Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Sancţiuni mai dure pentru încălcarea normelor de sănătate publică. DSP Alba face apel la populaţie să sesizeze neregulile

Publicat

Horea Timiş, director DSP Alba

S-a dublat numărul faptelor considerate a fi încălcări ale normelor de sănătate publică, printr-un act normativ publicat recent în Monitorul Oficial. Amenzile aplicate  grădiniţelor, autogărilor, precum şi operatorilor economici care nu respectă noile prevederi pot ajunge până la 50.000 de lei.

“Vrem să aducem în atenţia agenţilor economici, instituţiilor şi persoanelor fizice faptul că recent a întrat în vigoare Legea 857/2011, un act normativ care repune, să spun aşa, Direcţia de Sănătate Publică acolo unde îi este locul cu privire la prevenţie şi la sancţiuni. Prin această lege, sancţiunile au crescut foarte mult, la fel şi aria de acces a inspecţiilor din directile de sănătate şi vreau să aduc la cunoştinţa populaţiei să respecte legea, fiindcă pe lângă faptul că sancţiunile sunt foarte mari, nu se mai poate plăti nici acea amendă la 48 de ore. Legea este foarte strictă, poate că şi un pic dură în acest sens şi nu este cale de întors”, a declarat Horea Timiş, directorul DSP Alba.

Numărul faptelor considerate a fi încălcări ale legii a fost majorat de la 281 la 515.

„Modificările sunt binevenite, pentru că există abateri de la normele igienico-sanitare care erau sancţionate prea blând de vechea legislaţie. Pentru a diminua numărul acestor nereguli, avem nevoie şi de ajutorul populaţiei, care trebuie să ne sesizeze ori de câte ori este cazul. Orice reclamaţie va fi investigată şi soluţionată în cel mai scurt timp, respectându-se principiul confidenţialităţii. Până acum s-au efectuat peste 1.000 de controale, perioada de aplicare a avertismentelor s-a încheiat, astfel că aceia care se ştiu în neregulă trebuie să-şi remedieze deficieţele în cel mai scurt timp”, a mai arătat şeful DSP Alba.

Amendă de 10.000 de lei pentru angajatorii care nu solicită atestat de igienă
Lipsa unui certificat de instruire profesională privind însuşirea noţiunilor fundamentale de igienă se pedepseşte cu o amendă de la 500 lei la 1.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoanele juridice care angajează personal căruia îi lipseşte această atestare.

Amendă pentru lipsa apei potabile în spaţii publice precum gări, autogări, aeroporturi
Producătorii şi distribuitorii de apă din sistemul public riscă o amendă de la 4.000 la 10.000 de lei pentru neîntocmirea unui regulament de exploatare, funcţionare şi întreţinere a instalaţiilor centrale de aprovizionare cu apă pentru consum uman. Aceeaşi sancţiune se aplică şi pentru neasigurarea calităţii apei potabile la parametrii prevăzuti de lege.
Izvoarele cu apă nepotabilă trebuie marcate corespunzător de autorităţile locale.
În acelaşi timp, dacă în gări, autogări, aeroporturi nu sunt asigurate resurse de apă corespunzătoare pentru consumul uman, amenda poate ajunge la 8.000 de lei.

O altă sancţiune se referă la aplicarea unei amenzi de până la 3.500 de lei pentru neafişarea la loc vizibil a măsurilor de igienă şi a modului de utilizare ce trebuie respectate de cei care folosesc bazine de înot, ştranduri şi piscine.
Actul normativ prevede, totodată, ca operatorii economici care deversează apele uzate direct pe sol sau în bazinele de apă să fie sancţionati cu amendă de până la 5.000 de lei.


Păstrare mostre de mâncare din meniul zilei timp de 48 de ore, la restaurante şi cantine

Operatorii economici care pun în consum alimente care prezintă semne organoleptice de alterare evidente, miros şi gust străine de natura produsului său, pete de mucegai se sancţionează cu 40.000 de lei.

Operatorii economici riscă o amendă de până la 25.000 de lei, dacă nu respectă normele de igienă în vigoare privind prepararea, păstrarea, depozitarea, transportul şi servirea produselor alimentare. Folosirea aditivilor alimentari, a aromelor sau coloranţilor peste limita permisă va fi pedepsită cu amendă de până la 50.000 de lei.
Totodată, restaurantele şi cantinele trebuie să păstreze mostre în borcănaşe din fiecare preparat din meniul unei zile timp de 48 de ore, pentru analize alimentare în cazul controalelor DSP.

Amendă pentru grădiniţele supraaglomerate
Depăşirea capacităţii dormitoarelor de orice tip, a internatelor, creşelor şi colectivităţilor de copii şi tineri, precum şi neasigurarea pentru fiecare persoană a unui pat individual constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 2.000 şi 5.000 de lei. Aceeaşi amendă este prevăzută şi pentru unităţile de utilitate publică în care nu se asigură apa rece şi caldă curente, precum şi pentru cele care nu oferă lenjerie curată, dezinfectată şi călcată, schimbată după fiecare persoană.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. toby

    duminică, 09.10.2011 at 19:15

    …voi nu sunteti normali ……DE CE NU FACETI O ANALIZA a alimentelor de tot felul care se comercializeaza in marile si micile retele comerciale , si apoi saa vorbim de regulile de igiena etc ……..sunteti impotenti!??????

  2. toby

    luni, 10.10.2011 at 11:39

    …..raspunde d-le timis

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax