Connect with us
Advertisement

Actualitate

Sindicat cu doar trei angajați. Propunere de lege contestată de patroni, la vot final în Camera Deputaților

Publicat

O propunere legislativă ce permite înființarea unui sindicat cu doar trei angajați este contestată de mai multe organizații de patroni din România, care le cer parlamentarilor să respingă inițiativa.

Propunerea legislativă prevede că, pentru constituirea unui sindicat este necesar un număr de cel puțin 3 angajați din aceeași unitate, în loc de 15, cum prevede legea în vigoare, scrie startupcafe.ro.

Persoanele alese în organele de conducere ale organizațiilor sindicale beneficiază de protecțe pe perioada mandatului primit, precum și pe o perioadă de reacomodare la post de 1 an de la data încetării funcției. Astfel, sunt interzise modificarea și/sau desfacerea contractelor individuale de muncă ale membrilor organizațiilor sindicale pentru motive care privesc apartenența la sindicat și activitatea sindicală.

Negocierea contractului colectiv de muncă este obligatorie numai la nivel de unitate, cu excepția cazului în care unitatea are mai puțin de 10 angajați. Inițiativa negocierii aparține părții patronale.

La nivel de unitate (firmă), un sindicat este considerat reprezentativ dacă are ca membri cel puțin jumătate plus unu din numărul total al angajaților unității.

Hotărârea de a declara grevă se ia de către organizațiile sindicale reprezentative participante la conflictul de muncă, cu acordul scris a cel puțin jumătate plus unu din numărul membrilor de sindicat. Pentru angajații unităților în care nu sunt sindicate, hotărârea declarării grevei se ia de către reprezentanții angajaților, cu acordul scris a cel puțin unei pătrimi din numărul angajaților unității.

Greva de avertisment nu poate dura mai mult de 2 ore. Greva propriu-zisă este de cel puțin 5 zile lucrătoare și poate începe după cel puțin 2 zile de la desfășurarea grevei de avertisment.

Împierdicarea dreptului la liberă asociare dindicală se pedespește cu amendă de la 30.000 la 50.000 de lei.

Firmele care încalcă obligația de a negocia contracte colective de muncă în condițiile legii riscă amenzi de 15.000 – 20.000 de lei.

Această inițiativă a fost respinsă la Senat și intră la vot final în Camera Deputaților.

Patronii reuniți în principalele 6 organizații patronale din România, au cerut oficial parlamentarilor să respingă propunerea de lege și să lase în funcțiune actuala Lege 62/2011 a diaogului social.

Pe de altă parte, Blocul Național Sindical (BNS) a cerut miercuri politicienilor să adopte propunerea.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement