e strict interzis.

Totuşi, e voie să se dea hrană vitelor şi animalelor din curte, să se ude grădinile, să se adune seminţele de la legumele coapte, să se aducă grâul de la câmp, cu mare grijă, pentru a nu risipi boabele. E vremea pentru săpatul viei, seceratul grâului, cositul trifoiului, strânsul fânului, aratul miriştei şi semănat.

În a treia săptămână a lui „Cuptor”, credincioșii îl cinstesc pe Sfântul Ilie, responsabil de ploi însoțite de tunete și fulgere.

Pe 15 iulie e o zi a femeilor, cunoscută drept Ciurica. Acum trebuie să-ți bați bărbatul, ca să-ți meargă bine tot anul. Dacă iei bătaie sau dai ceva din casă, îți va merge rău. Gravidele o cinstesc pe Sfânta Marina, pe 17, ca să aibă parte de naştere ușoară.

Tradiții de Sfântul Ilie – 20 iulie

Se spune că în ajunul acestei zile fetele se duceau noaptea pe ogoarele în care era semănată cânepa și se tăvăleau prin acesta, apoi dacă în acea noapte visau cânepa verde era semn că se vor mărita cu tineri frumoși, iar dacă visau cânepa uscată se zicea că se vor mărita cu bărbați bătrâni.

În dimineața acestei zile se culegeau plante de leac și plantele ce se foloseau pentru vrăji și farmece. Femeile duceau busuioc la biserică pentru a fi sfințit, după care îl puneau pe foc și cenușa rezultată o întrebuințau în scopuri terapeutice.

Consumul merelor era oprit până pe 20 iulie, și, de asemenea, nu era voie ca acestea să se bată cap în cap pentru a nu bate grindina. Femeile duc mere la biserică în această zi pentru a fi sfințite.

Tot de Sfântul Ilie, românii își amintesc și de sufletele morților și dau de pomană mere. De asemenea, apicultorii recoltau mierea de albine, această operație se realiza doar de către bărbați, femeile neavând voie să intre în stupină.

Tot acum se marchează miezul verii pastorale, data la care ciobanii coborau în sate.

De această sărbătoare creștină se obișnuia să se organizeze târguri, iarmaroace și bâlciuri, care reprezentau un bun prilej pentru tineri de a se cunoaște și în care atmosfera era însuflețită de muzică.

Sfântul Proroc Ilie a fost ridicat la Cer pe o căruță de foc trasă de cai. Oamenii spun că atunci când se întâmplă fenomene meteorologice extreme, Ilie traversează cerul cu căruța lui de foc.

În Ziua Sfântului Ilie:

– nu se lucrează de teama pagubelor (trăznete, ploaie, grindină)

– îl cinstesc mai ales cojocarii, stuparii – se retează stupii, se duc faguri și mere la biserică spre binecuvantare și se împart de pomană

– se culeg în zori plante de leac stropite cu sânge de cocoș tăiat deasupra lor

– se duc berbecii la berbecar

– dacă tună, vor fi merele și alunele viermănoase; dacă plouă, va ploua 20 de zile

Cea din urmă săptămână a lunii iulie îi este dedicată celui mai așteptat anotimp, vara.

Potrivit tradiției, există câteva superstiții pe care trebuie să le respecți dacă vrei să ai noroc și bunăstare. Iată ce se spune:

Cât este de cald în luna lui ”Cuptor”, tot atât de frig va fi și în luna lui „Făurar”.

Cei care se vor căsători în luna lui Cuptor vor avea ca bogăție doar sentimentele frumoase care i-au adus împreună.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Ce sancțiuni primești dacă arunci gunoaie în natură: riști chiar să îți fie confiscată mașina. Precizări de la Garda de Mediu

Publicat

Comisarii Gărzilor de Mediu din țară îi pot amenda pe cei care poluează natura, chiar și dacă fapta a fost constatată de o persoană fizică și postată pe o rețea de socializare.

Mai mult, amenzile pentru cei care aruncă gunoaie în trafic au fost mărite, iar în situații grave se poate ajunge până la confiscarea automobilului sau a autospecialei cu care au fost transportate deșeuri periculoase. 

Dănuț Hălălai, actualul șef al Gărzii de Mediu Alba, a explicat pentru alba24.ro în ce condiții îi pot sancționa comisarii pe cei care poluează. 

Hălălai a precizat că, de exemplu, cei care aruncă gunoaie din mașină, în trafic, pot fi amendați cu o sancțiune cuprinsă între 500 și 1000 de lei.

Acesta a mai spus că un mare ajutor pentru cei de la Garda de Mediu îl reprezintă rețelele de socializare sau ziarele locale.

Mai exact, dacă pe o rețea de socializare gen Facebook apare un videoclip în care o persoană aruncă deșeuri fie pe stradă, fie în natură, iar numărul automobilului cu care transportă gunoaiele este vizibil, acea persoana va fi amendată.

Comisarii fac o cerere la serviciul de înmatriculări, iar aceștia le comunică numele proprietarului. După ce au identificat persoana în cauză, comisarii îi fac o invitație la sediul instituției, pentru a-i înmâna amenda, iar dacă acesta nu se prezintă, sancțiunea este trimisă prin poștă.

Dănuț Hălălai a mai explicat cum pot fi confiscate automobilele sau autoutilitarele cu care sunt transportate deșeurile.

Acesta a spus că această măsură poate fi luată în cazuri grave. Mai exact, dacă au fost deversate în natură deșeuri periculoase sau dacă acestea au fost transportate fără autorizații, atunci autovehiculele vor fi confiscate, vor intra în proprietatea statului și scoase spre vânzare.

sursă foto: Facebook – Garda de Mediu Alba.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate