Administrație
Salarii de boieri și sporuri pentru ”condiții vătămătoare”, la APIA Alba. Venitul directorului: 11.942 de lei
Angajații Agenției de Plăți și Intervenții pentru Agricultură Alba se numără în prezent printre cei mai bine plătiți angajați din județ. Venitul salarial brut al directorului executiv ajunge la 11.942 de lei, iar veniturile brute ale celor doi directori adjuncți sunt de 10.586 de lei. Spre deosebire de directorul executiv, cei doi adjuncți mai primesc sporuri pentru ”condiții vătămătoare”: unul 466 de lei iar celălalt 504 de lei.
Un șef de serviciu câștigă și el aproape cât un director adjunct: are un venit net de 10.106 lei, la care i se adaugă sporuri de 470 de lei pentru aceleași ”condiții vătămătoare”. Șefii de birou au salariul brut cuprins între 8.807 și 9.160, la care se pot adăuga sporuri de, ați ghicit, ”condiții vătămătoare”, de până la 451 de lei.
Nici consilierii superiori din cadrul instituției nu o duc rău. Veniturile lor brute sunt cuprinse între 7.117 și 7.955 de lei, la care se adaugă aproximativ 300 de lei la fiecare dintre ei, sporuri… Consilieri principali au salarii de bază de peste 5.000 de lei, plus sporuri cuprinse între 163 și 224 de lei.
Cele mai mici venituri brute din instituție le obține un consilier asistent, 3.511 lei, care mai beneficiază de un spor de 163 de lei.
În ultimele zile, Angajații Agenției Județene de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Alba – APIA au protestat spontan în fața instituției, nemulțumiți de noul sistem de salarizare prin care le vor fi diminuate sporurile. ”Solicităm aceeași grilă de salarizare cu aparatul central APIA” au scris angajații pe câteva foi de hârtie. Aceștia spun că vor avea loc diminuări ale veniturilor, ca urmare a noii legi a salarizării, de la 1 ianuarie 2018. Legea adoptată în vară are două grille de salarizare pentru angajaţii APIA: una pentru structura centrală (Bucureşti), alta pentru structurile din teritoriu.
UPDATE: Reprezentanţii salariaţilor APIA Alba subliniază faptul că au un volum mare de muncă – printre cele mai mari dintre instituţiile publice din judeţ şi cel mai mare dintre cele subordonate Ministerului Agriculturii – şi că sunt recomandările europene ca în aceste condiţii să fie acordate sporuri. Amintesc, de asemenea, că instituţia are peste 98% grad de absorbţie fonduri europene, ceea ce înseamnă bani pentru judeţ.
Potrivit surselor citate, până în 2015, când veniturile au crescut, salariile erau mici în comparaţie cu volumul de muncă. Au precizat că sunt în top şi la categoria ore suplimentare din judeţ. Susţin că sunt foarte multe măsuri accesate, activitatea este foarte aglomerată, iar asta şi-a pus amprenta asupra angajaţilor.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
jaful
vineri, 24.11.2017 at 09:15
Salarii de nesimtiti si pretentii pe masursa! Tara moare de foame si majoritsatea salariatilor sunt angajati la minim pe economi. Birocratii politici de doi lei, se fudulesc la peste circa 2000 euro ! Rusine psd-istilor !
Vidra
vineri, 24.11.2017 at 09:19
Probabil ca sunt si neamuri intre ei, ca doar asta nu apare pe nici o declaratie publica, macar sa vada si poporul cum sta increngatura de familii pe bani publici!
Jderul
vineri, 24.11.2017 at 12:07
Probabil, Vidra, te interesează si modul in care unii angajați îsi completează salariile masurând pe bani grei parcelele fermierilor chiar in timpul programului de lucru.Moții cunosc reteta pentru a scăpa cu fața curata la controalele unor angajați ai APIA.
Sorin
vineri, 24.11.2017 at 14:10
Acele salarii pe care le-ati publicat dvs. sunt salarii brute nu nete. Sunt foarte multe venituri nete la nivelul Apia pana in 3.000 lei. Vorbiti si scrieti mult, prost si fara rost. Asa, de dragul dezinformarii…
Moderatorul
vineri, 24.11.2017 at 15:05
Dezinformați dumneavoastră. Lista este conform legii 153/2017, care vă obligă să faceți publice pe siteul instituției lista VENITURILOR BRUTE aferente funcțiilor. Noi le-am cerut de la APIA București pentru că dumneavoastră nu le-ați făcut publice și dacă ITM ar aplica legea (nu o face, stați liniștiți) ar trebui să primiți o amendă de 5.000 de lei. Dacă tot considerați că primiți puțini bani pentru cât munciți, sunteți liberi să vă luați gentuța din cuier și să mergeți la privat și să nu vă mai arătați indignarea legată de articol, pe la colțuri.
cititor
vineri, 24.11.2017 at 16:00
Foarte bine punctat de moderator. Felicitari pentru articol.
Olariu
sâmbătă, 25.11.2017 at 09:43
Buna ziua.
Nu inteleg de ce dezimformati lumea.
Salariile din lista publicata sunt salariile brute, nu nete.
Salariul net este ce ramane dupa ce se scad contributiile de 33%. Din 2018 45%.
Va citez ,,cele mai mici venituri nete din instituție le obține un consilier asistent, 3.511 lei, care mai beneficiază de un spor de 163 de lei”
Pai ala este salariul brut. Netul este undeva pe la 2352 lei + 163 lei (spor)
Daca as fi in locul celor de la APIA Alba v-as da in judecata pentru ca dezinformarea dumneavoastra le afecteaza imaginea.
,,Salarii de boieri” Serios ?? Ii sugerez jurnalistului care a scris articolul sa compare salariile si raportat la nivelul de activitate si responsabilitati.
un patron frustrat
sâmbătă, 25.11.2017 at 10:08
Mai nesimțiților, nu mai terminați cu tupeul? În loc să băgați capul la cutie. Eu am o firmă cu doi angajați, cu mine trei. Din 1995. Pe când voi vă luați pauze dese și vă furajați la Artipan, noi lucrăm 12 ore pe zi.
Codul fiscal nou ma pune la limita de a da afara unul dintre angajati. Ce vreti sa va calculeze ala de a scris articolul netul vostru? Ce să calculeze dacă brutul bosului este 12.000? Nesimțiților, noi trei oameni (dintre care unul patron) nu avem întreg fondul de salarii de 12.000 si nu pentru că sunt prost manager ci pentru că în mediul privat banii se fac greu, dar bănuiesc că nu știți ce înseamnă să produci efectiv 1.000 de lei, nu doar să-i ceri! Dacă voi da afara unul dintre oamenii mei, îl primiți la voi sau sunteți toți cu pile, neamuri între voi. Că de muncit mult, nu se ferește omul meu. Eu aș recomanda celor de la Alba24 să facă articole cu pilele din instituții, cum se angajeaza ei între ei și să înceapă cu voi.
Platitor de hoti
marți, 28.11.2017 at 09:40
Astia is exact ca cei din primarie. Adica era clar, salarii enorme, concedii platite prin Mamaia cu sume de Filipine, masini Tuaregi de zeci de mii de euro, poate chiar sute, girofare pentru alergat la amante etc, etc,etc si tot mai au tupeul sa comenteze??? Pe bune??? Pai domnule Olariu, 2352 + 163 = 2515 lei in buzunar. Si asta este cel mai MIC salariu. Dumneavostra stiti cat castiga majoritatea in mediul privat? Va zic eu, cu aproximatie, 1065 lei. Faceti dumneavoastra diferenta. Oare ce s-ar alege de voi cand privatul nu mai poate, sau nu mai vrea sa produca bani? Nenorocitilor si mai aveti si tupeu sa comentati…
Tiz
marți, 28.11.2017 at 12:27
Pai si cat credeti ca ar trebui sa fie salariul unui angajat la APIA ?
Nu zic ca nu aveti dreptate. Dar daca asa nu este bine, care ar fi salariul potrivit?
Nu stiu cum e la APIA. Stiu doar din auzite ca acolo totusi se munceste si este o institutie care da bani la oameni, nu o institutie care ia bani.