Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Studiu: Peste 40% dintre mămici aleg concediul de creştere a copilului pe doi ani. Doar 4,5% dintre bărbaţii care devin părinţi renunţă temporar la serviciu

Publicat

parinte de mana cu copil Peste 40% dintre salariatele din ţară aleg să stea în concediu de creştere a copilului timp de doi ani, în timp ce doar 4,5% dintre bărbaţii care devin părinţi renunţă pentru o perioadă la serviciu. Sunt concluziile unui studiu realizat de o companie de resurse umane.

Astfel, una din două femei din România care intră în concediul de creştere a copilului acceptă să primească o indemnizaţie maximă de 1.200 de lei pe lună, de aproape trei ori mai mică decât indemnizaţia maximă acordată celor care se întorc la serviciu cu un an mai devreme. Procentul este de 42%.

“Este important de precizat că intrarea în concediul de creştere a copilului şi primirea indemnizaţiei nu depind de vechimea pe care părintele o are la cel mai recent angajator al său. Atât timp cât condiţia de realizare de venituri în ultimele 12 luni este îndeplinită, părintele care optează pentru acest concediu va beneficia de indemnizaţie”, spune Raluca Peneş, HR coordinator în cadrul Smartree, un jucător din top zece al pieţei de servicii de resurse umane

Datele arată că, în fiecare an, din totalul angajatelor din România, 2,5% rămân, în medie, însărcinate. Dintre acestea, 42% optează pentru concediu de creştere a copilului de doi ani, iar restul de 58% aleg varianta de un an.

În prezent, indemnizaţia de creştere a copilului reprezintă 85% din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni, dar în limita maximă de 3.400 lei în cazul concediului pentru creşterea copilului de până la un an (3 ani în cazul copilului cu handicap) şi 1.200 lei în cazul concediului de până la doi ani.

Vezi şi Indemnizaţia pentru creşterea copilului în 2016. Noutăţi, condiţiile de acordare şi actele necesare

În cele mai multe cazuri în care tatăl alege să stea acasă cu nou-născutul, mama este cea care are venitul mai mare sau nu își dorește o pauză în carieră. Există însă și alte situații, în care tatăl poate beneficia de avantaje dacă optează pentru concediu de creștere a copilului.

Părinții care se întorc din concediul de creștere a copilului au asigurat locul de muncă. Nu pot fi concediaţi în perioada în care primesc stimulent de inserție, în decurs de 6 luni după revenirea definitivă la serviciu şi la finalizarea perioadei de concediu.

Circa 95% dintre persoanele care revin din concediu își reiau activitatea. Există și situația în care salariații care au fost în concediu de creștere copil aleg să nu se întoarcă la locul de muncă inițial și să opteze pentru un alt job.

Analiza Smartree a luat în considerare perioada 2012-2014 şi a inclus 3.330 de angajaţi intraţi în concediu de îngrijire a copilului, majoritatea din companii multinaţionale.

surse: zf.ro, agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax