Connect with us
Publicitate

Eveniment

Şeful IŞJ Alba, Dorin Sandea, DAT în JUDECATĂ pentru abuz în serviciu. Unul dintre foştii inspectori şcolari îşi caută dreptatea în instanţă

Publicat

dorin sandea Decizia de neprelungire a detaşării în învăţământ pe funcţii în cazul unor inspectori şcolari şi directori de şcoli şi grădiniţe din judeţul Alba nu a rămas fără urmări pentru şeful IŞJ, Dorin Sandea. Acesta se va alege cu un proces în instanţă pentru abuz în serviciu, motivat de faptul că hotărârea Consiliului de Administraţie IŞJ Alba din 4 august nu a întrunit toate condiţiile legale. Fostul inspector şcolar Dan Cherecheş este cel care, în cursul acestei săptămâni, va deschide un proces. Fostul inspector mai precizează că va face „toate demersurile şi în parlament ca acest domn care nu ştiu ce face, să fie demis pentru că numa încurcă”.

dan chereches Fostul inspector şcolar Dan Cherecheş, care, printre altele, a fost şeful comisiei de BAC în Alba timp de mai mulţi an a decis să-şi caute dreptatea în justiţie. Acesta şi-a pierdut funcţia alături de alţi şase inspectori şi zeci de directori de unităţi de învăţământ, în urma votului din şedinţa Consiliului de Administraţie al IŞJ din august.

Decizia a stârnit un val de nemulţumiri atât în rândul cadrelor didactice, dar şi în cel al părinţilor şi elevilor, fiind interpretată drept o „manevră” de ordin politic. Cu alte cuvinte, având în vedere că avea posibilitatea de a hotărî dacă prelungeşte sau nu detaşarea în funcţiile din învăţământ, inspectorul şcolar general ar fi „dat la o parte” oamenii care erau apropiaţi liberalilor, mai degrabă decât cei care se conformează partidului de la guvernare.

Sandea a motivat însă, la vremea respectivă, că decizia a fost „în interesul învăţământului” şi nu a avut legătură cu altceva.

Citeşte şi Manevre înainte de ”prezidențiale”: Inspectori școlari și directori de școli, SCHIMBAŢI de conducerea IŞJ Alba. LISTA modificărilor în funcţii

Dan Cherecheş: „Voi face toate demersurile ca să câştig, chiar şi în instanţă mă voi lupta cu dânsul, să dovedesc că face abuzuri”

În „reversul medaliei”, unii dintre inspectorii şcolari care a ocupat această funcţie de mai mulţi ani, Dan Cherecheş, a hotărât să-şi caute dreptatea în instanţă, considerând că, în cazul său cel puţin, a fost vorba despre un abuz în funcţie din partea inspectorului şcolar general Dorin Sandea.

Dan Cherecheş a declarat marţi, în conferinţă de presă, că banii pe care îi va câştiga în instanţă îi va da unui ONG, pentru că inspectorul şcolar general ar fi „împotriva ONG-urilor.”

De asemenea, a precizat că va cere ca Sandea să fie demis de către Ministerul Educaţiei: „Trebuie demis, nu să îşi dea demisia de onoare, că dânsul nu are onoare şi nu a avut niciodată. Trebuie demis de către minister pentru abuzul pe care l-a făcut. Şi voi face toate demersurile, inclusiv în instanţă, în parlament să fie demis acest domn care nu ştiu ce face, numa încurcă”.

Dan Cherecheş susţine că, inspectorul şcolar general, de când a venit la conducere, l a verificat activitatea inspectorilor şcolari în ceea ce priveşte achiziţiile făcute de aceştia.

„O să fac toate demersurile să demosntrez că tot ce face el este împotriva legii. Este un sistem de conducere dictatorial şi suntem totuşi în 2014. Voi face toate demersurile ca să câştig, chiar şi în instanţă mă voi lupta cu dânsul, să dovedesc că face abuzuri şi eventuali bani pe care o să-i câştig, o să-i donez unui ONG, pentru că el este împotriva ONG-urilor. Dacă va pierde nu voi fi de acord ca banii să fie de la bugetul statului, el a greşit, el a semnat decizia”, a mai adăugat Dan Cherecheş.

Cherecheş: De când a venit la conducere, Dorin Sandea a făcut abuz în serviciu

„Abuzul în serviciu s-a făcut de 2 ani prin convocarea consiliului de administraţie. Ne chema la ora 10.00, venea la 11.00 şi începeam la ora 12.00. Asta denotă neprofesionalismul lui. La examenele pentru clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, Consiliul de Administraţie era convocat pentru ora 9.30, l-a amânat pentru că a fost obosit, să meargă să se odihnească pentru ora 14.00 şi a venit la 16.20. Colegii mei sunt martori. Ce respect are pentru noi, pentru inspectori, pentru directori”, a spus Dan Cherecheş.

