Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Suspendarea permisului de conducere nu mai poate fi anulată. Decizie la Înalta Curte de Casație și Justiție

Publicat

Suspendarea permisului nu mai poate fi anulată.

Suspendarea dreptului de a conduce, alături de sancțiunea amenzii, în cazul abaterilor grave ale conducătorilor auto este dispusă, conform Codului Rutier, prin același proces-verbal prin care se aplică și amenda.

Până acum, judecătorii nu aveau o practică unitară, rămânând la latitudinea fiecăruia dacă se pronunțau asupra măsurii de suspendare a permisului.

Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat în data de 12 aprilie 2021, printr-un recurs în interesul legii, asupra acestor aspecte aplicate în mod neunitar de către instanțele de judecată, potrivit Sindicatului Polițiștilor Europol.

Conform statisticilor elaborate de Asociația Victimelor Accidentelor de Circulație, în cursul anului 2020, în  România s-au produs 6273 de accidente rutiere grave soldate cu decesul a 1647 de persoane, 5484 fiind rănite grav, iar  2155 au fost rănite ușor.

Dintre principalele cauze ale producerii acestora, conform statisticilor putem aminti:

  • neacordare prioritate pietoni = 607;
  • depășire neregulamentară = 233;
  • conducerea sub influența alcoolului = 214;
  • neasigurare la schimbarea direcției de mers = 213;
  • neasigurare mers înapoi = 131;
  • circulație pe sens opus = 129;
  • întoarcere neregulamentară = 32;
  • nerespectare reguli trecere de cale ferată =27;
  • nerespectare semnalizare semafor = 27;
  • neasigurare schimbare bandă = 26;
  • conducere sub influența drogurilor = 5;
  • nerespectare indicatoare rutiere de obligare sau reglementare = 2.

Suspendarea dreptului de a conduce, alături de sancțiunea amenzii, în cazul abaterilor grave ale conducătorilor auto este dispusă, conform Codului Rutier, prin același proces-verbal prin care se aplică și amenda.

Iar până acum, judecătorii nu aveau o practică unitară, rămânând la latitudinea fiecăruia dacă se pronunțau asupra măsurii de suspendare a permisului.

Pentru reglementarea acestor situații, Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat în data de 12 aprilie 2021, printr-un recurs în interesul legii, asupra acestor aspecte aplicate în mod neunitar de către instanțele de judecată.

Judecătorii nu se mai pot pronunța

Astfel, judecătorii, în momentul analizării unei contestații depuse împotriva unui proces-verbal de constatare a contravenției care include și măsura suspendării dreptului de a conduce nu se mai pot pronunța asupra proporționalității măsurii. ab24

Cu alte cuvinte, după noile reglementări, aceștia nu se mai pot pronunța cu privire la necesitatea suspendării dreptului de a mai conduce autoturisme pe drumurile publice sau nu și, prin urmare, nici nu mai pot să  înlăture sau să reducă această măsură complementară, în funcție de datele și contextul problemei.

Sursă: Sindicatul Europol

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax