Eveniment
Se schimbă perioada de valabilitate a permiselor auto. Modificări ale Codului Rutier, adoptate de Senat
Se schimbă perioada de valabilitate a permiselor auto. Șoferii din România vor trebui să își schimbe permisele de conducere după noi reguli, potrivit unui proiect de lege aprobat marți de Senat.
Astfel, în cazul categoriilor A și B, șoferii cu vârsta de până la 70 de ani vor fi nevoiți să își schimbe permisul de conducere o dată la 15 ani, față de 10 ani cum este în prezent.
În același timp, conducătorii auto cu vârsta de peste 70 de ani vor trebui să-și reînnoiască permisul de conducere la fiecare cinci ani, iar cei trecuți de 80 de ani, la fiecare doi ani.
Senatul a adoptat marți, 27 februarie, un proiect legislativ care modifică și completează OUG nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice – Codul Rutier.
Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie adoptat la Camera Deputaților, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.
Se schimbă perioada de valabilitate a permiselor auto
Proiectul prevede creşterea valabilităţii administrative a permiselor de conducere din categoriile AM, A1, A2, A, B, B1 şi BE, de la 10 ani la 15 ani. Potrivit inițiatorilor, peste 3 milioane de posesori de permise de conducere vor cheltui mai puțini bani și vor pierde mai puțin timp cu preschimbarea acestora.
„Orice persoană care deţine un permis de conducere şi trebuie să-l reînnoiască este obligată să aloce mai multe zile pentru această activitate. Astfel, pentru efectuarea controalelor medicale în vederea întocmirii fişei medicale obligatorii sunt necesare 2-3 zile. După ce ai completat fişa medicală, te programezi la Direcţia Regim Permise de Conducere şi înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) pentru a depune dosarul cu documentele necesare reînnoirii permisului de conducere, iar după aceea mai pierzi o zi stând la coadă pentru a depune actele la sediul DRPCIV”, mai susțin parlamentarii.
Pentru persoanele în vârstă, valabilitatea permiselor va fi redusă
Pe de altă parte, reducerea perioadei de valabilitate a permiselor auto ale persoanelor vârstnice va însemna și o scădere a numărului de „șoferi care conduc în prezent vehicule pe drumurile publice deși au boli care influențează negativ condusul și care pot produce accidente rutiere cu consecințe grave”, potrivit proiectului de lege.
De asemenea, proiectul vizează creșterea siguranței rutiere prin reducerea valabilităţii permiselor de conducere la persoanele în vârstă.
Mai exact, proiectul prevede:
- scăderea valabilităţii administrative a permiselor de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile AM, A1, A2, A, B, B1 şi BE, deţinute de persoane cu vârsta de 70 de ani şi peste această vârstă de la 10 ani şi la 5 ani.
- scăderea valabilităţii administrative a permiselor de conducere deţinute de persoane cu vârsta de 80 de ani şi peste această vârstă de la 10 ani pentru permisele de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile AM, A1, A2, A, B, B1 şi BE la 2 ani şi pentru permisele de conducere la celelalte categorii de vehicule de la 5 ani la 2 ani.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News