Connect with us
Publicitate

AIUD

”Somodi”, cozonacul de la Rimetea, gătit de sărbători de gospodinele maghiare. Rețetă de sute de ani, unică în România

Publicat

Rimetea (județul Alba) este singura localitate din ţară unde se prepară, cu prilejul sărbătorilor religioase, cozonacul „Somodi“.

Veche de peste trei sute de ani, reţeta presupune faptul că în loc de nucă sau cacao, în cozonac se pune scorţişoară. Reţeta este transmisă din generaţie în generaţie şi este păstrată cu sfinţenie de localnici.

Rimetea (atestată documentar la 1257) a avut o perioadă înfloritoare în vremea Imperiului Austro-Ungar. În localitate au locuit foarte mulți secui care au îmbogățit gastronomia locului cu o mulțime de specialități delicioase. Din Evul Mediu și până în 1876, Rimetea a făcut parte din Scaunul Secuiesc al Arieșului.

Femeile din Rimetea prepară, de generații, cozonacul „Somodi“ pentru sărbătorile de Crăciun, de Paşti și uneori, în sezonul turistic, și pentru turiști. Istoria acestui torockói Somodi kalács este una veche.

Vezi și MESAJE de CRĂCIUN: Urări de Sărbători pentru cei dragi. SUTE de mesaje frumoase și felicitări haioase

Maghiarii de la Rimetea au păstrat rețeta din generaţie în generaţie, aceasta fiind singura localitate din România unde se prepară aceast produs tradiţional. Desigur, fiecare gospodărie are propria metodă de a aplica rețeta.

„S-a moştenit din vorbă în vorbă de la bunici şi străbunici şi este o reţetă a întregului sat. Cred că are o vechime de aprope 300 de ani“, a spus una dintre gospodinele satului.

Vezi și: FOTO-VIDEO: Cetatea Trascăului de lângă Colțești, un loc feeric învăluit în mister. Povestea fortăreței construite pe o stâncă

Ingredientele de bază pentru aluatul de cozonac sunt untul de casă şi zahărul amestecat cu scorţişoară.

Ingrediente pentru prepararea cozonacul „Somodi“:

500 g făină albă

o cană de lapte

2 linguriţe de drojdie-praf de drojdie proaspătă

200 g unt

300 g zahăr cu scorţişoară după gust

stafide

o linguriţă de sare

untură pentru ungerea vasului în care se va coace cozonacul

2 ouă

Aluatul clasic de cozonac cu unt se întinde pe masă, iar apoi se presară cu unt încălzit, chiar puţin prăjit. Tot prin presărare se pune scorţiţoară cu zahăr amestecate în părţi egale. Secretul constă în frământarea aluatului până când se desprinde de marginea vasului, altfel se rupe şi nu se întinde bine.

Se împleteşte cozonacul, după care se aplică din nou unt, zahăr cu scortişoară. Cozonacul răsucit trebuie să aibă formă de potcoavă. Vasul în care se coace este unul din ceramică groasă și glazurată.

După ce se aşează în vasul de lut uns cu untură, se pune în cuptor foarte bine încălzit.

Cozonacul se coace în cuptorul tradiţional, construit din cărămizi şi lut. Pentru că are o formă rotundă se taie în două şi apoi în felii sau în forma stelară şi se aşază pe masa de Paşti. Se serveşte după felul doi, sau la micul dejun cu lapte.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax