Connect with us
Advertisement

Economie

”Star Transmission” a sărbătorit 13 ani de la deschidere. INVESTIȚIILE germane din Alba. Cum au ridicat NEMȚII economia judeţului

Publicat

Daimler-STC Sebes12 Compania „Star Transmission”, parte a concernului german Daimler a sărbătorit 13 ani de la deschiderea primei unităţi de producţie la Cugir. La petrecerea anuală a acestora au participat peste 1000 de oameni, angajaţi şi autorităţi locale. Investiţiile germane au fost o adevărată “gură de oxigen” pentru economia judeţului Alba. Atraşi de forţa de muncă ieftină, oameni specializaţi în producţie şi inginerie din fabricile “tradiţionale”, dar şi disponibilitatea de a vorbi limba germană, companii cum sunt Daimler sau Bosch au deschis investiţii “grele” la Cugir, Sebeş şi Blaj. Au însemnat, pe lângă locuri de muncă şi posibilităţi de specializare, şi contribuţii generoase la bugetul judeţului şi administraţiilor locale. Autorităţile au “răspuns” prin dezvoltarea infrastructurii şi a formelor de învăţământ profesional care “alimentează” companiile cu forţă de muncă proaspătă.

Doar investiţiile celor două companii germane Daimler şi Bosch – au cumulat până acum valori de sute de milioane de euro.

star transmision 13 ani (2) La sfârşitul săptămânii trecute, reprezentanţii companiei Star Transmission (Daimler) au sărbătorit alături de angajaţii de la Cugir şi Sebeş 13 ani de la începerea activităţii în judeţul Alba. În cadrul petrecerii anuale la care au participat mii de oameni, inclusiv oficialităţi locale şi judeţene, atmosfera a fost întreţinută chiar de Bernd Krottmayer, managerul Star Transmission, care a cântat două piese rock în faţa angajaților companiei care au fost invitați la eveniment.

În aprilie, începerea construcţiei celei de-a treia unităţi de producţie de piese auto la Sebeş a fost prilej pentru un eveniment de amploare organizat de Star Transmission, parte a concernului Daimler, la care au participat şi oficiali din Guvern. Reprezentanţii companiei au transmis atunci că „este un pas important în dezvoltarea economică a judeţului Alba, precum şi una dintre cele mai mari investiţii din industria auto la nivel naţional”. Adică nu mai puţin de 300 de milioane de euro.

Citeşte şi FOTO- VIDEO: DAIMLER a început construcţia celei de-a treia fabrici de piese auto Mercedes

Fabrica de producţie şi asamblare a cutiilor de viteze automate va fi operațională în totalitate în 2017, când numărul angajaților la unităţile Daimler din Sebeş va fi de aproximativ 1.000 de persoane. Hala principală va avea o suprafață de 43.000 metri pătrați şi în total construcţiile se desfăşoară pe un teren de 72.000 metri pătrați.

star transmission Lucrările sunt estimate să dureze un an. Din aprilie 2015, vor fi aduse utilajele, care vor fi montate şi testate, ceea ce va dura încă un an. Din primăvara anului 2016 va începe gradual producția, pe măsură ce liniile de producție și cele de asamblare vor fi testate și se vor dovedi funcționale la parametri optimi.

În paralel, personalul angajat va participa la cursuri de specializare de câteva luni în Germania. Fabrica va funcționa la sută la sută din capacitate în anul 2017, când se va lucra în trei schimburi.

În momentul în care fabrica de la Sebeș va funcționa la capacitate totală, aceasta va avea un stoc de 9-10.000 cutii de viteze care vor putea fi livrate în orice moment.

Reamintim că firma de la Sebeş, “Star Assembly”, deţinută de concernul german “Daimler”, a primit, anul trecut, un ajutor de stat de 37,4 milioane euro pentru extinderea investiţiei din Alba, respectiv construcţia unităţii de producţie de transmisii automate la Sebeş, cu o investiţie totală de aproximativ 300 de milioane de euro. A fost estimată crearea a 500 de locuri de muncă noi.

Daimler AG a decis încă de anul trecut să extindă reţeaua de producţie a cutiilor de viteze Mercedes-Benz Cars. “În urma aprobării de către Consiliul de Supraveghere, sunt planificate acum capacități suplimentare pentru asamblarea cutiilor de viteze ce urmează a fi stabilite la unitatea de producţie Daimler din România, Star Transmission. Pentru producţia unei noi generații de cutii de viteze automate, vor fi investite în România mai mult de 280 de milioane de euro. În total, compania plănuieşte investiţii de peste 300 de milioane de euro“, se arăta într-un comunicat de presă transmis în aprilie 2013 de reprezentanţii companiei.

Tot la Sebeş, Star Transmission – filiala din România a concernului german Daimler a inaugurat, în 9 ianuarie 2014, la Sebeș, o nouă unitate de montaj cutii de viteză cu dublu ambreiaj pentru autoturismele Mercedes – Benz. Investiția companiei care face parte din concernul german Daimler a fost de aproape 40 de milioane de euro. Hala de producție are o suprafață de circa 13.000 de metri pătrați, construcția fiind finalizată în 10 luni. Noua unitate de montaj a cutiilor de viteză pentru Mercedes a creat 150 de noi locuri de muncă.

Citeşte şi Daimler a inaugurat la Sebeș o nouă unitate de montaj a cutiilor de viteză pentru autoturisme Mercedes Benz. Investiție de 40 milioane euro

De asemenea, “Star Transmission” a inaugurat, în iulie 2013, la Sebeş, o unitate de producţie pentru asamblarea cutiilor de viteze automate pentru autoturismele Mercedes-Benz, investiţie prin care au fost create aproximativ 250 de noi locuri de muncă. Fabrica a fost construită în 12 luni și are o suprafață de 9.000 mp. Pentru lucrările de construcție, asamblare linie și infrastructură s-au investit aproximativ 30 de milioane de euro.

Citeşte şi Star Transmission Sebeș a inaugurat linia de montaj a cutiilor de viteză automate

Unitatea de producţie Daimler, Star Transmission, a fost înființată în anul 2001. În prezent, compania și cei aproximativ 800 de angajați din locațiile Cugir şi Sebeş produc componente pentru motoarele și cutiile de viteze ale autoturismelor actuale Mercedes-Benz, precum și cutii de viteze pentru modelele mai vechi, pentru asigurarea pieselor de schimb. La sediul din Cugir se produc roți dințate, arbori precum și componente prelucrate mecanic pentru motoare, cutii de viteză și casete de direcție. Pe lângă construcția de dispozitive filiala oferiă clienților și servicii de inginerie. La sediul din Sebeș se montează cutii de viteză automate cu 5 trepte.

Prin investiţiile de la Sebeş şi Cugir, compania germană Daimler, proprietarul Mercedes-Benz Cars, a creat peste 1.200 de locuri de muncă şi a devenit unul dintre cei mai importanţi investitori în piaţa de componente auto din România.

IMAGINI EXPLICATIVE - Fabricile BOSCH din BLAJ Investiţia Bosch la Blaj – 80 de milioane de euro în tre unităţi de producţie şi locuri de muncă pentru 1000 de oameni

Compania germană Bosch, a început producţia în cea de-a treia unitate de producţie din Blaj, încă din vara anului trecut, o investiţie de 50 de milioane de euro. Primele două hale de producţie în cadrul diviziei “Drive and Control” au fost deschise în anii 2007 şi 2009, cu investiţii de 30 de milioane de euro. Cea lansată în iunie 2013 aparţine diviziei Sisteme de Control al Șasiului din cadrul Bosch, care produce componente şi sisteme de siguranţă auto pasivă şi activă, dar şi sisteme de asistare a şoferului şi asigură peste 300 de locuri de muncă pe o suprafaţă de 50.000 de metri pătraţi.

Citeşte şi Noua fabrică Bosch de la Blaj a demarat oficial activitatea de producție

La Blaj s-a produs până în iunie 2013 tehnologie liniară folosită în ingineria mecanică. La începutul anului 2013, în cadrul fabricii Bosch Rexroth din Blaj activau circa 570 de persoane. Odată cu deschiderea noii unităţi, la finalul anului 2013, numărul angajaţilor celor două unităţi de producţie Bosch de la Blaj a ajuns în total la 900 de persoane.

Până în 2016, 1.700 dintre cei aproximativ 20.000 de locuitori din Blaj ar urma să lucreze pentru Bosch. Atunci, compania va începe construirea celei de-a patra unităţi de producţie.

Bosch a obţinut în România vânzări în valoare de 180 de milioane de euro în anul 2012, ceea ce reprezintă o scădere cu 4,5 procente faţă de anul 2011. Motivul principal este contextul economic general. „Suntem mulţumiţi de evoluţia pe care compania a înregistrat-o în 2012 în România. Acesta este motivul pentru care dorim să ne extindem pe piaţa din România şi să continuăm să investim aici”, a declarat, anul trecut, Brigitte Eble, reprezentanta Grupului Bosch în România.

Grupul Bosch este reprezentat în România în patru oraşe: Bucureşti, Blaj, Cluj şi Timişoara.

De ce aleg nemţii judeţul Alba

Potrivit ambasadorului Germaniei la Bucureşti, Werner Hans Lauk, judeţele Alba, Timiş, Arad, Sibiu, Cluj şi Braşov sunt preferate de investitorii din ţara sa şi datorită existenţei mai multor vorbitori de limbă germană.

„S-au detaşat ca regiuni preferate (de investitorii germani – n.red.) şi datorită disponibilităţii personalului vorbitor de limba germană. (…) Va fi eseţinal pentru România să poată oferi în continuarea economiei personal calificat. Pentru a contribui la acest lucru, companii germane împreună cu unităţi de învăţământ româneşti s-au aliat pentru a întroduce un sistem de pregătire profesională corespunzător sistemului german de învăţământ dual”, a declarat Lauk pentru Ziarul Financiar.

El a mai menţionat printre atuurile României faptul că reprezintă „o piaţă mare” în regiune şi buna tradiţie în producţie şi inginerie.

„În plus, România are rezerve energetice proprii, mari suprafeţe agricole şi regiuni turistice foarte atractive, precum şi o populaţie bine pregătită şi talentată la limbi străine”, a spus ambasadorul.

“Prezenţa, în judeţul Alba, a unor firme de înalt nivel european este o carte de vizită pentru judeţul nostru cu care ne mândrim. Ştim ce doresc oamenii de afaceri, ştim ce îşi doresc toţi cei care investesc în judeţul Alba şi ne vom strădui să fim cât mai prietenoşi. Atunci când o firmă de importanţă mondială alege să investească într-o localitate din judeţul nostru se răspândeşte seriozitatea oamenilor de aici şi, automat, atrage alte companii. De pildă, logo-ul celor de la Bosch a funcţionat ca un magnet pentru firme mai mari sau mai mici care au investit în oraşele din Alba”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel.

Piaţa românească ar fi aleasă din nou pentru investiţii de către 83% dintre firmele germane din România, chiar dacă doar 7% din acestea consideră că situaţia economică a ţării este bună. De asemenea, 58% se aşteaptă la o creştere a cifrei de afaceri şi 45% intenţionează să facă noi angajări. Nemulţumirile oamenilor de afaceri germani sunt legate de infrastructura nedezvoltată, sistemul fiscal – impozitare şi siguranţa juridică.

Alţi factori se referă la funcţionalitatea mediului de afaceri, respectiv infrastructura, disponibilitatea şi calitatea furnizorilor sau comportamentul de plată al partenerilor.

România nu a reuşit să-şi îmbunătăţească în ultimii ani infrastructura, iar acesta este unul din punctele de care investitorii germani se plâng cel mai des. În clasamentul statelor participante la chestionar, România se află în această privinţă pe ultima poziţie. În ce priveşte disponibilitatea furnizorilor, România s-a îmbunătăţit uşor faţă de anul trecut”, arată un raport al Camerei de Comerţ Româno-Germane.

Costurile scăzute cu forţa de muncă, aflate sub nivelul celor din Europa de Vest, reprezintă doar un motiv pentru realizarea de investiţii în România. Este vorba mai degrabă de o combinaţie între costuri, calificare şi productivitate, care face ca acest amplasament investiţional să fie interesant”, reiese din raport.

În ce priveşte învăţământul profesional, calificarea angajaţilor şi disponibilitatea personalului calificat situaţia s-a îmbunătăţit uşor faţă de anul trecut, numărul companiilor mulţumite crescând uşor. Autorii studiului precizează că România se situează sub aceste aspecte peste media Europa Centrală şi de Est (ECE), dar situaţia nu este încă mulţumitoare, pentru că nu au fost concepute şi încheiate structurile durabile şi astfel funcţionale pe termen lung .

În judeţul Alba, sunt funcţionale unităţile Şcolii Profesionale Germane, care perfecţionează forţă de muncă în domeniile din sectorul tehnic, cerute pe piaţă.

Citeşte şi Din 2015, Centru Naţional de Formare şi Reconversie Profesională la Alba Iulia. Lucrări de modernizare la Şcoala Profesională Germană

Totodată, companiile germane prezente în România nu sunt mulţumite cu multe domenii ale politicilor economice, situaţie asemănătoare cu cea din celelalte ţări din ECE.

La sfârşitul anului erau înregistrate în România circa 8.000 de companii active cu capital german, Germania fiind pentru a şaptea oară consecutiv cel mai important partener comercial al României.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. ardelean

    joi, 18.09.2014 at 13:12

    Si in final totul e degeaba daca banii din impozite merg la hotii din guvern!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement