Actualitate
Târgul Naţional de Turism Rural de la Albac: 2.000 de vizitatori la ediţia din acest an. Vezi câştigătorii concursurilor de pescuit și gastronomie
Aproximativ 2.000 de vizitatori au fost prezenţi la Albac în acest weekend, la cea de-a IX-a ediţie a Târgului Naţional de Turism Rural, după cum au transmis organizatorii. Evenimentul a fost organizat pentru dezvoltarea turismului rural, şi s-a desfăşurat în trei locaţii: sala de sport, pavilionul expozițional din centrul satului și căminul cultural.
La expoziţia din sala de sport, cu bucate tradiţionale, costume, zestre locală, produse turistice și proiecte de dezvoltare turistică, au participat 52 expozanți. Standurile au fost prezentate de primăriile Aiud, Almașu Mare, Avram Ianuc, Gârda de Sus, Horea, Albac, Sălciua, Săsciori, Sohodol, Vadu Moților, Vidra, dar cele din alte județe (Băile Govora, Costești, Frumușița, Horezu, Tigveni), Consiliul Județean Sibiu, Consiliul Județean Vâlcea, societăţi comerciale care au prezentat produse şi servicii adresate turiștilor, pensiunilor şi agenţilor economici din turism, agenţii de turism din județ și din țară, asociaţii și fundații care activează în turism, pensiuni din judeţul Alba, Ocolul Silvic Horea, ACR, ADR Centru, AJVPS Alba, Centrul de Informare Turistică Zlatna, Serviciul Județean Salvamont Alba, Romtelecom, ALEA, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Parcul Natural Apuseni şi alţii. La târg au fost prezente, totodată, 22 agenții de turism.
În cadrul concursului de gastronomie s-au înscris şapte concurenţi ce au pregătit „delicii la ceaun”.
Nu a lipsit nici expoziția meșterilor populari, din pavilionul expozițional, care a conținut un număr uriaș de 62 stand-uri, pe care au expus meşteri sosiţi din opt judeţe (Alba, Arad, Bistriţa Năsăud, Cluj, Hunedoara, Maramureş, Timiş şi Vâlcea). Cât despre concursul de pescuit, pentru câștigarea acestuia au concurat 28 pescari.
Evenimentul şi-a deschis porţile încă de vineri, 6 septembrie, când a avut loc primirea tuturor expozanților, amenajarea standurilor acestora și, simultan, prima manșă a concursului de pescuit „Cupa Aventuri în Apuseni”, în râul Arieș.
Sâmbătă, 7 septembrie, s-a deschis cu cea de-a doua manșă a concursului de pescuit, la ora 9.00. La ora 10.00, deschiderea Târgului Național de Turism Rural de la Albac s-a petrecut odată cu ceremonialul de dezvelire a busturilor eroilor neamului Horea, Cloșca și Crișan. A urmat deschiderea oficială, în compania oficialităţilor judeţene, a reprezentanţilor, a agenţiilor de turism din toată ţara, a proprietarilor de pensiuni, precum şi a turiştilor şi localnicilor. Programul de sâmbătă al târgului a continuat la ora 11.30 cu vernisajul expoziției Taberei Naționale de Pictură, ediția a III-a.
Apoi, la ora 14.00, în căminul cultural, a avut loc seminarii pe teme din turism, la care au participat jurnaliști, oameni de afaceri, reprezentanți ai asociațiilor și agențiilor de turism, precum și simpli turiști.
Tot la ora 14.00, s-a deschis Concursul Gastronomic, devenit deja tradiţie pentru ceea ce înseamnă târgul de la Albac. La aceeași oră, reprezentanţii agenţiilor de turism şi ai presei au întreprins călătorii la principalele pensiuni din zonă, pe două rute intens circulate din punct de vedere turistic (Albac – Gârda de Sus – Arieşeni şi Albac – Sălciua). În cadrul acestor călătorii au fost vizitate 12 pensiuni. Apoi, la 15.00, s-a reluat concursul de pescuit (manșa a treia).
Programul ultimei zile, duminică, 8 septembrie, a început mai devreme, la ora 8.00, cu a patra manşă a concursului de pescuit, tot în apele Arieşului. Câteva ore mai târziu s-a desfăşurat festivitatea de premiere a câştigătorilor concursurilor de gastronomie şi pescuit. Apoi au început ultimele două manifestări ale târgului și anume parada portului popular și spectacolul de muzică folclorică, cu solişti invitaţi de pe toate meleagurile Transilvaniei.
Câştigătorii Concursului de Gastronomie:
Secțiunea ”Balmoș la ceaun” Grigore Chindriș (premiul I), Pensiunea Poiana Verde (premiul II) şi Pensiunea Andra (premiul III)
Secțiunea ”Tocăniță la ceaun” Echipa Iulia și Sandu (premiul I), Pensiunea Gaiu (premiul II)și Poiana Verde (premiul III)
Câştigătorii Concursului de Pescuit:
Secţiunea „Muscă”, Pop Adrian din Cluj (premiul I), Buzaș Florin din Mureș (premiul II) şi Tomuș Cornel din Alba (premiul III). Premiul pentru cea mai mare captură a fost câştigat de către Mocan Mihai din Alba (un lipan de 31,2 cm).
Valoarea totală a premiilor a fost de 2.900 lei din care 1000 de lei în echipamente de pescuit de la sponsorul concursului.
Organizatorii evenimentului au fost Consiliul Judeţean Alba şi Primăria Comunei Albac, cu sprijinul partenerului ANTREC.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News