Eveniment
Spitalul din Sebeș a împlinit 111 ani. La construcția sa a contribuit și arhiducesa Sofia, soţia lui Franz Ferdinand de Habsburg
Reprezentanții Primăriei Sebeș au transmis o istorie a Spitalului din Sebeș, care a împlinit 111 ani de existență. La construcția sa a contribuit și o donaţie a arhiducesei Sofia, soţia lui Franz Ferdinand de Habsburg, moştenitorul tronului.
Istoria Spitalului din Sebeș a început în anul 1910, când urmând ambițios tradiția centrelor din Sibiu, Cluj sau Arad, s-a dorit fondarea unui spital care să trateze cazurile grave.
Fondurile necesare construcției au provenit de la Primăria Sebeş, prin implicarea primarului J. Schopp, din contribuţia locuitorilor orașului și ai comunelor învecinate.
Suma nefiind suficientă, a fost atrasă o donaţie a arhiducesei Sofia, soţia lui Franz Ferdinand de Habsburg, moştenitorul tronului.
Construcția a început în 1910
Construcţia spitalului a început în anul 1910, după planul arhitectului Orend din Sighişoara, sub conducerea directă a arhitectului Ludwig Gabanny.
Tot în această perioadă a fost amenajat și parcul spitalului, fiind aduși pomi şi arbori ornamentali.
Spitalul a fost inaugurat în data de 16 noiembrie 1912, cu numele de “Sofia’’, denumire pe care a purtat-o până în anul 1923. Profilul spitalului era mixt, predominând specialităţile de Chirurgie, Obstetrică – ginecologie, Oftalmologie, ORL.
De la început, Spitalul „Sofia” şi-a creat o reputație solidă, fiind căutat și de bolnavi din alte localităţi (Petroşani, Orăştie, Alba Iulia, Cugir, Aiud, Miercurea, Ighiu).
Inspectoratul general sanitar din Cluj considera Spitalul Sofia Sebeş ca și spital de rang judeţean.
În scurt timp, paturile fiind insuficiente, s-a mărit numărul la 80, ulterior la 100. Din anul 1930, spitalul a beneficiat şi de o farmacie, iar din anul 1933 au fost create Secţia de Interne, Radiologia și Laboratorul.
Primăria nu l-a mai putut finanța, în timpul marii crize economice
După primul război mondial, spitalul a fost renovat prin grija dr. Atanasie Moga, medicul oraşului, prin lucrări care s-au terminat în anul 1921.
În perioada crizei generale din anii 1930-1933, primăria fiind în imposibilitatea de a mai finanța spitalul, acesta este preluat de Casa Centrală de Asigurări sociale, pe o perioadă de 10 ani.
După al doilea război mondial, spitalul era dotat cu 122 paturi şi avea 5 medici (3 chirurgi și 2 internişti), 7 surori, studenți medicinişti practicanţi, 2 medici la Circa urbană și 3 medici generali (1 stomatolog) la Ambulatoriul Casei Centrale de Asigurări Sociale, plus 6 medici cu cabinete particulare.
Ulterior, dezvoltarea și extinderea spitalului s-a făcut în sistem pavilionar, multe secţii funcţionând în case naţionalizate. În 1948 a fost înfiinţată Policlinica teritorială, cu 7 servicii de specialitate, la care se adaugă, în 1950, Oftalmologia și Radiologia, din 1951.
Cum s-a dezvoltat la jumătatea secolului trecut
Tot în anul 1951, se înfiinţează secţiile ORL, Pediatrie, Obstetrică-ginecologie, în anul 1959 secţia Dermato-Venerologie. Din anul 1956, funcționează Laboratorul Spitalului de analize chimice și bacteriologice.
Din anul 1949, a funcţionat şi un dispensar TBC, iar din anul 1968 – Secţia Fizioterapie și Recuperare. În 1968, în locul staţionarului TBC se înfiinţează Secţia Neurologie. Secţia Psihiatrie de la Petreşti o consemnăm din anul 1974.
Tot după al doilea război mondial, au apărut circumscripţiile urbane și dispensarele de interprindere: Circa 1-4. “CPL”, “Sebeşul”, “Căprioara”, “IFET’, “Hârtie Petresti”, etc.
În perioada 1950-1980, numărul de paturi a crescut de la 122 la 399, numărul de medici de la 22 la 65 şi cadre medicale de la 54 la 233.
În perioada 1980-1990, s-au construit și inaugurat secţiile de Ginecologie și Nou-născuţi (clădirea nouă, 1984). Secţia Dermatologie şi Oftalmologie, mărirea secţiei de Pediatrie și a Policlinicii Stomatologie.
Spitalul Municipal Sebeș are în prezent 231 de paturi spitalizare continuă, 15 paturi spitalizare de zi și 8 paturi însoțitori, asigurând servicii medicale pentru orașul Sebeș și un număr de 15 comune, o comunitate de peste 60.000 de locuitori.
Serviciile medicale sunt asigurate de o echipă ce reuneşte peste 263 de angajaţi, dintre care 56 sunt medici cu specializare în toate ramurile medicale de bază: pediatrie, chirurgie pediatrică, ortopedie pediatrică, ORL, dermatovenerologie, reabilitare medicală, infecțioase, cardiologie, neurologie, medicină de urgenţă, anestezie şi terapie intensivă, epidemiologie, servicii paraclinice etc.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News