Connect with us
Publicitate

Actualitate

SRI are cod de conduită etică nou. Ce trebuie să respecte ofiţerii de informaţii

sri

Publicat

sriServiciul Român de Informații are un nou cod de conduită etică, prin care se reglementează activitatea ofițerilor de informații. Acesta va fi asumat de personalul SRI.

Directorul SRI, Eduard Hellvig, arată că unul dintre dezideratele codului este acela de a crea un sistem de referință în orientarea deciziilor și acțiunilor personalului SRI în cazul apariției „dilemelor de etică”. El mai subliniază că prin acest ghid se urmărește asigurarea și menținerea unui echilibru just între interesele naționale de securitate și drepturile și libertățile cetățenilor.

„Suntem conștienți că încrederea cetățenilor României nu este un dat, aceasta se câștigă greu și trebuie să luptăm pentru ea”, spune directorul SRI, Eduard Hellvig, într-o „Declarație de responsabilitate” care însoțește acest ghid.

Regulile codului de aplică tuturor angajaților SRI și orice angajat care ia la cunoștință despre o încălcare a Ghidului este obligat să o raporteze de îndată, pe cale ierarhică, fără a fi tras la răspundere pentru aceasta.

„Suntem aici pentru că iubim România și ne asumăm protejarea intereselor naționale, chiar și atunci când acest lucru implică sacrificii personale”, se arată în preambulul codului de etică.

Ghidul este construit în jurul valorilor afirmate public de către Serviciu: Patriotism, Onoare și Profesionalism și a 13 principii care corespund celor trei valori.

Pe lângă loialitatea şi devotamentul pentru statul român şi menţinerea securităţii naţionale, se aminteşte de contribuţia la respectarea statului de drept, a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, îndeplinirea atribuțiilor de serviciu în mod competent, conștiincios, eficient și responsabil, “având mereu în minte care este contribuția noastră la asigurarea securității individuale și de grup a cetățenilor”.

La capitolul “civism”, potrivit noului cod etic, agentul SRI trebuie să se implice în informarea corectă a publicului larg cu privire la riscurile și amenințările la adresa securității naționale. Totodată, trebuie să dovedească o responsabilitate socială și să se implice în comunitățile în care trăiește și își desfășoară activitatea.

“Ne asumăm să nu executăm ordinele sau dispozițiile care sunt contrare legii sau care nu respectă deontologia profesională”, se precizează în privința conduitei morale.

Profesionalismul angajatului SRI înseamnă responsabilitate, independență, echidistanță, confidențialitate. Aceasta din urmă îi cere angajatului să nu dezvăluie public informații la care a avut acces nici măcar după părăsirea Serviciului. De asemenea, agentul nu are voie să dezăvăluie metodele și mijloacele prin care își desfășoară activitatea.

Orice încălcare a Ghidului se pedepsește direct proporțional cu gravitatea faptei comise și a consecințelor acesteia, se mai arată în ghid.

Vezi integral: Ghid_conduita_etica_SRI

surse: digi24.ro, realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate