Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Salariile din învățământ vor fi înghețate și în 2022. Proiect de ordonanță, la Ministerul Finanțelor

Publicat

Salariile din învățământ vor fi înghețate în anul 2022, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență publicat de Ministerul Finanțelor. Documentul prevede prorogările, sau amânările pe care Guvernul le va face înainte de adoptarea bugetului, pentru a evita cheltuieli cu impact bugetar mare.

„Prin derogare de la prevederile art. 38 alin. (4) și (4^1) lit. c) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, în anul 2022, începând cu data de 1 ianuarie, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/ indemnizațiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menține la același nivel cu cel ce se acordă pentru luna decembrie 2021 în măsura în care personalul ocupă aceeași funcție și își desfășoară activitatea în aceleași condiții”, prevede proiectul publicat miercuri seara pe site-ul Ministerului de Finanțe.

„Potrivit art. 38 alin. (1) din legea sus menționată, prevederile acesteia se aplică etapizat. Conform alin. (4) al aceluiași articol, în perioada 2019 – 2022 se va acorda anual o creştere a salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare, fiecare creştere reprezentând 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază, solda de funcţie/salariul de funcţie, indemnizaţia de încadrare prevăzute de lege pentru anul 2022 şi cel/cea din luna decembrie 2018.

De asemenea, potrivit alin. (4^1), lit.c) personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ beneficiază începând cu 1 septembrie 2021 de salariile de bază prevăzute de lege pentru anul 2022”, se precizează în nota de fundamentare.

Surse guvernamentale au precizat inițial că se discută exceptarea creșterii salariilor profesorilor de la prorograre, lucru care ar fi echivalat cu acordarea salariilor mărite.

Salariile cadrelor didactice de predare ar fi trebuit să crească până la nivelul grilei de salarizare din 2022 încă din anul 2020. Creșterea a fost amânată de Guvernele Orban și Cîțu, iar acum și de Guvernul Ciucă, dacă proiectul va fi adoptat în această formă, scrie edupedu.ro.

6% din PIB pentru educație nu se aplică nici în 2022

Conform proiectului, nici în 2022 educația nu va primit 6% din PIB. Practic, articolul 8 din Legea educației se aplică din 2023.

Articolul cu pricina, care tot este prorogat, spune: Pentru finanțarea educației naționale se alocă anual din bugetul de stat și din bugetele autorităților publice locale minimum 6% din produsul intern brut al anului respectiv.

Suplimentar, unitățile și instituțiile de învățământ pot obține și utiliza autonom venituri proprii. Pentru activitatea de cercetare științifică se alocă anual, de la bugetul de stat, minimum 1% din produsul intern brut al anului respectiv.

Legat de educație, se prorogă până la finalul anului viitor și măsura acordării a 500 de euro pentru educația permanentă a fiecărui nou-născut.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax