Actualitate
SEBEȘ: Festivalul Naţional de Folclor „Felician Fărcaşiu”, ediția a XVIII-a, 2-3 octombrie 2021. Înscrieri, program și premii
Sebeşul va găzdui cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului Naţional de Folclor „Felician Fărcaşiu”, în perioada 2 – 3 octombrie 2021, anunță Primăria și Consiliul Local al Municipiului și Centrul Cultural „Lucian Blaga”.
Concursul de interpretare a cântecului popular românesc va aduce în atenția publicului tineri artişti dornici să se afirme şi să ducă mai departe moştenirea marelui culegător de folclor românesc, Felician Fărcaşiu.
Premiile oferite de Municipiul Sebeș sunt atractive, anunță organizatorii.
Marele premiu al festivalului este în valoare de 5.000 lei, premiul I – 2.500 lei, premiul al II-lea – 1.500 lei, premiul al III-lea: 1.200 lei.
Conform tradiției, va fi oferit un premiu special pentru interpretarea unei melodii din repertoriul lui Felician Fărcaşiu, care a fost stabilit în cuantum de 1.000 lei, precum și un premiu de popularitate de 1.000 lei.
Spectacolul de gală al Festivalul Naţional de Folclor „Felician Fărcaşiu”, ediţia a XVIII–a, va avea loc pe o scenă în aer liber, în Parcul Tineretului din Sebeş și va fi televizat.
Concurenții se pot înscrie până la data de 22 septembrie 2021. Detalii, AICI.
PROGRAM
Sâmbătă, 2 octombrie 2021
- primirea concurenților;
- preselecția concurenților, la sediul Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș (preselecția pentru concursul propriu-zis; înregistrarea preselecției; stabilirea ordinii de intrare în concurs prin tragere la sorți)
Duminică, 3 octombrie 2021
- repetițiile concurenților cu orchestra
- desfășurarea concursului
- festivitatea de premiere
Condiții de participare și repertoriu:
Concursul se adresează interpreților de muzică vocală tradițională românească din diferitele zone etnofolclorice ale țării, cu vârsta cuprinsă între 16 și 35 de ani;
Soliștii consacrați sau profesioniști, laureații Marelui Premiu al festivalului nu vor fi admiși pentru a participa la concursul din cadrul festivalului;
Concurenții vor interpreta două melodii reprezentative pentru zona etnofolclorică din care provin, după cum urmează:
▪ prima melodie: fără acompaniament orchestral, cu ritm parlando-rubato (doină, bocet, cântec bătrânesc, cântec propriu-zis);
▪ cea de-a doua melodie: cu acompaniament orchestral, cu ritm giusto-silabic, aksac sau de dans;
La alegere, concurenții pot interpreta și o a treia melodie – selectată din repertoriul lui Felician Fărcașiu; subliniem că se va acorda un premiu special pentru cea mai bună interpretare a unei melodii din repertoriul lui Felician Fărcașiu.
Desfășurarea concursului:
- concursul se va desfășura sub forma unui spectacol cu public
- ordinea intrării în concurs se va stabili prin tragere la sorți
- câștigătorul marelui premiu va fi invitat de onoare pentru susținerea unui recital la următoarea ediție a festivalului
- publicul va avea posibilitatea să-și voteze interpretul favorit, căruia i se va acorda premiul de popularitate; votul se va realiza prin intermediul unor formulare oferite de organizatori; procedura de vot pentru premiul de popularitate va fi anunțată public în cadrul evenimentului
- acompaniamentul concurenților va fi asigurat de orchestră.
Premiile festivalului:
Organizatorii Festivalului – Concurs „Felician Fărcașiu” vor acorda, pe baza clasamentului stabilit de membrii juriului, următoarele premii:
▪ Marele Premiu al Festivalului, în valoare de 5.000 lei
▪ Premiul I, în valoare de 2.500 lei
▪ Premiul al-II-lea, în valoare de 1.500 lei
▪ Premiul al-III-lea, în valoare de 1.200 lei
▪ Premiul special pentru interpretarea unei melodii din repertoriul lui Felician Fărcașiu, în valoare de 1.000 lei
▪ Premiul de popularitate, în valoare de 1.000 lei ; în cazul în care nu sunt înregistrate minim 100 de voturi, juriul poate decide transformarea premiului de popularitate în maxim două mențiuni speciale, cuantumul acestora fiind de 500 lei.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News