Connect with us
Advertisement

Eveniment

Săptămâna de lucru de 4 zile câștigă tot mai mulți adepți. Studiu: Angajații sunt mai eficienți dacă lucrează mai puține ore

birou gol

Publicat

Trăim o epocă de transformare radicală a locului de muncă. Putem fi la fel de eficienți dacă muncim mai puține ore, dar mai intens, arată studiile realizate în plină pandemie.

Opțiuni precum munca de la distanță în procent de 100% sau în sistem hibrid (și la birou și acasă) – care erau complet de neimaginat pentru majoritatea oamenilor în urmă cu doar doi ani – devin acum parte a mainstream-ului de lucru.

Ideea de a micșora săptămâna de lucru câștigă, de asemenea, din ce în ce mai mulți adepți.

Potrivit unui articol publicat de BBC, săptămâna de lucru mai scurtă ar putea lua diferite forme.

Există spre exemplu săptămâna de patru zile, în care vă reduceți programul de lucru cu 20%.

Spre exemplu, toată lumea dintr-o companie ar putea să-și ia aceeași zi liberă, sau pot alege structura care funcționează cel mai bine pentru ei, cum ar fi să-și ia două după-amieze libere.

Greșeală: să munciți mai multe ore la rând decât în mod normal

Pentru ca orice modele ales să funcționeze, este important să nu înghesuiți perioada de lucru într-un interval de timp mai scurt, cum ar fi să lucrați 40 de ore în patru zile, pentru ca apoi să fiți liber 3 zile. Experții spun că nu funcționează.

Pandemia ne-a obligat să aruncăm o privire lungă și dură asupra unor teme precum echilibrul dintre viața profesională și viața personală, sănătatea mintală și flexibilitatea angajaților.

Susținătorii susțin că un model de lucru cu ore reduse poate ajuta la abordarea multor aspecte negative ale muncii actuale, făcând angajații mai productivi, mai sănătoși și mai fericiți.

Deci, ar trebui companiile să plătească cu adevărat oamenilor aceleași salarii pentru a lucra mai puține ore? Care este exact argumentul pentru o săptămână de lucru mai scurtă?

Creșterea productivității

Dovezile sugerează că unul dintre cele mai mari avantaje de a lucra mai puține ore săptămânale este că îi face pe oameni mai buni la job.

Cercetările arată că oamenii fac mai mult când lucrează mai puține ore și mai puțin când fac mai multe ore.

De exemplu, un studiu din 2014 de la Universitatea Stanford a sugerat că productivitatea scade după ce a lucrat 50 de ore pe săptămână; alți experți sugerează 35 de ore ca timp optim de lucru înainte ca productivitatea să înceapă să scadă, în timp ce alții spun că ar trebui să lucrăm doar șase ore pe zi.

John Trougakos, profesor asociat de comportament organizațional la Universitatea din Toronto, spune că „energia nu poate fi susținută timp de opt ore consecutive”.

Sursă: BBC.com

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement