Economie
Salariu mediu net a ajuns la peste 5.200 de lei, în creștere de 13,8% față de anul trecut. Domeniile cu cele mai mari venituri
Salariu mediu net a ajuns la peste 5.200 de lei, în creștere de 13,8% față de anul trecut. Datele sunt aferente lunii septembrie și au fost făcute publice de către Institutul Naţional de Statistică (INS).
Câştigul salarial mediu net a crescut cu 70 de lei în luna septembrie a acestui an, la 5228 lei, potrivit sursei citate. Comparativ cu luna septembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 13,8%.
Avansul faţă de luna anterioară a fost de 1,4%.
Câştigul salarial mediu brut a fost 8553 lei, cu 110 lei (+1,3%) mai mare decât în luna august 2024.
Salariul mediu net. Domeniile cu cele mai mari venituri
Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (11.626 lei). Cele mai mici au fost în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (3.016 lei).
În luna septembrie 2024, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut comparativ cu luna august 2024, ca urmare a acordării de:
- prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performanţe deosebite sau pentru „Ziua petrolistului”)
- drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).
De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte), precizează INS.
Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net au fost înregistrate în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, cu 13,3%, şi în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, cu 12,7%.
Scăderi ale câștigului salarial mediu net
La polul opus, scăderile câştigului salarial mediu net au fost determinate de acordarea, în lunile precedente, de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizările de producţie ori de încasările mai mici (în funcţie de contracte/proiecte).
Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net au fost consemnate în activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii – minus 11,6%.
Indicele câştigului salarial real a fost 108,8% în luna septembrie 2024 faţă de luna septembrie 2023 şi de 101,1% faţă de luna august 2024.
Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 251,2%, cu 2,5 puncte procentuale mai mare decât cel înregistrat în luna august 2024.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News