Eveniment
Soluţiile directorului DSP Alba, Horea Timiş pentru orele de aşteptare ale pacienţilor la UPU Alba Iulia
Nemulţumirile pacienţilor care ajung să aştepte la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului din Alba Iulia multe ore pentru consultaţii au ajuns şi la urechile directorului DSP Alba, Horea Timiş, care a spus că soluţiile ar fi centrul de permanenţă, dar şi asigurarea privată de sănătate. Timiş spune că aceasta din urmă este cea mai avantajoasă soluţie, pe care sistemul de sănătate o va pune în practică din 2015. Vor exista asigurările de sănătate privată, sistem care va face diferenţa între stat şi particular. Discuţii despre un centru de permanenţă în Alba Iulia se poartă de doi ani, iar, potrivit directorului DSP Alba, singurul lucru care ne mai desparte de acest obiectiv este spaţiul unde medicii de familie să îşi desfăşoare activitatea şi sursele de finanţare administrativă. Acesta a mai precizat că s-ar putea ca în 6 luni un centru de permanenţă să fie deschis şi în municipiu.
„Trebuie să avem şi un schimb de mentalitate în accesarea serviciilor medicale. Pe lângă faptul că oamenii sunt nemulţumiţi de timpul şi calitatea serviciilor medicale, în acelaşi timp există un oarecare abuz a serviciilor. Trebuie să acceptăm lucrul acesta şi nemulţumirea e mare, dar există şi un abuz. Pe UPU Alba se presează un judeţ întreg, pe două oameni de gardă. Doi doctori, un judeţ întreg. Vin oamenii din municipiul Alba Iulia pentru orice problemă medicală, de la cefalee, dureri articulare, tratamente, injecţii, vin către Unitatea de Primiri Urgenţe.
Pe de altă parte, avem accidente, avem cazuri de urgenţă de grad zero, iar ambulanţele nu mai ştiu să facă faţă. Pe de altă parte spitalele, 7, trimit din judeţ foarte mulţi pe UPU. Trimit până la amiază cazuri grave, iar după-amiază şi seara trimit cazuri uşoare”, a spus directorul DSP Alba, Horea Timiş.
Citește și Nemulțumiri la Spitalul Județean de Urgențe Alba Iulia. Pacienții se plâng că așteaptă prea mult pentru a primi îngrijiri medicale »
Acesta a spus că la UPU ar trebui să se intre numai cu Ambulanţa, iar cei care „vin pe picioarele lor la Urgenţe ar trebui să îşi sune medicul de familie”. Din păcate, Timiş spune că această mentalitate nu există încă, iar „relaţia pacient – medic de familie, medic de familie – pacient se rezumă la consultaţiile la cabinet”.
Un centru de permanenţă la Alba Iulia ar fi o metodă avantajoasă atât pentru medicii de la UPU, cât şi pentru pacienţi. Astfel cazurile mai uşoare care nu necesită un drum până la secţia de Primiri Urgenţe se pot rezolva şi de medicii de familie, care în mod normal ar trebui să răspundă la telefon, dacă le este solicitat ajutorul. Dar un centru de permanenţă ar fi mai sigur, pentru că pacientul are garanţia că medicul de familie este acolo să îl consulte.
Despre centrul de permanenţă la Alba Iulia se discută de doi ani, iar directorul DSP Alba spune că acum este nevoie de un spaţiu unde să îşi desfăşoare medicii activitatea şi să se găsească sursele de finanţare administrative. Timiş spune că în 6 luni şi în municipiu ar putea funcţiona acest centru. În prezent judeţul Alba are patru centre de permanenţă la Ocna Mureş, Baia de Arieş, Zlatna, Arieşeni.
O altă soluţie pentru care aşteptarea la UPU să nu mai dureze o veşnicie este asigurarea de sănătate privată, care, spune Horea Timiş, de la anul este întrevăzută de Ministerul Sănătăţii: „Ştiu că va fi serviciul privat, iar omul trebuie să ştie că sănătatea costă. Atunci pacientul va plăti accesul la serviciul medical mai repede. Necesitatea serviciului privat va apărea, pentru că oamenii vor să-i vadă cineva atunci când îi doare ceva”.
În prezent, de gardă la Unitatea de Primiri Urgenţe din Alba Iulia sunt în jur de trei medici pe tură. „Este inuman să duci un judeţ înreg. E inuman să fie consultaţi 100 de pacienţi de un medic. Şi, ducându-te pe picioare cu o afecţiune, oamenii trebuie să înţeleagă că nu e foarte gravă”, spune Timiş.
Acesta a precizat că în cazul în care medicii de la UPU au 6 cazuri de urgenţă pe secţie, „atunci UPU s-a închis pe ziua aceea, iar cei 100 de pacienţi care sunt acolo trebuie să aştepte”.
Citeşte şi Reacţiile pacienţilor despre CALITATEA SERVICIILOR MEDICALE din Spitalul Judeţean Alba. Peste o sută de mesaje pro și contra
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Friedrich
miercuri, 29.10.2014 at 15:16
Un raspuns de 2 bani , de la un director de aceasi valoare … Sanatatea costa afirma acesta, insa pt sanatate fiecare dintre noi cotizam lunar ! Personal cotizez 400 lei la sanatate ! Sa coste mai mult decat atat?
cititor
miercuri, 29.10.2014 at 20:41
Nu uita ca din cei 400 roni platesti la inca 3 persoane care nu au asigurare.Nu uita ca din cei care platesc asigurari de sanatate marea majoritate plateste sub 100roni.Nu uita ca noi cei ce platim ,lucram si de obicei nu mergem la spital,iar atunci cand o facem,alegem ceva mai sigur.