Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Scandalul poluării de la Sebeş: Primarul Adrian Dăncilă nu vrea să supere nici poporul, nici investitorul. Precizări de la Kronospan

Publicat

instalatie kronospan formaldehida În contextul protestelor desfăşurate de ONG-urile care s-au declarat împotriva poluării, dar şi de angajaţii Kronospan, Primăria Sebeş şi societatea în cauză vin cu precizări referitoare la situaţia din prezent. Primarul Adrian Dăncilă transmite o scrisoare deschisă angajaţilor Kronospan, prin care asigură că sprijină investiţiile în zonă şi că „au fost urmați toți pașii solicitați de legislatie în procedura de obținere a autorizației de construire și funcționare și că toate normele de mediu sunt respecte de companie”, apelând la înţelegere şi evitarea tensiunilor. Cu alte cuvinte, primarul se află într-o situaţie delicată, în care nu vrea să supere nici poporul, dar nici investitorul. La rândul ei, compania vine cu precizări privind noua fabrică de formaldehidă.

Citeşte şi Explicaţii de la Primăria Sebeş în scandalul poluării. Două locaţii pentru monitorizarea emisiilor de formaldehidă, la aprobat de către APM şi Kronochem

Citeşte şi FOTO – VIDEO Marș împotriva poluării de la Sebeș la Alba Iulia: Manifestanții au protestat în fața APM, Gărzii de Mediu și Prefecturii

Vă prezentăm în continuare cele două comunicate, de la Primăria Sebeş şi Kronospan, primite la redacţie:

Primarul Sebeşului se adresează angajaţilor Kronospan

Scrisoare deschisă

Stimați angajați,

În ultimele două luni, orașul nostru a fost măcinat de tensiuni interne generate de valurile de proteste. S-a creat un climat deopotrivă dezavantajos: atât pentru cele două părți implicate (organizațiile de mediu si Kronospan), cât și pentru comunitatea locală. Am certitudinea și încrederea că interesul nostru comun, al tuturor, este să oprim acest tumult intern și să găsim cea mai bună și corectă soluție pentru orașul nostru.

Așa cum știți, Primăria Sebeș a susținut și susține investițiile în zonă. Este o strategie obligatorie pentru orice oraș care își dorește să se dezvolte, să crească prin forțe proprii și să asigure cetățenilor șansa la un trai decent. Acestea nu trebuie făcute însă cu orice preț, ci responsabil, legal și cu grijă față de mediu, oameni și normele aferente fiecărui domeniu de activitate.

De aceea, preocuparea noastră constantă a fost de a urmări în permanență și cu atenție activitatea și planurile investiționale ale tuturor companiilor cu sediu local, inclusiv Kronospan. Ori de câte ori au apărut nereguli, acestea au fost sancționate, așa cum nu am ezitat să sprijim proiectele care îndeplineau  toate cerințele legale obligatorii. În acest sens, Primăria Sebeș are contact direct cu toate instituțiile abilitate ale statului pentru a asigura calitatea aerului în Sebeș.

În ceea ce privește Kronospan, analiza noastră asupra situației confirmă faptul că au fost urmați toți pașii solicitați de legislatie în procedura de obținere a autorizației de construire și funcționare și că toate normele de mediu sunt respecte de companie.

Primăria a făcut o serie de demersuri către instituțiile statului pentru a rezolva câteva probleme majore: o cartografiere a situației privind calitatea aerului și protecția mediului în Sebeș, precum și un studiu asupra stării de sănătate a cetățenilor. Aceste cartografieri, precum și concluziile dezbaterilor publice care vor fi organizate în viitorul imediat de către Primăria Sebeș vor sta la baza deciziilor care se impun la nivel de municipiu pentru a se asigura protecția cetățenilor, principalul nostru interes.  Aceștia vor fi constant informați cu privire la evoluția proiectului și măsurile care se vor lua în fiecare fază.

Până atunci însă, orice fel de proteste, orice acumulare de tensiune internă și orice conflict nu vor face decât să amplifice starea de fapt existentă. Acestea nu sunt o soluție și nu reprezintă o rezolvare a problemei cu care ne confruntăm în această perioadă. Apelez la buna dumneavoastră înțelegere pentru ca, împreună, să depășim această perioadă, fără impedimente.

Primarul Municiupiului Sebeș,

Adrian Alexandru Dăncilă

Comunicat Kronospan 4 martie:

Noua instalație de formaldehidă a Kronospan, în conformitate cu normele de mediu

Kronospan, cel mai mare producător de plăci pe bază de lemn din România, derulează, în momentul de față, un amplu proces de finalizare a investiției în noua fabrică de formaldehidă din Sebeș. Proiectul îndeplinește toate condițiile de funcționare impuse de normele de mediu și legislația în vigoare.

În ultimele două luni, acestea au fost puse sub semnul îndoielii de organizațiile non-guvernamentale care militează împotriva poluării. Acuzațiile aduse Kronospan nu au însă acoperire în realitate și nu au fost confirmate de niciunul dintre studiile de impact realizate de evaluatori independenți acreditați.

<Kronospan este unul dintre cei mai mari investitori în industria lemnului din România, iar rolul strategic pe care îl are, ca angajator, contributor la bugetul local sau în privința implicării sociale nu poate fi contestat. Trebuie înțeles faptul că industria noastră este una extrem de bine reglementată și restrictivă, astfel încât nicio companie nu poate acționa în afara spiritului legii. S-au spus foarte multe lucruri, de la faptul că nu respectăm normele de mediu, până la acuzații legate de lipsa de transparență. Absolut tot ce ține de noua fabrică este nu numai legal, dar și util și lipsit de pericol pentru mediu și comunitate>, explică Oana Bodea, director PR, Kronospan Sebes.

Instalația de formaldehidă va fi integrată și condusă de un sistem complex computerizat, prin care fluxul tehnologic și toți parametrii de sistem vor fi permanent monitorizați. Instalația de fabricare a formaldehidei este conformă cu Best Available Technology, iar Raportul de impact asupra mediului și Raportul de securitate sunt puse la dispoziția publicului pe website-urile ARPM și Kronospan. Ambele rapoarte sunt realizate de evaluatori independenți, acreditați și tratează pe larg toate aspectele referitoare la tehnologii, procese de fabricație sau protecția mediului.

Rezervoarele de metanol existente au fost proiectate, executate şi operează în conformitate cu cele mai avansate tehnologii: este asigurată pernă de azot în rezervoarele de stocare pentru a împiedica formarea de amestecuri inflamabile de vapori de metanol cu aerul atmosferic. Singura sursă de emisie în atmosferă este coşul de dispersie prin care se evacuează gazele reziduale ce ies din unitatea de epurare catalitică – parte integrantă din instalaţia de fabricare a formaldehidei, ce are rolul de a reduce emisiile de produşi organici din gazul rezidual ieşit din coloanele de absorbţie, înainte de evacuarea în atmosferă.

Concentraţiile maxime ale poluanţilor la evacuarea în atmosferă se încadrează în prevederile BAT şi au fost stabilite prin Acordul de mediu nr. SB 19/ 26.10.2012. Pentru evaluarea impactului potenţial pe care emisiile în atmosferă îl pot produce, a fost realizat studiul <Simularea dispersiilor de formaldehidă şi metanol utilizând ISC-AERMOD> de către Centrul de Cercetări pentru Managementul dezastrelor din cadrul Universității Babeș Bolyai Cluj-Napoca. Studiul a luat în considerare toate sursele de emisie din zonă, inclusiv traficul, iar simulările au fost efectuate pentru o suprafaţă de 156,25 kmp, fiind calculate mediile orare, zilnice şi media anuală.

<Rezultatele arată că noua instalaţie de formaldehidă are o contribuţie nesemnificativă la poluarea mediului, lucru pe care noi am încercat să îl explicăm încă din prima fază. Ne dorim ca atât autoritățile, cât și opinia publică să fie informate corect cu privire la acest subiect, cu atât mai mult cu cât și noi avem și am avut dintotdeauna grija și responsabilitatea față de mediul înconjurător>, a adăugat Oana Bodea.

Kronospan este lider mondial în producerea și distribuția de produse stratificate pe bază de lemn. Produsele Kronospan au o gamă largă de utilizare în construcții, industria mobile și cea a amenajărilor interioare.

În România, Kronospan își desfășoară activitatea în Sebeș, Brașov și Constanța și este, în urma unor investiții cumulate de aproximativ 500 de milioane de euro, cel mai mare producător de plăci aglomerate pe bază de lemn din România”.

Compania nu a transmis însă unele informaţii referitoare la lista sponsorizărilor din ultimii patru ani în cadrul Fundaţiei Kronospan şi TVA recuperat de la statul român în 2014.

Citeşte şi VIDEO -TESTUL DE SINCERITATE – Pentru prima data față în față : STRADA vs KRONOSPAN

Citeşte şi VIDEO- AUDIO: KRONOSPAN vrea să deschidă în APRILIE noua fabrică de formaldehidă: ”Nu este un pericol pentru Sebeș și vecinătăți”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax