Eveniment
Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil: Semnificația numelui. De ce i se spune „Vestitorul marilor bucurii”

La o zi după Buna Vestire, pe 26 martie îl sărbătorim pe Sfântul Arhanghel Gavriil. De asemenea, el este cinstit și pe 8 noiembrie, împreună cu Sfântul Arhanghel Mihail, la sărbătoarea Sfinților Arhangheli, precum și pe 13 iulie, când sunt amintite minunile sale.
Sfântul Arhanghel Gavriil este vestitorul veștilor bune. El a fost trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria ca să-i spună că va da naștere lui Iisus Hristos.
Numele lui înseamnă „Puterea mea este Dumnezeu”, iar el a fost ales să anunțe venirea pe lume atât a Sfântului Ioan Botezătorul, cât și a Mântuitorului, potrivit crestinortodox.ro.
Sfântul Arhanghel Gavriil, vestitorul marilor bucurii
Sfântul Arhanghel Gavriil le-a adus lui Ioachim și Anei vestea că vor avea un copil, pe Maica Domnului.
I-a spus Sfântului Zaharia, în templu, că soția lui, Elisabeta, va avea un fiu chiar și la bătrânețe, pe Sfântul Ioan Botezătorul.
El a fost cel care a rostit primul numele lui Iisus și tot el i-a dat numele Sfântului Ioan Botezătorul.
A vestit păstorilor nașterea lui Hristos și a fost primul care a cântat: „Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu și pe pământ pace, între oameni bunăvoire!” (Luca 2, 14).
Sfântul Arhanghel Gavriil, călăuzitor și mesager al lui Dumnezeu
Sfântul Arhanghel Gavriil le-a descoperit magilor taina întrupării lui Hristos. El l-a liniștit pe Iosif când acesta voia să o lase pe Fecioara Maria și tot el i-a poruncit să fugă în Egipt cu Pruncul Iisus, apoi să se întoarcă în Nazaret.
După Învierea lui Hristos, Gavriil a fost cel care a răsturnat piatra de la mormânt și a vestit femeilor mironosițe că Iisus a înviat.
Mai târziu, i s-a arătat Sfintei Fecioare Maria, în timp ce se ruga pe Muntele Eleonului, vestindu-i că se apropie trecerea ei la cele veșnice.
În icoane, Arhanghelul Gavriil este reprezentat purtând veșminte preoțești. În mână ține fie un crin, simbol al veștii celei bune, fie o sferă cu însemnele lui Hristos, arătând că este mesagerul mântuirii omenirii.
Ierarhia îngerilor și rolul Sfântului Arhanghel Gavriil
Cele nouă cete de îngeri sunt împărțite în trei grupuri: Prima triadă este formată din Serafimi, Heruvimi și Tronuri; a doua din Domnii, Puteri și Stăpânii; iar a treia din Începători, Arhangheli și Îngeri.
În Prima Carte a lui Enoh sunt consemnate numele celor șapte Arhangheli: Mihail, Gavriil, Rafail, Gudiil, Salatiil, Uriil și Varahiil. Sfântul Arhanghel Gavriil este cunoscut ca Arhanghelul harului și al bucuriei.
Sfinții Îngeri sunt pomeniți în fiecare săptămână, în ziua de luni, dar și la fiecare Sfântă Liturghie, deoarece se roagă împreună cu toată Biserica înaintea Tronului Preasfintei Treimi.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News