Connect with us
Advertisement

Actualitate

Star Assembly din Sebeş, parte din grupul Daimler, pe primul loc la ajutoare de la stat, primite de companii care au investit în România

st

Publicat

star transmission Nemţii de la Daimler sunt pe locul întâi în topul ajutoarelor de stat aprobate de Guvern pentru companii care au investit în România. În clasament se află şi Bosch Rexroth.

Star Assembly, companie deținută de concernul german Daimler, a primit un ajutor de stat în valoare de 37,4 milioane de euro pentru construcția unei unități de producție de transmisii automate la Sebeș, județul Alba. Investiția totală se ridică la 237,9 milioane de euro și ar urma să ducă la crearea a 510 locuri de muncă.

Citeşte şi Daimler primeşte 37,4 milioane de euro ajutor de la stat pentru extinderea investiţiei de la Sebeş

star transmissionDin cele mai recente date ale Ministerului Finanțelor reiese că statul nu a plătit până la ora actuală nicio tranşă din ajutorul de stat aprobat. Gradul de realizare a proiectului era de 75,23% la jumătatea anului trecut. Compania a cheltuit până la acea dată peste 179 de milioane de euro și a creat 107 locuri de muncă.

Vezi şi INVESTIȚIILE germane din Alba. Cum au ridicat NEMȚII economia judeţului

 

bosch blaj Şi Bosch Rexroth apare pe lista cu sume aprobate de stat pentru sprijinul investiţiilor. Ajutorul aprobat în 2015 este de 16,49 milioane lei în vederea realizării unei investiții cu o valoare de peste 33 de milioane euro destinate extinderii capacităților de producție de subansambluri electronice pentru autovehicule, în locația sa de la Blaj. Proiectul va genera peste 568 de locuri de muncă și contribuții directe la bugetul de stat și bugetul local de aproximativ 19 milioane de euro.

Citeşte şi Ajutor de stat de 16,6 milioane euro pentru Bosch Rexroth. Compania vrea să-și extindă capacitățile de producție, la Blaj

În ultimii 10 ani, statul a aprobat aproape 100 de scheme de ajutor de stat pentru companiile care au investit în România. Până la jumătatea anului 2015, sumele efective plătite pentru schemele de ajutor aprobate se ridicau la circa 361,6 milioane de euro.

În total, în perioada amintită au fost aprobate ajutoare de stat în valoare de 778 de milioane de euro, reiese din calculele cursdeguvernare.ro pe baza informaţiilor furnizate de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

La această sumă se adaugă contribuţia companiilor – de circa 1,9 miliarde de euro. Aşadar, contribuţia statutul s-a ridicat, în medie, la circa 30% din valoarea proiectelor.

Un număr de 44 din top 50 cele mai mari ajutoare aprobate au capital străin. Schemele de stat au finanţat cu precădere proiecte propuse de companii din zona auto (36% dintre cele mai mari 50 de scheme de ajutor de stat), IT, industrie (extinderea capacităţilor de producţie pentru fabrici de rulmenţi, cabluri, sticlă etc), producători de electrocasnice, de componente pentru zona de aviaţie sau producători din industria alimentară.

Listele elaborate de statul român în privința ajutoarelor de stat au fost supuse spre aprobare, cu succes, Comisiei Europene.

Unele din aceste multinaționale au cifre de afaceri mai mari decât chiar PIB-ul anual al României și că unele din acestea au fost beneficiarele unor privatizări favorabile tocmai ținându-se cont de necesitatea amortizării investițiilor. Majoritatea covârșitoare își expatriază profiturile, iar în ce privește valoarea adăugată în economie practică prețurile de transfer.

Top companii care au primit ajutoare de stat de la Guvern

1. Star Assembly: 37,4 milioane euro

2. Pirelli Tyres Romania: 35,21 milioane euro

3. Pirelli Tyres Romania: 28,12 milioane euro (2012)

3. Renault Technologie Romania: 28,12 milioane euro

4. Lufkin Industries Romania: 28 milioane euro

5. Delphi Diesel Systems: 24,77 milioane euro

6. Renault Mecanique Romania: 24,46 milioane euro

7. Aaylex Prod: 22,51 milioane euro

8. Robert Bosch: 20,66 milioane euro

9. GST Safety Textiles: 18,53 milioane euro

10. Glasscorp: 17,45 milioane euro

11. IBM Romania: 16,64 milioane euro

12. Bosch Rexroth: 16,49 milioane euro (a mai primit ajutor de 7,63 milioane euro)

13. Federal-Mogul Friction Products Ploieşti (Honeywell): 16,01 milioane euro

13. Robert Bosch: 16,01 milioane euro

14. Premium Aerotech: 15,78 milioane euro

15. DB Global Technology: 15,69 milioane euro

16. Automobile Dacia Piteşti: 15,12 milioane euro

17. Timken PWP: 14.84 milioane euro

18. Automobile Dacia Piteşti: 13,11 milioane euro

19. Universal Alloy Corporation Europe: 12,88 milioane euro

20. Continental Automotive Products: 11,75 milioane euro

sursa: cursdeguvernare.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement