Connect with us
Advertisement

Economie

Site-ul ANAF a picat, luni dimineaţă. Termenul de depunere a Declaraţiei 600 ar putea fi amânat

Publicat

Contribuabilii care au vrut să acceseze, luni, pagina de internet a ANAF au constat că aceasta nu merge. Fie că nu se încărca, fie că afișa un mesaj de eroare, de genul „Internal Server Error”. Disfuncționalitatea ar fi intervenit pe fondul aglomerației create de depunerea Formularului 600. Liviu Dragnea, președintele PSD, a declarat luni că i-a cerut ministrului Finanțelor ca în prima ședință de guvern să amâne până la 1 martie termenul de depunere a contestatei Declarații 600 și a anunțat că în perioada următoare se va merge „până la eliminarea declarației 600”.

Mesaje prin care a fost sesizată imposibilitatea accesării site-ului ANAF au fost postate și pe contul de Facebook al Agenției.

Contactați de Mediafax, reprezentanții ANAF au explicat că disfuncţionalitatea a intervenit pe fondul aglomeraţiei create de depunerea Formularului 600 şi că personalul de specialitate lucrează pentru remedierea situaţiei.

Vezi și ANAF vinde zeci de mașini, cu prețuri începând de la 600 de lei. Lista autoturismelor scoase la vânzare

Declaraţia 600, nou introdusă de Guvernul Tudose, trebuie să fie depusă, până pe 31 ianuarie, de toți cei care desfăşoară activităţi independente, dar şi de românii care au alte venituri pe lângă salariu (venituri din chirii, din dividende, etc.). În total, ar fi vorba de peste 200 de mii de persoane, potrivit datelor ANAF, dar sunt și voci care spun că, în realitate, numărul este mult mai mare.

Dragnea a condiționat eliminarea declarației de găsirea unei soluții pentru că persoanele fizice care ar fi trebuit să depună Declarația 600 să rămână asigurați în sistemul de asigurări.

„Am solicitat ca pe 31 ianuarie, în prima ședință de guvern, să se adopte o ordonanță de urgență pentru amânarea termenului de depunere pentru 1 martie, pentru a le da posibilitatea ca în perioada imediat următoare să meargă până la eliminarea declarației, cu condiția să găsească soluția ca persoanele fizice care trebuiau să plăteacă aceste contribuții să rămână asigurați în sistemul de asigurări”, a spus Dragnea, înainte de a intra în sediul PSD, unde are loc o ședință a conducerii partidului.

Șeful PSD a vorbit despre „o soluție civilizată pentru a evita disconfortul” contribuabililor.

Pentru cei care au depus deja această declaratie, ar urma să se prevada prin ordonanță de urgență „măsuri tranzitorii”, a adăugat Dragnea, fără a oferi mai multe detalii în acest sens.

Acesta a citat exemplul persoanelor care au dat terenuri în arendă și care acum trebuie să meargă „zeci de kilometri” pentru a completa această declarație, deși impactul bugetar în acest caz, „29 de milioane de lei, mie mi se pare nesemnificativ”, a spus Dragnea.

Acesta a anunțat că în perioada următoare vor urma consultări „cu cei care trebuie să plătească aceste contribuții, cu profesiile liberale”.

Declaratia 600 vizează obligațiile referitoare la contribuțiile sociale, mai exact contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate. În primul rând, persoanele fizice care au alte tipuri de venituri în afară de salarii (cum sunt: activități independente(PFA/PFI), drepturi de autor, investiții (dividende, dobânzi, câștiguri de capital, etc.), cedarea folosinței bunurilor, asocierea cu o persoana juridică, agricultura, piscicultura, alte surse) vor avea obligația de a declara și plăti cel puțin contribuția de asigurări de sănătate (CASS) dacă au depășit în anul anterior (2017 în cazul nostru) plafonul de 12 salarii minime, după cum a arătat consultantul Radu Derscariu într-o analiză pentru HotNews.ro.

Declarația 600 a fost subiectul unor discuții în PSD, între ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, și Liviu Dragnea. Așadar, această declarație ar putea fi eliminată.

sursa: digi24.ro, hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Elena

    marți, 23.01.2018 at 10:23

    De fapt nu formularul in sine este problema deoarece este foarte clar tot ce contine, dupa parerea mea, ci taxele foarte mari pentru unii cu venituri mici si taxe mici pentru cei cu venituri mari. Nu este normal ca o persoana cu un venit de 1.000.000 lei sa plateasca aceleasi taxe ca si unul care nu are nici venitul minim de 22.800 pe an, sau sunt persoane care nu au venituri deloc si trebuie sa fie asigurati la sanatate si au de platit 190 lei/luna. Este foarte mult. Sau persoana fizica care este si salariata si are un venit de 22.801 lei/2017 sa mai plateasca pe luna 190,00 lei la sanatate, deoarece are exact aceleasi drepturi ca si unul care plateste o singura data si in plus cand ai probleme de sanatate mai dai si mita la medici. (banii se duc ca sunt foarte multi Lucani in tara asta). O alta problema e ca daca platesti la sanatate 190 lei pe luna si la sfarsitul anului ai constatat ca nu ai realizat acel venit de 22.800 pe an, banii nu ti se returneaza. Este furt pe fata. Concluzia: SUNT FAVORIZATI CEI CU VENITURI MARI, legea a fost facuta de hoti pentru hoti.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement