Connect with us
Publicitate

Actualitate

STUDIU: Cea mai eficientă metodă de a scăpa de stresul zilnic. „Este o abordare ieftină și la îndemâna tuturor”

Publicat

stres job muncaUn nou studiu arată că  meditația ajută organismul să răspundă mai bine în fața situațiilor stresante, potrivit Revistei Psychiatry Research, care a analizat cu rigurozitate modul în care această practică influențează psihologia indivizilor aflați sub presiune, informează Live Science, citat de Agepres.

În cadrul studiului, persoane care suferă de anxietate au urmat un curs de opt săptămâni de meditație, în care au învățat să se concentreze asupra momentului prezent și să accepte gânduri și sentimente dificile, care altfel le-ar fi provocat anxietate. Cercetătorii au descoperit că la încheierea cursului participanții înregistrau niveluri scăzute ale hormonilor de stres și ale markerilor de inflamații în timpul unui eveniment menit să inducă stres și anxietate, prin comparație cu perioada de dinainte de a urma cursul de meditație.

Studiul a inclus și un grup martor, pentru comparație, al cărui membri nu au învățat să mediteze dar au urmat un curs de management al stresului. Acești participanți nu au înregistrat reduceri ale nivelului hormonilor de stres și ale markerilor de inflamații după ce au urmat cursul respectiv.

„Meditația este o abordare ieftină și la îndemâna tuturor, iar aceste rezultate ne confirmă ipoteza că meditația poate îmbunătăți rezistența la stres”, a precizat coordonatorul studiului, Dr. Elizabeth A. Hoge, profesor de psihiatrie la Centrul Medical al Universității Georgetown din Washington DC.

Studii anterioare au ajuns la concluzia că meditația aduce importante beneficii psihologice și fizice pentru sănătate și din ce în ce mai mulți terapeuți recomandă această practică pentru pacienții cu tulburări legate de anxietate. Numeroase alte studii au comparat grupuri de persoane care practicau meditația cu grupuri care nu practicau nicio terapie împotriva stresului, existând riscul de influențare a rezultatelor obținute din cauza efectului placebo.

În noul studiu, 89 de participanți care au fost diagnosticați în prealabil cu sindrom de anxietate generalizată au fost sfătuiți să urmeze fie cursuri de meditație, fie cursuri de management al stresului care includeau lecții despre modalități de a reduce stresul printr-o nutriție adecvată, exerciții fizice, reglarea perioadelor de somn și odihnă și prin tehnici de administrare mai bună a timpului.

Înainte și după cursuri, participanții au fost supuși unui test de laborator menit să le inducă o stare de stres și anxietate. Cercetătorii le-au cerut să susțină un mic discurs liber, în fața unei comisii de evaluatori îmbrăcați în halate albe (un alt factor de stres) după doar câteva minute de pregătire și apoi li s-a cerut să rezolve mintal o serie de calcule aritmetice. Oamenii de știință au colectat sânge pentru analize înainte și după acest test. Ei au căutat mai mulți markeri biologi de stres din sânge, printre care așa-numitul hormon al stresului, hormonul adrenocorticotrop (ACTH), precum și proteinele IL-6 și TNF-alfa, markeri ai inflamațiilor (stresul este un factor care poate duce la probleme inflamatorii cronice în organism).

După cursuri, participanții din grupul de meditație înregistrau niveluri reduse de ACTH, IL-6 și TNF-alfa în timpul testului de stres, prin comparație cu nivelurile înregistrate înainte de a învăța să mediteze. Prin contrast, participanții care au urmat cursul de management al stresului aveau niveluri crescute ale acestor markeri după testul de stres. Interesant este că aceste niveluri au fost mai crescute chiar și decât cele înregistrate la început, înainte de a urma cursurile de management al stresului.

Concluzia acestui studiu este că meditația „poate fi o strategie de ajutor pentru scăderea reactivității biologice la stres” în cazul persoanelor care suferă de anxietate.

sursa: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate