Actualitate
Sfântul Sinod: Legea cimitirelor nu obligă la separare confesională într-un cimitir privat. Părăsirea cultului nu duce la pierderea dreptului asupra locului de veci
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cere amânarea intrării în vigoare a Legii cimitirelor. Unul dintre motivele inovcate, nu obligă la separare confesională într-un cimitir privat şi părăsirea cultului nu duce la pierderea dreptului de concesiune asupra locului de veci. Legea 102 privind cimitirele, crematoriile umane şi serviciile funerare va intra în vigoare în 90 de zile de la adoptare, respectiv în data de 9 octombrie 2014.
„Sfântul Sinod a luat act cu îngrijorare de adoptarea Legii nr. 102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane şi serviciile funerare, act normativ deficitar şi ambiguu în multe privinţe, având ca principală motivaţie crearea cadrului legislativ pentru înfiinţarea de cimitire private, de către operatori economici, dar care nu reglementează corespunzător problemele generate prin noutăţile aduse. De aceea, Sfântul Sinod solicită Guvernului şi Parlamentului României să amâne intrarea în vigoare a acestei legi în vederea modificării şi completării acestui act normativ”, a precizat instituţia.
Unul dintre principalele motive enumerate este „instabilitatea cimitirelor deţinute de operatori economici, asociaţii sau fundaţii şi faptul că un obiectiv de interes public local a fost lăsat în gestiunea unor entităţi efemere şi fără responsabilitate comunitară”.
Sfântul Sinod al BOR a spus că există „riscul permanent de tulburare a păcii confesionale în perimetrul cimitirelor private, datorită inexistenţei obligaţiei de a crea sectoare confesionale în acestea, aşa cum au obligaţia autorităţile publice locale şi cultele în cimitirele pe care le deţin”.
Un alt aspect menţionat de instituţia bisericească este acela de „transformare a comunelor şi oraşelor şi, implicit, a bugetelor locale, în garanţi pentru cimitirele private din cuprinsul lor, întrucât preiau cimitirele private în cazul falimentului operatorului economic şi al dizolvării asociaţiei sau a fundaţiei, fără a se stabili clar dacă, odată cu transmiterea cimitirului, sunt transmise şi eventuale datorii”.
Sfântul Sinod a sesizat de asemenea că, în lege, între motivele care determină pierderea dreptului de concesiune asupra locului de veci, inclusiv în cimitirele existente ale cultelor, nu se află şi acela al părăsirii cultului. Astfel, consideră Sf. Sinod, „legea afectează autonomia cultelor, întrucât încalcă prevederile referitoare la cimitire cuprinse în statutele, codurile canonice sau regulamentele acestora (…) şi va duce, în timp, la pierderea caracterului confesional al cimitirelor aparţinând cultelor”.
O altă problemnă sesizată ţine de obligaţia ca administratorul cimitirului să asigure funcţionarea şi întreţinerea sălii de ceremonii funerare şi a spaţiului tehnic la temperaturi până la 15 grade C, ceea ce „constituie condiţii deosebit de împovărătoare pentru credincioşi şi unităţile de cult, mai ales pentru cele din localităţile rurale”.
Condiţiile pentru desfiinţarea cimitirelor înainte de trecerea a 30 de ani de la ultima înhumare sunt mai permisive decât cele pentru desfiinţarea cimitirelor după 30 de ani de la ultima înhumare şi nu mai cuprind obligaţia existenţei unor motive temeinic justificate sau a avizului cultului, ci doar avizul sanitar, mai spune Sfântul Sinod.
În plus, „nu sunt reglementate în nici un fel obligaţiile persoanei care solicită deshumarea osemintelor după trecerea a şapte ani de la înmormântarea defunctului, de a nu distruge sau profana aceste oseminte”.
Sfântul Sinod mai menţionează că a avut în vedere că proiectul de lege a fost criticat inclusiv de instituţii statale competente.
sursa: mediafax.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
cunoscator
sâmbătă, 23.08.2014 at 14:31
Nu se dezmint niciodata mizeriile de asa zisi slujitori ai Domnului… Le e teama ca-si pierd controlul asupra incasarii banilor negri din inmormantari(cu tot ce presupune), asupra carora nu dau socoteala fiscului ci numai celui de sus…Asa inteleg ei sa propovaduiasca unificarea tuturor religiilor prin crearea de sectoare confesionale, cica vezi ca nu care cumva sa nu ne luam la bataie ortodocsi cu catolici sau penticostali sau baptisti sau…. Si cine i-a numit pe ei „sfantul” sinod??? Nemernicii si fariseii aceia se pot numi sfinti??? Rusine, rusine, rusine….Traiesc din banii poporului, din truda si din milostenia noastra, parazitii…Mi-e sila sa-i tot aud si sa-i vad milogindu-se si impunand, totodata, tot felul de reguli in numele lor…Trebuie de urgenta modificata legea/legile care prevad ca ei sa traiasca din bugetul de stat… Sa fie privatizata BOR, astfel ca numai acei duhovnici care au adevarata chemare sa fie cautati si sa supravietuiasca…
nicolaescu
duminică, 24.08.2014 at 07:00
Sunt de acord cu cele scrise de catre „cunoscator”.
In ziua de azi banul conduce clerul, pacat…