Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

SEBEȘ: Festivalul Naţional de Folclor „Felician Fărcaşiu”, ediția a XVIII-a, 2-3 octombrie 2021. Înscrieri, program și premii

Publicat

Sebeşul va găzdui cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului Naţional de Folclor „Felician Fărcaşiu”, în perioada 2 – 3 octombrie 2021, anunță Primăria și Consiliul Local al Municipiului și Centrul Cultural „Lucian Blaga”.

Concursul de interpretare a cântecului popular românesc va aduce în atenția publicului tineri artişti dornici să se afirme şi să ducă mai departe moştenirea marelui culegător de folclor românesc, Felician Fărcaşiu.

 

Premiile oferite de Municipiul Sebeș sunt atractive, anunță organizatorii.

Marele premiu al festivalului este în valoare de 5.000 lei, premiul I – 2.500 lei, premiul al II-lea – 1.500 lei, premiul al III-lea: 1.200 lei.

Conform tradiției, va fi oferit un premiu special pentru interpretarea unei melodii din repertoriul lui Felician Fărcaşiu, care a fost stabilit în cuantum de 1.000 lei, precum și un premiu de popularitate de 1.000 lei.

Spectacolul de gală al Festivalul Naţional de Folclor „Felician Fărcaşiu”, ediţia a XVIII–a, va avea loc pe o scenă în aer liber, în Parcul Tineretului din Sebeş și va fi televizat.

Concurenții se pot înscrie până la data de 22 septembrie 2021. Detalii, AICI.

PROGRAM

Sâmbătă, 2 octombrie 2021

 • primirea concurenților;
 • preselecția concurenților, la sediul Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș (preselecția pentru concursul propriu-zis; înregistrarea preselecției; stabilirea ordinii de intrare în concurs prin tragere la sorți)

Duminică, 3 octombrie 2021

 • repetițiile concurenților cu orchestra
 • desfășurarea concursului
 • festivitatea de premiere

Condiții de participare și repertoriu:

Concursul se adresează interpreților de muzică vocală tradițională românească din diferitele zone etnofolclorice ale țării, cu vârsta cuprinsă între 16 și 35 de ani;

Soliștii consacrați sau profesioniști, laureații Marelui Premiu al festivalului nu vor fi admiși pentru a participa la concursul din cadrul festivalului;

Concurenții vor interpreta două melodii reprezentative pentru zona etnofolclorică din care provin, după cum urmează:

▪ prima melodie: fără acompaniament orchestral, cu ritm parlando-rubato (doină, bocet, cântec bătrânesc, cântec propriu-zis);

▪ cea de-a doua melodie: cu acompaniament orchestral, cu ritm giusto-silabic, aksac sau de dans;

La alegere, concurenții pot interpreta și o a treia melodie – selectată din repertoriul lui Felician Fărcașiu; subliniem că se va acorda un premiu special pentru cea mai bună interpretare a unei melodii din repertoriul lui Felician Fărcașiu.

Desfășurarea concursului:

 • concursul se va desfășura sub forma unui spectacol cu public
 • ordinea intrării în concurs se va stabili prin tragere la sorți
 • câștigătorul marelui premiu va fi invitat de onoare pentru susținerea unui recital la următoarea ediție a festivalului
 • publicul va avea posibilitatea să-și voteze interpretul favorit, căruia i se va acorda premiul de popularitate; votul se va realiza prin intermediul unor formulare oferite de organizatori; procedura de vot pentru premiul de popularitate va fi anunțată public în cadrul evenimentului
 • acompaniamentul concurenților va fi asigurat de orchestră.

Premiile festivalului:

Organizatorii Festivalului – Concurs „Felician Fărcașiu” vor acorda, pe baza clasamentului stabilit de membrii juriului, următoarele premii:

▪ Marele Premiu al Festivalului, în valoare de 5.000 lei

▪ Premiul I, în valoare de 2.500 lei

▪ Premiul al-II-lea, în valoare de 1.500 lei

▪ Premiul al-III-lea, în valoare de 1.200 lei

▪ Premiul special pentru interpretarea unei melodii din repertoriul lui Felician Fărcașiu, în valoare de 1.000 lei

▪ Premiul de popularitate, în valoare de 1.000 lei ; în cazul în care nu sunt înregistrate minim 100 de voturi, juriul poate decide transformarea premiului de popularitate în maxim două mențiuni speciale, cuantumul acestora fiind de 500 lei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Daune morale de 90.000 de euro, pentru o familie din Alba în urma unui caz de malpraxis la spitalele din Alba Iulia și Cluj Napoca

Publicat

De mai bine de opt ani, un bărbat din Alba își caută dreptatea în instanță, pentru el, dar și pentru cei doi copiii ai săi, care și-au pierdut mama, în urma unui caz grav de malpraxis. Un caz grav de malpraxis între două spitale și doi medici: Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia și Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj. 

În primă instanță, la Judecătoria Alba Iulia, magistrații au judecat rapid cazul și nu i-au dat câștig de cauză. Apoi dosarul a ajuns la Tribunalul Alba, unde judecătorii instanței, au considerat că doi medici se fac vinovați nu printr-o acțiune ci printr-o inacțiune și că mai mult de atât, magistrații primei instanței nu au judecat cum trebuie cazul. 

Judecătorii Tribunalului au dat dreptate bărbatului și au decis ca doi medici, Mariana Adămuțiu de la Alba Iulia și Recean Elica Ioana din Cluj Napoca să plătească câte 15.000 de euro, pentru soțul și cei doi copiii care au rămas fără soție și mamă.

Mai exact Tribunalul a decis câte o despăgubire morală de câte 30.000 de euro de persoană, iar cei doi medici trebuie să plătească banii în solidar, cu unitățile medicale.

Însă, procesul nu este gata, deoarece atât medicii, Spitalul din Cluj, dar și familia au făcut recurs, iar dosarul a ajuns pe rolul Curții de Apel Alba Iulia, în data de 4 octombrie 2022.

Familia cere daune de un milion și jumătate de euro, adică câte 500.000 de euro de persoană.

Malpraxis și fișe schimbate la UPU

În 12 martie 2014, M. B. o femeie de 45 de ani a simţit la un moment dat o durere puternică în piept şi şi-a pierdut cunoştinţa. Era acasă cu cei doi copii, care l-au chemat pe tatăl lor.

Femeia îşi revenise când a ajuns acasă, dar soţul a insistat să meargă la spital. La UPU Alba Iulia, femeia a fost consultată pentru afecţiunea pe care o avea la mandibulă, medicul susţinând că de acolo provine durerea. Nu i s-a făcut niciun consult cardiologic.

În noaptea respectivă, femeia a fost trimisă la Spitalul de Urgenţă din Cluj-Napoca. Aici a ajuns la clinica maxilo-facială unde, în cursul dimineţii de 13 martie, a fost operată la mandibulă, deși acuza în continuare dureri toracice. Starea acesteia s-a înrăutățit, iar la ora 14.29 a decedat. Necropsia realizată a arătat că M.B. a murit în urma unui infarct.

Ulterior, fişele medicale ale femeii au fost modificate. La UPU Alba, în loc de dureri abdominale, cum aparea iniţial, s-a corectat şi s-a scris dureri mandibulare. Au fost modificate şi valorile tensiunii arteriale, care iniţial erau foarte mari, cu unele normale. Medicii de la Cluj au scris că i-au administrat un medicament care nu apărea în prima variantă.

Mai mult de atât, pe fişa medicală de la Cluj au fost modificate orele la care s-au realizat unele intervenţii. De asemenea, trupul femeii a fost mutat imediat la IML şi abia după două zile a fost arătat soţului. Tot după două zile a fost anunţată şi poliţia, lucru care ar fi trebuit să se întâmple în ziua când a decedat.

Ce au decis magistrații Tribunalului Alba

”Fără a se erija în medic şi fără a specula cu privire la ceea ce s-ar fi întâmplat dacă numita M.B. nu se prezenta în data de 12.03.2014 la Unitatea de primire Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţe Alba, instanţa de control judiciar nu poate face abstracţie de faptul că decesul susnumitei a survenit tocmai în aceste condiţii.

Adică, serviciile medicale au fost prestate la cererea pacientului care s-a prezentat la Unitatea de primire Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţe Alba Iulia cu anumite simptome iar în ciuda tratamentului oferit, a survenit decesul.

În acest sens, trebuie avute în vedere dispoziţiile art.1357 Cod Civil, în conformitate cu care: autorul prejudiciului răspunde pentru cea mai uşoară culpă.

Desigur, că obligaţia medicului este una de diligenţă iar nu de rezultat, în sensul că prin tratamentul oferit şi serviciile medicale prestate nu se garantează însănătoşirea sau supravieţuirea pacientului, însă îi revine medicului sarcina de a dovedi că a făcut în concret tot ceea ce era posibil din punct de vedere medical raportat la situaţia particulară a pacientului.

Atâta timp cât prin ultimul raport de expertiză medico legală întocmit în cauză, s-a stabilit că diagnosticarea mai rapidă a infarctului şi aplicarea tratamentului cardiologic corespunzător ar fi oferit şanse suplimentare de supravieţuire, iar medicii nu au făcut dovada unei cauze exoneratoare de răspundere din cele prevăzute la Codul Civil, se impune atragerea răspunderii acestora.

Este evident faptul că decesul pacientei M.B. nu a fost determinat de acţiunile celor doi medici, în împrejurările cauzei fiind vorba în special despre inacţiunile celor doi medici.

Adică despre ceea ce aceştia ar fi trebuit şi ar fi putut să facă, având la dispoziţie şi aparatura medicalpă necesare şi posibilitatea de a trimite pacienta la medici de specialitatea cardiologie pentru a depista la timp situaţia pacientei, dar nu au făcut”, au precizat magistrații instanței.

”(…) Instanţa de apel constată că, s-a stabilit cu autoritate de lucru judecat, si cu privire la medicul, fapta ilicită şi culpa în ceea ce priveşte modul necorespunzător de acordare a asistentei medicale de specialitate cu privire la pacienta M.B. în faza postoperatorie în data de 13 martie 2014.

Sunt dovedite astfel faptele ilicite ale fiecăruia dintre cei doi medici şi culpa lor în producerea prejudiciului, respectiv decesul pacientei. Cei doi medici au acordat îngrijire medicală pacientei la momente diferite, fără a lua în considerare în mod complet starea pacientei şi fără a dispune toate măsurile de pe care le puteau lua. Instanţa de apel apreciază că sunt concurente culpele celor doi medici, nu se exclud una pe cealaltă, dar nici nu se confundă una cu cealaltă”, au mai precizat magistrații.

”Instanţa de apel apreciază că suma de 30.000 de euro este o sumă suficientă pentru fiecare dintre reclamanţi pentru a compensa în mod simbolic prejudiciul moral produs fiecăruia dintre aceştia ca urmare a decesului soţiei, respectiv mamei lor. Suma de 30000 de euro pentru fiecare apelant/reclamant va fi suportată în mod egal între cei doi medici, având în vedere faptul că nu se poate stabili ca unul dintre ei ar avea un grad mai mare sau mai mic de culpă în producerea prejudiciului”, au decis magistrații.

Decizia definitivă va fi dată de magistrații instanței superioare din Alba, Curtea de Apel Alba Iulia. Momentan nu a fost fixat un prim termen de judecată.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Guvernul decide plafonarea prețului pentru lemnul de foc. Cât timp va fi aplicată măsura

Publicat

Guvernul are pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri aprobarea ordonanţei de urgenţă privind Plafonarea la 500 lei a preţului pentru un metru cub de lemn de foc a intrat pe ordinea de zi a Guvernului.

Potrivit proiectului de ordonanţă, preţurile finale facturate se plafonează la maxim 500 lei/mc cu TVA inclus pentru următoarele sortimente de materiale lemnoase, necesare pentru încălzire în sezonul rece:

 • lemn de foc, resturi de lemn, tocătură provenită din lemn, rumeguş.

Totodată, se plafonează preţurile finale facturate la următoarele produse:

 • brichete din lemn – maxim 1.500 lei/tonă cu TVA inclus
 • pelete din lemn – maxim 2.000 lei/tonă cu TVA inclus.

Prevederile se aplică consumatorilor finali, respectiv persoanelor fizice, şi unităţilor de învăţământ publice şi private, furnizorilor de servicii sociale, unităţilor de interes local, administrativ-teritoriale, din subordinea acestora, unităţilor de cult.

Măsurile se aplică până la data de 31 martie 2023, mai prevede proiectul de ordonanţă.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

A început inspecția barajelor din țară. Câte locații sunt verificate. Ce spune ministrul Mediului

Publicat

A început inspecția barajelor din țară, potrivit hotărârii CNSU de luni, a anunțat ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Peste 2000 de locații vor fi verificate.

”Administrația Națională Apele Române a început inspecția barajelor.

În urma hotărârii CNSU, în următoarele săptămâni vor fi verificate cele 2095 de baraje din țară, încadrate în categoriile C și D. Acestea sunt baraje de mică capacitate, de importanță normală și redusă.

În urma evenimentului de la Roșia Montană, s-au dispus aceste controale în scopul preîntâmpinării unor evenimente asemănătoare care ar putea avea consecințe negative la nivelul comunităților.

Echipele formate din specialiștii ANAR controlează starea tehnică a barajelor și până la data de 20 noiembrie vom avea un raport complet, la nivel național, despre calitatea și siguranța acestor baraje”, a scris ministrul pe Facebook.

În urma avariei de la lacul Tăul Mare, Roșia Montană, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a dispus verificări tehnice a calității construcției și siguranței exploatării la barajele aflate pe teritoriul României.

Vezi Intervenția la barajul lacului Tăul Mare din Roșia Montană continuă. Cu cât a scăzut nivelul apei și ce măsurători au fost făcute

CNSU a fost convocat luni, de premier, ”în contextul incidentului petrecut în data de 1 octombrie, la barajul lacului de acumulare Tăul Mare din județul Alba, care a impus adoptarea urgentă a unor acțiuni de răspuns, inclusiv evacuarea preventivă a locuitorilor din localitatea Roșia Montană”, a anunțat Guvernul.

Citește și Ce s-ar întâmpla la Alba Iulia și Sebeș, dacă s-ar RUPE barajul de la Oașa. Scenarii ”apocaliptice”, analizate de autorități

”În scopul preîntâmpinării unor evenimente asemănătoare care ar putea avea consecințe negative la nivelul comunităților, este necesară o evaluare actualizată, la nivel național, a calității construcției și siguranței în exploatare a barajelor”, se arată în hotărâre.

foto: Tanczos Barna/Facebook

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat Radu Tuhuț: Programele Student Invest și Family Start prind contur. Normele de aplicare, publicate în Monitorul Oficial

Publicat

În Monitorul Oficial al României au fost publicate normele de aplicare ale programelor de creditare ”Student Invest” și ”Family Start” – garantate de stat și cu dobândă subvenționată. Acestea pot reprezenta un mare ajutor pentru studenți și pentru familiile aflate la început de drum întrucât beneficiarii nu vor primi dobândă pentru banii contractați de la bancă!

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a transmis că prin aceste programe se vor putea accesa credite garantate de stat în proporție de 80% și cu dobânzi subvenționate. Tinerii vor achita la final tot atât cât au împrumutat. În plus, sumele vor putea fi rambursate în maximum 10 ani.

Fiecare student, prin programul ”Student Invest”, poate obține un credit de până la 50.000 de lei pentru plata taxelor școlare, a chiriei pe durata studiilor sau pentru achiziția de cărți.

În programul „Family Start”, suma maximă care poate fi împrumutată este de 75.000 de lei și poate fi folosită pentru evenimentele importante ale unei familii, cum ar fi nunta sau botezul unui nou-născut, educația și creșterea copiilor sau chiar achitarea avansului pentru o mașină de familie, cu 7 locuri.

Aceste două programe au fost incluse în pachetul „Sprijin pentru România”, fiind derulate împreună cu Fondul Român de Contragarantare. Băncile se vor putea înscrie în program, iar tinerii sunt așteptați să acceseze aceste credite.

Programele au fost inițiate de către Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, fiind susținute de către ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, respectiv de către președintele PSD, Marcel Ciolacu. Am convingerea că aceste programe vor aduce un plus în viața celor aflați la început de drum!

Deputat PSD de Alba,

Radu Marcel Tuhuț

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax