Educație
Absolventă a Universității din Alba Iulia, în internship la Președinția Republicii Moldova. Despre viitorul țării și ”Moldova mea”
Ecaterina Covaci este absolventă a Facultății de Drept, din cadrul Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. De loc este din Republica Moldova, țară pe care a numit-o simplu, dar cu multă însemnătate, ”Moldova mea”.
La fel ca și mulți alți tineri din Republica Moldova, a luat calea României, pentru a merge la studii. A ajuns la Alba Iulia, a studiat, dar a fost hotărâtă se se întoarcă acasă și se implice, mai ales că acum țara are statutul de țară candidată pentru aderarea la UE.
Timp de trei luni a făcut un internship la Președinția Republicii Moldova, unde a fost încadrată la departamentul juridic.
Am stat de vorbă cu Ecaterina, ”Katy” pentru a afla cum a fost în timpul internshipului, dar și ce planuri de viitor are.
Ecaterina a făcut la Alba Iulia licenta și masterul în Drept și, de asemenea, ca mulți dintre studenții Universității, a mers în mobilități de studiu, în Polonia prin programul Eramus +.
De ce a ales Alba Iulia și Facultatea de Drept. După cinci ani, ”noo” sau ”ioi” fac parte din limbajul obișnuit
Am întrebat-o de ce a ales Alba Iulia și Dreptul, și nu altă specializare.
”Am hotărât să fac Dreptul pentru simplul fapt că acest domeniu mă fascinează – este mereu într-o continuă schimbare și adaptare la schimbările sociale și încearcă să se plieze exact pe necesitățile societății, bineînțeles alături de <carențele> de rigoare, dar și pentru că este un domeniu dinamic, ceea ce mă caracterizează perfect.
Eram hotărâtă să merg să-mi fac studiile la Alba Iulia, pentru că o parte din familia mea era deja stabilită acolo. Pe parcursul celor 5 ani de studii în Alba Iulia, familia mea m-a susținut și a crezut în mine, poate chiar mai mult decât eu însămi.
Acum, mă declar complet îndrăgostită de accentul ardelenesc, mâncarea ardelenească și de absolut tot ce înseamnă Alba Iulia. Recunosc că uneori mai scot un <noo> sau <ioi> din instinct, a precizat Ecaterina râzând.
Calitatea sistemului de educație a fost cea care m-a impulsionat să aleg să îmi fac studiile în România. Știam că am un bun potențial și că, dacă vreau să ajung undeva sus, trebuie să investesc în mine. Iar Universitatea <1 Decembrie 1918> îmi oferea exact ceea ce aveam nevoie. Pe parcursul anilor de studii m-am format ca personalitate, dar și profesionist în domeniu, acesta fiind și scopul meu primar”, a spus Ecaterina.
Cum a ajuns să facă un internship la instituția condusă de Maia Sandu
Internship-ul a fost promovat de către reprezentanții administrației naționale pentru o bună perioadă de timp. Ecaterina a văzut anunțul și s-a gândit că, dacă va fi acceptată, se va întoarce în țară pentru o perioadă mai mare de timp.
A spus că și-a asumat reacțiile celor apropiați și că s-a întors acasă pentru a schimba ceva în țară, pe ideea că ”noi tinerii suntem viitorul”, a precizat Ecaterina.
Procesul de selecție a fost unul destul de îndelungat, dat fiind faptul că au aplicat aproape 500 de tineri. Pentru selecție, a fost nevoie de prezentarea CV-ului și a unei scrisori de intenție, dar și câteva interviuri.
Condiția principală de eligibilitate era că trebuia să fii student absolvent sau în ultimul an la universitate.
Ce a făcut la Președinția Republicii Moldova
Timp de trei luni a fost încadrată în Direcția Juridică, departamentul Acte Prezidențiale. Mai exact, alături de specialiștii din aparatul președintelui, a analizat legile care veneau spre promulgare, scria note informative, redacta opinii pentru Curtea Constituțională, dar și analiza corespondența oficială.
”Astfel, am avut ocazia să văd cum lucrează instituțiile statului, care sunt principalele provocări și impedimente ale funcționarilor publici, cantitatea de lucru, dar și calitatea rezultatelor aferente sarcinilor.
Pe lângă munca propriu-zisă în cadrul direcției, am participat și la o serie de discuții cu deputați din Parlamentul Republicii Moldova, reprezentanți ai instituțiilor de stat sau non-guvernamentale, workshop-uri și discuții cu consilierii, doamnei Președinte”, a mai precizat aceasta.
Pe cine a cunoscut și cu cine s-a întâlnit în cele trei luni de internship
Automat, a cunoscut-o pe Maia Sandu, cu care a participat la mai multe activități comune, dar și pe Irina Alexe, fost secretar de stat al MAI.
”În cadrul unui eveniment, am cunoscut-o și pe doamna Irina Alexe, fostul Secretar de stat al MAI România, care face parte, în prezent, din Misiunea Înalților Consilieri ai Uniunii Europene pentru Republica Moldova (EU High Level Advisers), o doamnă care are toată admirația mea.
Și nu în ultimul rând, am avut și activități comune cu doamna Președinte Maia Sandu – am discutat despre probleme pe care le întâlnim noi, tinerii, în ziua de azi, propunerile pe care le avem, dar am și mers într-o drumeție împreună – o experiență de neuitat”, a sintetizat Ecaterina.
Republica Moldova a primit recent statutul de țară candidată pentru aderarea la UE, iar acum întreg sistemul legislativ trebuie să fie armonizat la normele europene.
Planuri de viitor în ”Moldova mea”
”Competențele obținute la facultate m-au ajutat suficient de mult în perioada internship-ului. La facultate am învățat termeni juridici și cum să operez cu ei. Facultatea mi-a pus bazele în dreptul civil și drept constituțional, cu care am lucrat zilnic.
În ciuda diferenței dintre sistemul de drept românesc și cel din Republica Moldova, am reușit să mă adaptez rapid și într-un timp record am asimilat foarte multă informație din dreptul civil, constituțional, penal și administrativ – în mare parte datorită muncii practice, nu doar teoretice.
Acum, după finisarea stagiului de practică la Președinție, am primit mai multe propuneri de angajare, atât în domeniul public, cât și în cel privat, iar zilele acestea sunt decisive în ceea ce privește cariera mea pentru următorii ani, deoarece urmează să fac câteva alegeri foarte importante.
Îmi doresc să mă aflu într-un continuu proces de învățare și perfecționare. Cât despre studii, cu siguranță nu mă voi opri aici, deoarece vreau și pot mai mult decât atât și îmi doresc să rămân acasă, aici în Moldova mea”, a încheiat Ecaterina discuțiile purtate cu reporterul alba24.ro.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News