Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

DOCUMENT: STAREA de ALERTĂ, PRELUNGITĂ până la jumătatea lunii august. Măsurile propuse pentru următoarea perioadă

Publicat

Guvernul Orban a adoptat miercuri hotărârea privind prelungirea stării de alertă în România. Propunerile privind măsurile în vigoare pentru următoarea perioadă au fost stabilite în ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

UPDATE 2: Viceprim-ministrul Raluca Turcan a declarat într-un briefing de presă că Guvernul a adoptat prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, având în vedere creşterea numărului de cazuri de COVID-19 şi deceselor înregistrate la persoane infectate cu SARS-CoV-2.

Vezi aici integral măsurile de respectat pentru perioada 17 iulie – 15 august: DOCUMENT: A treia lună de stare de alertă în România. MĂSURILE ce trebuie respectate până la jumătatea lunii august

„Am adoptat în şedinţa de Guvern o hotărâre cu prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile, iar această decizie este necesară pentru că avem o creştere a numărului de infectări şi o creştere a numărului de decese. Această prelungire a stării de alertă nu vine nici cu restricţii noi, dar, din nefericire, nici cu măsuri noi de relaxare aşa cum ne-am fi dorit pe domeniile care au rămas încă afectate”, a spus Turcan.

UPDATE 1: Potrivit secretarului de stat Raed Arafat, proiectul de hotărâre a fost aprobat în cadrul CNSU și urmează să fie supus spre aprobare proiectul de hotărâre de Guvern. „Practic nu introducem nicio restricție nouă, nicio măsură”, a declarat Raed Arafat.

Ludovic Orban: Nu introducem nicio restricție nouă

„Păstrăm același dispozitiv, singura problemă pe care o avem, până când se aprobă legea, este că va trebui să scoatem din anexa 3 textul legat de carantinare. (…) În decizia CCR există o referire la procedurile prin care se realizează deciziile de carantinare/izolare, să nu avem niciun fel de discuție pe tema asta. Prefer să avem votarea legii, promulgarea de către președinte, publicarea în Monitorul Oficial, intrarea în vigoare și imediat să avem o ședință de Guvern pentru a reintroduce măsura izolării și carantinării”, a declarat, la începutul ședinței de Guvern, premierul Ludovic Orban.

Actuala stare de alertă expiră în 16 iulie și este prelungită cu 30 de zile, până în 15 august (inclusiv).

Printre altele, va rămâne în vigoare obligația de a purta în spaţiile publice închise, la locul de muncă şi în mijloacele de transport și măsurile de distanțare socială.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, miercuri, după ședința privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19, la care a participat și premierul Ludovic Orban și o parte dintre miniștri, că nu vor fi noi restricții, dar nici alte măsuri de relaxare.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat marți seara că, prin noua lege a carantinării (aflată în dezbateri la Parlament, deci deocamdată fără formă finală a regulilor de carantină și izolare), pacienții asimptomatici vor ajunge la spital pentru 48 de ore, perioadă în care vor fi evaluați medical, ulterior fiind lăsați în izolare acasă.

Asimptomaticii nu vor fi retestați după 14 zile, ci doar cei care prezintă simptome. Simptomaticii vor rămâne în spital până când vor avea test negativ sau vor fi asimptomatici. Potrivit sursei citate, minorii ai căror părinți sunt internați din cauza infectării cu coronavirus nu vor rămâne în grija Statului, ci a rudelor de până la gradul patru.

De asemenea, românii din străinătate care vin din zonele roșii vor sta, în continuare, în carantină, iar cei care nu vor respecta carantina, vor fi amendați. Dacă vreunul dintre cei care vor încălca perioada de carantinare va infecta vreo altă persoană, prin ieșirea în public, va răspunde penal pentru fapta sa.

HOTĂRÂRE privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID – 19

Ţinând cont de prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 11/2020 privind stocurile de urgenţă medicală, precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei, aprobată cu completări prin Legea nr. 20/2020, cu completările ulterioare, precum şi de prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 70/2020 privind reglementarea unor măsuri, începând cu data de 15 mai 2020, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, pentru prelungirea unor termene, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, a Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, precum şi a altor acte normative, cu modificările ulterioare,

luând în considerare prevederile art. 16 alin. (1) şi (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 15/2005, şi ale art. 11 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 557/2016 privind managementul tipurilor de risc,

având în vedere faptul că evaluarea realizată în baza factorilor de risc prevăzuţi la art. 3 alin. (4) din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările ulterioare, indică necesitatea menţinerii unui răspuns amplificat la situaţia de urgenţă determinată de răspândirea noului coronavirus, aspecte materializate în cuprinsul documentului intitulat „Analiza factorilor de risc privind managementul situației de urgență generată de virusul SARS-COV-2 pe teritoriul României la data de 14.07.2020”, întocmit la nivelul Centrului Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei,

ţinând seama de propunerile cuprinse în Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 35 din 15 iulie 2020 privind propunerea prelungirii stării de alertă și a măsurilor necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19,

în temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 3, art. 4, art. 6 şi art. 71 alin. (1) din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările ulterioare

Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

Art. 1 – Începând cu data de 17 iulie 2020, se prelungeşte cu 30 de zile starea de alertă pe întreg teritoriul ţării, instituită prin Hotărârea Guvernului nr. 394/2020 privind declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 410 din 18 mai 2020, aprobată cu modificări şi completări prin Hotărârea Parlamentului României nr. 5/2020, cu modificările şi completările ulterioare, și prelungită prin Hotărârea Guvernului nr. 476/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 515 din 16 iunie 2020, cu modificările și completările ulterioare.

Art. 2 – Pe durata prevăzută la art. 1 măsurile de prevenire şi control al infecţiilor cu coronavirusul SARS-CoV-2, condiţiile concrete de aplicare şi destinatarii acestor măsuri, precum şi instituţiile şi autorităţile publice care pun în aplicare sau urmăresc respectarea aplicării măsurilor pe durata stării de alertă sunt prevăzute în:

a) anexa nr. 1 – „Măsuri pentru creşterea capacităţii de răspuns“;

b) anexa nr. 2 – „Măsură pentru asigurarea rezilienţei comunităţilor“;

c) anexa nr. 3 – „Măsuri pentru diminuarea impactului tipului de risc“.

Art. 3 – În aplicarea dispoziţiilor art. 7^1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 11/2020 privind stocurile de urgenţă medicală, precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei, aprobată cu completări prin Legea nr. 20/2020, cu completările ulterioare, şi ale Hotărârii Guvernului nr. 557/2016 privind managementul tipurilor de risc, cu modificările ulterioare, secretarul de stat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, dispune, în colaborare cu Ministerul Sănătăţii, prin ordin al comandantului acţiunii, măsurile necesare prevenirii şi combaterii infecţiilor cu coronavirusul SARS-CoV-2, în cadrul acţiunilor de răspuns la nivel naţional.

Art. 4 – Regimul contravenţional aplicabil pentru nerespectarea măsurilor prevăzute în anexele nr. 1-3 este cel stabilit la art. 64 – 70 din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările ulterioare.

Art. 5 – Anexele nr. 1 – 3 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 6 – Actele emise pentru punerea în executare a Hotărârii Guvernului nr. 394/2020, aprobată cu modificări şi completări prin Hotărârea Parlamentului României nr. 5/2020, cu modificările şi completările ulterioare și a Hotărârii Guvernului nr. 476/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările și completările ulterioare, își mențin aplicabilitatea în măsura în care dispoziţiile acestora nu contravin măsurilor stabilite în anexele nr. 1-3 la prezenta hotărâre”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate