Actualitate
Seminar pe tema patrimoniului cultural, organizat la Alba Iulia, în această toamnă. Cât este contribuția din bugetul local
La Alba Iulia, se propune organizarea unui seminar pe tema patrimoniului cultural, în luna octombrie. Din bugetul local al municipiului urmează să fie cheltuită suma de 25.000 de lei pentru acest eveniment.
Proiectul prin care se aprobă alocarea din bugetul local pe anul 2023, a sumei de 25.000 lei, Asociației Localităților și Zonelor Istorice și de Artă din România (ALZIAR), intră la aprobare în ședința Consiliului Local Alba Iulia din 30 august.
Seminarul urmează să se desfășoare în perioada 5-7 octombrie 2023.
Municipiul Alba Iulia este membru fondator al Asociației Localităților și Zonelor istorice și de Artă din România, asociație non-guvernamentală, din care fac parte 58 de unități administrativ-teritoriale (13 consilii județene și 45 de primării de municipiu, oraș sau comune istorice). ALZIAR este implicat în relații culturale dintre membrii asociației, operatori culturali, ministere, direcții de cultură și ONG-uri colaboratoare.
Anul 2023 marchează 19 ani de activitate și primirea de noi membri.
”Patrimoniul cultural reprezintă un aspect vital al identități și moștenirii unei comunități sau națiuni. Alba Iulia, un oraș bogat în istorie și cultură, nu face excepție. Organizarea unui seminar pe tema patrimoniului cultural în Cetate are o importanță semnificativă și multiple beneficii pentru comunitatea locală și pentru societatea în ansamblu.
Primul aspect de importanță majoră este promovarea conștientizării și a valorii patrimoniului cultural.
Alba Iulia găzduiește numeroase monumente istorice, muzee, artefacte și tradiții culturale care demonstrează evoluția sa de-a lungul secolelor. Un seminar dedicat acestui subiect poate educa comunitatea și vizitatorii asupra importanței conservării și aprecierii acestor resurse culturale inestimabile.
În al doilea rând, seminarul poate stimula dezvoltarea turismului cultural în regiune. Prin atragerea experților, a cercetătorilor și a profesioniștilor din domeniul patrimoniului cultural, Alba Iulia își confirmă poziția de centru de excelență în acest domeniu. Turismul cultural poate aduce venituri semnificative peste oraș. creând noi oportunități de afaceri și locuri de muncă.
Un alt aspect important este educarea tinerilor asupra valorii patrimoniului cultural și a conservării acestuia. Seminariile pot fi deschise și pentru elevi și studenți, oferindu-le ocazia să învețe mai mult despre istoria și cultura locului lor și să dezvolte un sentiment de responsabilitate față de conversarea acestui patrimoniu pentru generațiile viitoare”, se arată în proiect.
Organizarea seminarului pe tema patrimoniului cultural la Alba Iulia poate contribui, de asemenea, la promovarea dialogului intercultural și la consolidarea identității comunitare. Patrimoniul bogat și divers al orașului reflectă influențele istorice și culturale variate, și poate sărbători diversitatea culturală, încurajând în același timp înțelegerea și respectul reciproc între diferitele grupuri din comunitate.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News