Un alt caz care l-a revoltat pe fostul inspector legat de Dorin Sandea a avut loc în urmă cu un an, în luna decembrie „când a convocat urgent un consiliu de administraţie pentru ora 14.00, pentru că el avea ore la Colegiul „Alexandru Domşa” unde este titluar. Ne-a anuţat telefonic la 14.30, că nu mai poate veni că este chemat la Prefectură la o videoconferinţă. Am sunat acolo şi nu era nicio videoconferinţă.

Am sunat directorul şcolii unde este titular să întreb unde era domnuul inspector general Sandea. Era în cancelarie încheia medii, şi trecea note în penultima zi de şcoală. Nu a terminat în ziua acea de încheiat mediile, iar clasa respectivă a rămas cu situaţia nefăcută. Ăsta este un exemplu de profesionalism sau neprofesionalism pentru toţi colegii lui din şcoală, şi pentru noi din inspectorat”.

Dan Cherecheş spune că Sandea nu este „capabil să conducă o instituţie. A încercat de vro 2-3 ori să îşi depună dosarul pentru Corpul Naţional de Experţi şi a fost respins pentru că nu avea acel curs de management educaţional. Dânsul a considerat că nu mai este nevoie, că iasă la pensie şi acum a ajuns să conducă învăţământul din Alba”.

Potrivit acestuia, Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba nu a mai câştigat niciun proiect POSDRU de când Dorin Sandea este la conducere. „Suntem printre puţinele judeţe din ţară, care astăzi nu avem niciun proiect în derulare”, precizează Cherecheş.

Fostul inspector şcolar a spus că Dorin Sandea i-a reproşat şi modul în care a gestionat scandalul de la Grădiniţa nr.12.

Cornel Sandu: „Este evident că cei care au venit pe politică, pleacă pe politică, dacă singura calitate a fost carnetul”

cornel sandu, dan chereches Prezent la conferinţa de presă, Cornel Sandu, fostul inspector general al ISJ Alba, s spus că o „mare realizare” pe care Dorin Sandea a făcut-o de când a venit la conducerea instituţiei a fost reînfiinţarea Şcolii Gimnaziale de la Şcoala Băcăinţi unde învaţă 25 de elevi de clasele 0-VIII, în condiţiile în care la o şcoală sunt clase de 30 de elevi. În acest an, a spus Sandu, din cei 4 elevi care au terminat clasa a VIII-a la această şcoală, doar unul a reuşit să obţină peste 5 la Examenul de Evaluare Naţională. „ Vă daţi seaman de calitatea învăţământului într-o şcoală din judeţul Alba. Acolo nu cred că s-a schimbat directorul. Cheltuielile la o astfel de şcoală sunt undeva la vreo 200 de milioane de lei pe lună” a spus Cornel Sandu.

Au fost aduse microbuze şcolare, care din „întâmplare majoritatea sunt tot la primari PSD”, potrivit lui Sandu.

Legat de schimbările directorilor de şcoli, fostul inspectorul general al IŞJ Alba spune că „înţeleg că trebuie făcute schimbări, dar cu cine schimbi. Sunt de acord să schimbăm pe oricine, dar să punem în locul lui pe unul cel puţin la fel de bun ca el”. În final Cornel Sandu a precizat că „este evident că cei care au venit pe politică, pleacă pe politică, dacă singura calitate a fost carnetul”.

Cei patru directori liberali din Sebeş au fost înlocuiţi cu „clientela PSD” şi directori „expiraţi” reevaluaţi

vasile pitiu, pnl La conferinţa de marţi a mai participat şi liberalul Vasile Pitiu, unul dintre directorii de şcoli din Sebeş schimbaţi din funcţie. A fost director al Şcolii Gimnaziale din Petreşti, în perioada 2005-2010, respectiv 2012-2014. În locul lui la conducere a venit Verona Onofrei.

Fostul director din Petreşti spune că evaluarea directorilor din Sebeş  „nu a fost făcută de IŞJ Alba, ci de organizaţia locală a PSD-ului, dovadă că cei patru directori liberali au fost schimbaţi. Mandatul domnului primar de 4 ani,i-a permis cu sprijinul liberalilor să-şi ducă la bun sfârşit proiectele. La Sebeş a fost pusă <clientela>PSD-ului, directori reevaluaţi, <expiraţi>, care în 2012 şi-au dat demisia, iar acum au fost puşi iar în funcţie, este vorba de Şcoala Gimnazială din Petreşti şi Şcoala Generală nr. 2 din Sebeş. Consider că trebuie să fi recomandat şi din punct de vedere al performanţelor şcolare”.

Vasile Pitiu precizează că această shimbare vine ca o a doua trădare pentru liberalii din Sebeş, „prima a fost la numirea viceprimarului şi acum a doua, primarul a refuzat să sprijine directori de şcoli din zonă”.

La Sebeş au fost înlocuiţi şase directori de şcoli, dintre care patru liberali şi doi apolitici, este vorba despre Nicolae Moga, care a fost la conducerea Colegiului „Lucian Blaga” şi Florin Tileagă de la Liceul cu Program Sportiv.

După ce a fost schimbat şi din funcţie, fostul director de la Petreşti s-a trezit şi cu orele tăiate. „Am primit un telefon de la conducerea şcolii că îmi asum răspunderea pentru 16 ore de curs, din 18 care sunt stabilite prin regulament. Nu am înţeles orele care rămân, cele două, cine le efectuează. Ori acele catedre nu o să fie plătite?”, a precizat Vasile Pitiu. Odată cu orele tăiate cresc cheltuielile la şcoli, pentru că cele două ore trebuie luate de alt cadru didactic, care bineînţeles trebuie plătit.

În şedinţa de Consiliu de Administraţie a IŞJ Alba din 4 august, decizia de neprelungire a detaşării pe funcţii în situaţiile amintite a fost luată la propunerea inspectorului şcolar general, cu patru voturi pentru, trei împotrivă şi patru abţineri.

Inspectorii şcolari pentru care s-a decis neprelungirea detaşării pe funcţii sunt Rodica Groza (inspector şcolar general adjunct), Dan Cherecheş (inspector şcolar de specialitate învăţământul tehnic; alternative educaţionale), Daniela Fivi Rus (muzică/desen, arte), Iuliana Şarlea (management educaţional), Eugenia Ignat (învăţământ preşcolar), Alina Paula Bud (proiecte educaţionale), Mariana Pereanu (formare continuă). Cea care şi-a dat demisia este inspectorul Angela Tică (rromi).

Aceştia, de la 1 septembrie, şi-au pierdut funcţiile, iar propunerile de înlocuire a lor au fost Delia Angela Gheorghiţă (pentru Alternative educaţionale), Delia Alexandrina Filip (Muzică/desen/arte), Adriana Elena Boghici (Management educaţional), Rodica Paven (învăţământ preşcolar), Laura Marinela Staicu (Proiecte educaţionale) şi Monalisa Mirela Borza (Formare continuă).

La fel s-a procedat şi în cazul câtorva zeci de directori de unităţi de învăţământ.

Citeşte şi FOTO – VIDEO: Părinţii din Şpring, hotărâţi să trimită copiii la şcoală în judeţul Sibiu. Îl vor înapoi pe directorul schimbat de inspectorat

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Elena Micu

    marți, 09.09.2014 at 23:24

    Cum de nu spuneti nimic despre d.na Groza, care a fost numita director adjunct la Liceul Teh. Sebes, sau despre d.na Sarlea careia „PSD-istii” de la ISJ i-au rezolvat o detasare la cerere in 2 scoli din Blaj, pe ore scoase din maneca special pentru ea, pentru ca nu existau in lista cu ore libere? Astea nu le vedeti d.lor PNL-isti si PDL-isti? D.le Sandu, ati uitat cum va vana PNL-ul si d.na Ignat si ati scapat de schimbare doar cu concedii medicale? Dar cand spuneati despre d.na Sarlea in presa ca a obtinut cu acte false gradatia de merit, si cred ca stiati ce spuneti, le-ati uita pe toate? Acum sunteti „aliati”? mai lasati-ne! Cat despre d.nul de la Petresti, se pare ca inca nu a aflat ca pentru prof. cu peste 25 de ani vechime si gradul didactic intai, se diminueaza norma didactica cu 2 ore, lucru pe care l-a reintrodus in lege tot PSD-ul. Sigur ca daca ti se diminueaza, nu ti se mai pot plati!
    Sigur ca nu le convine d.lor „fosti” la clasa dupa ce s-au „dedulcit” pe functii !Ca nu-i acelasi lucru sa fii sef si sa privesti lumea de la inaltimea functiei de „domn/a inspector”, sau simplu palmas la clasa!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate