Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Târgul Naţional de Turism Rural de la Albac: 2.000 de vizitatori la ediţia din acest an. Vezi câştigătorii concursurilor de pescuit și gastronomie


Publicat

Aproximativ 2.000 de vizitatori au fost prezenţi la Albac în acest weekend, la cea de-a IX-a ediţie a Târgului Naţional de Turism Rural, după cum au transmis organizatorii. Evenimentul a fost organizat pentru dezvoltarea turismului rural, şi s-a desfăşurat în trei locaţii: sala de sport, pavilionul expozițional din centrul satului și căminul cultural.

La expoziţia din sala de sport, cu bucate tradiţionale, costume, zestre locală, produse turistice și proiecte de dezvoltare turistică, au participat 52 expozanți. Standurile au fost prezentate de primăriile Aiud, Almașu Mare, Avram Ianuc, Gârda de Sus, Horea, Albac, Sălciua, Săsciori, Sohodol, Vadu Moților, Vidra, dar cele din alte județe (Băile Govora, Costești, Frumușița, Horezu, Tigveni), Consiliul Județean Sibiu, Consiliul Județean Vâlcea, societăţi comerciale care au prezentat produse şi servicii adresate turiștilor, pensiunilor şi agenţilor economici din turism, agenţii de turism din județ și din țară, asociaţii și fundații care activează în turism, pensiuni din judeţul Alba, Ocolul Silvic Horea, ACR, ADR Centru, AJVPS Alba, Centrul de Informare Turistică Zlatna, Serviciul Județean Salvamont Alba, Romtelecom, ALEA, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Parcul Natural Apuseni şi alţii. La târg au fost prezente, totodată, 22 agenții de turism.

În cadrul concursului de gastronomie s-au înscris şapte concurenţi ce au pregătit „delicii la ceaun”.

Nu a lipsit nici expoziția meșterilor populari, din pavilionul expozițional, care a conținut un număr uriaș de 62 stand-uri, pe care au expus meşteri sosiţi din opt judeţe (Alba, Arad, Bistriţa Năsăud, Cluj, Hunedoara, Maramureş, Timiş şi Vâlcea). Cât despre concursul de pescuit, pentru câștigarea acestuia au concurat 28 pescari.

Evenimentul şi-a deschis porţile încă de vineri, 6 septembrie, când a avut loc primirea tuturor expozanților, amenajarea standurilor acestora și, simultan, prima manșă a concursului de pescuit „Cupa Aventuri în Apuseni”, în râul Arieș.

Sâmbătă, 7 septembrie, s-a deschis cu cea de-a doua manșă a concursului de pescuit, la ora 9.00. La ora 10.00, deschiderea Târgului Național de Turism Rural de la Albac s-a petrecut odată cu ceremonialul de dezvelire a busturilor eroilor neamului Horea, Cloșca și Crișan. A urmat deschiderea oficială, în compania oficialităţilor judeţene, a reprezentanţilor, a agenţiilor de turism din toată ţara, a proprietarilor de pensiuni, precum şi a turiştilor şi localnicilor. Programul de sâmbătă al târgului a continuat la ora 11.30 cu vernisajul expoziției Taberei Naționale de Pictură, ediția a III-a.

Apoi, la ora 14.00, în căminul cultural, a avut loc seminarii pe teme din turism, la care au participat jurnaliști, oameni de afaceri, reprezentanți ai asociațiilor și agențiilor de turism, precum și simpli turiști.

Tot la ora 14.00, s-a deschis Concursul Gastronomic, devenit deja tradiţie pentru ceea ce înseamnă târgul de la Albac. La aceeași oră, reprezentanţii agenţiilor de turism şi ai presei au întreprins călătorii la principalele pensiuni din zonă, pe două rute intens circulate din punct de vedere turistic (Albac – Gârda de Sus – Arieşeni şi Albac – Sălciua). În cadrul acestor călătorii au fost vizitate 12 pensiuni. Apoi, la 15.00, s-a reluat concursul de pescuit (manșa a treia).

Programul ultimei zile, duminică, 8 septembrie, a început mai devreme, la ora 8.00, cu a patra manşă a concursului de pescuit, tot în apele Arieşului. Câteva ore mai târziu s-a desfăşurat festivitatea de premiere a câştigătorilor concursurilor de gastronomie şi pescuit. Apoi au început ultimele două manifestări ale târgului și anume parada portului popular și spectacolul de muzică folclorică, cu solişti invitaţi de pe toate meleagurile Transilvaniei.

Câştigătorii Concursului de Gastronomie:

Secțiunea ”Balmoș la ceaun” Grigore Chindriș (premiul I), Pensiunea Poiana Verde (premiul II) şi Pensiunea Andra (premiul III)

Secțiunea ”Tocăniță la ceaun” Echipa Iulia și Sandu (premiul I), Pensiunea Gaiu (premiul II)și Poiana Verde (premiul III)

Câştigătorii Concursului de Pescuit:

Secţiunea „Muscă”, Pop Adrian din Cluj (premiul I), Buzaș Florin din Mureș (premiul II) şi Tomuș Cornel din Alba (premiul III). Premiul pentru cea mai mare captură a fost câştigat de către Mocan Mihai din Alba (un lipan de 31,2 cm).

Valoarea totală a premiilor a fost de 2.900 lei din care 1000 de lei în echipamente de pescuit de la sponsorul concursului.

Organizatorii evenimentului au fost Consiliul Judeţean Alba şi Primăria Comunei Albac, cu sprijinul partenerului ANTREC.

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Israelul anunță că pandemia dă înapoi după începerea campaniei de vaccinare. Rata de reproducție a virusului a scăzut sub 1

Publicat

Rata de reproducţie R a virusului SARS Cov 2 a coborât sub 1 în Israel pentru prima dată de la debutul cele mai accelerate campanii de vaccinare din lume, sugerând că epidemia de COVID-19 ar putea începe să dea înapoi, a indicat joi guvernul, transmite Reuters.

Numărul R a atins 1,3 pe 11 decembrie, iar campania de vaccinare a început o săptămână mai târziu. În condiţiile în care numărul de infectări a continuat să crească, pe 27 decembrie a fost impus un al treilea lockdown naţional, încă în vigoare.

”Vedem oare lumina? Vedem o crăpătură printre jaluzele”, a comentat ministrul adjunct al sănătăţii, Yoav Kisch, la Canalul 13 TV, după ce Israelul a consemnat un număr R subunitar de 0,99.

”Am reuşit o stopare, dar am reuşit o stopare la niveluri ridicate de morbiditate”, a spus el.

Ministrul a creditat pentru aceasta lockdown-ul şi vaccinurile – administrate deja unui număr de peste un sfert din cei 9 milioane de locuitori -, dar a atenţionat că vaccinurile ‘în principal au redus morbiditatea gravă, nu neapărat numărul de purtători’.

Scăderea ar fi fost mai semnificativă dacă nu ar fi fost prezentă şi varianta britanică, deosebit de contagioasă, a virusului, a menţionat Kisch.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu, care vizează un nou mandat în alegerile anticipate din martie, a afirmat că vaccinul ar putea permite Israelului să-şi protejeze categoriile de populaţie cele mai vulnerabile şi să redeschidă economia luna viitoare

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Majoritatea angajaților români vor job aproape de casă. Ce cred despre distanțarea la locul de muncă

Publicat

muncaacasa

Mai mult de o treime dintre angajaţi (36,5%) sunt de părere că, în 2021, îşi vor relua activitatea la birou, împreună cu întreaga echipă, în timp ce proximitatea biroului faţă de casă rămâne un factor important pentru majoritatea angajaţilor (65%), relevă un studiu realizat de unul dintre cei mai importanţi dezvoltatori de birouri de clasa A din România.

Conform datelor centralizate de Genesis Property, patru din zece persoane (41%) spun că vor evalua atent, de-acum înainte, şi tehnologiile adoptate în spaţiul de birouri pentru mai multă siguranţă privind sănătatea lor şi a colegilor, iar importanţa măsurilor sanitare luate în clădire sunt relevante pentru 51% dintre respondenţi.

De asemenea, aproape jumătate din totalul persoanelor chestionate (49,3%) pun accent pe modul de organizare a spaţiului, cu accent mai mare pe birouri delimitate care facilitează distanţarea.

În acelaşi timp, pe lângă măsurile pentru sănătate pe care peste 60% dintre respondenţi la sondajul de specialitate le văd necesare în clădirile de birouri astăzi şi în viitor, mulţi angajaţi consideră că este loc şi pentru alte schimbări. Astfel, 52% cred că, în viitor, birourile ar trebui să ofere angajaţilor o experienţă integrată de muncă, stil de viaţă, divertisment şi socializare, iar alţi 45% sunt de părere că situaţia actuală reprezintă o oportunitate pentru integrarea de tehnologii bazate pe inteligenţa artificială, care pot elimina activităţi repetitive şi de rutină, redefinind modul în care vor lucra în viitor.

Totodată, 40% dintre angajaţi îşi doresc ca, pe viitor, să aibă oportunitatea să lucreze în spaţii care le oferă un mediu mai bun pentru a-şi manifesta şi creativitatea.

Potrivit sursei citate, crearea unui mediu de lucru mai sigur pentru sănătate, prin măsuri sanitare şi tehnologii avansate menite să limiteze riscurile unor ameninţări pentru sănătate, cum este Covid-19, se află la baza The Immune Building Standard, primul standard global „open source” care evaluează rezistenţa clădirilor de birouri la ameninţări pentru sănătate.

Sondajul Genesis Property privind percepţia angajaţilor despre viitorul birourilor a fost derulat în luna noiembrie 2020 prin platforma iVox, pe un eşantion de 1.062 de utilizatori de Internet din toată ţara, dintre care aproape 60% femei şi peste 70% cu vârsta între 25 şi 40 de ani. De asemenea, opt din zece respondenţi erau angajaţi full-time şi aproximativ 77% ocupau poziţii cu activitate de birou, în arii precum IT, consultanţă, financiar, energie, imobiliare, auto sau comerţ.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Decizie luată de Ministrul Educaţiei: Numărul de elevi din clasele de liceu va fi redus. Care va fi numărul maxim dintr-o clasă

Publicat

elevi liceu

Ministrul Educaţiei, Sorin Mihai Cîmpeanu, a decis că numărul de elevi în clasele de început de ciclu în învăţământul liceal de zi, se va reduce de la 28 la 24 de elevi în clasă pentru filiera tehnologică şi învăţământul profesional, şi de la 28 la 26 de elevi în clasă pentru filiera teoretică.

Decizie luată de Ministrul Educaţiei: Numărul de elevi din clase de liceu va fi redus

DOCUMENTUL poate fi văzut AICI: Document-2021-01-21-24555219-0-ordin-pentru-modificarea-metologiei-privind-fundamentarea-cifrei-scolarizare

  • Învățământ liceal cu frecvență ( zi), filiera tehnologică și învățământ profesional, inclusiv dual – 24 elevi
  • Învațământ liceal cu frecvență ( zi), filiera teoretică – 26 elevi
  • Învațământ liceal cu frecvență ( zi) filieră vocațională, profil sportiv, teologic, pedagogic, precum și la învățământul liceal de artă – 24 elevi
  • Învățământ liceal cu frecvență ( seral) și frecvență redusă – 28 de elevi
  • Învațământ liceal cu frecvență ( seral)  filieră tehnologică, ciclul superior – 28 elevi
  • Învățământ postliceal – 28 elevi

Joi, 21 ianuarie a fost transmis la Monitorul Oficial Ordinul de Ministru pentru aprobarea Metodologiei privind fundamentarea cifrei de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat, evidenţa efectivelor de preşcolari şi elevi şcolarizaţi în unităţile de învăţământ particular, precum şi emiterea avizului conform în vederea organizării reţelei unităţilor de învăţământ preuniversitar pentru anul şcolar 2021-2022. Astfel, decizia de astăzi modifică OMEC nr. 5599/2020.

Având în vedere modificările promovate, activităţile specifice mobilităţii personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar (privind constituirea, încadrarea şi vacantarea posturilor didactice/catedrelor din unităţile de învăţământ preuniversitar) au fost decalate corespunzător.

Astfel, inspectoratele şcolare vor transmite până la data de 1 februarie 2021 la Ministerul Educaţiei proiectele planurilor de şcolarizare revizuite conform noilor reglementări, în vederea fundamentării cifrei de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat. Această măsură se constituie într-un pas concret în direcţia României Educate, precizează cominicatul ministerului.

Cele patru scenarii aplicate după data de 8 februarie pentru școli, licee și grădinițe:

Scenariul verdeincidența sub 1 la mie:  toate școlile se redeschid fizic. Toți elevii merg la școală

Scenariul galbenincidența între 1- 3 la mie:  merg la școală elevii din ciclul primar ( clasele I- IV) și cei din clasele terminale clasa a VIII-a și Clasa a XII-a și a XIII-a. NU merg la scoală clasele V, VI, VII și IX, X, XI. La aceste clase NU se fac cursuri în sistem hibrid. Numai online.

Scenariul roșu –  incidența peste 3 la mie: continuă să meargă la școală copiii de grădiniță și elevii din ciclul primar. Ceilalți elevi nu merg la școală.

Rata de infectare peste 6 la mie: Când se ajunge la rata de infectare peste 6 la mie, localitatea se carantinează, școlile de închid.Nimeni nu mai merge la școală

Sistemul hibrid dispare complet după 8 februarie

Ministrul sănătății a anunțat că școlile nu se vor deschide fără să fie luate măsuri de precauție:

”Nu o vom face fără măsuri de precauție și printre măsurile de precauție vor fi următoarele:

  • vaccinarea personalului din învățământ, vaccinarea învățătorilor, vaccinarea profesorilor. Tot personalul din învățământ este în etapa a doua de vaccinare, etapă deschisă astăzi.
  • A doua măsură pe care o luăm este testarea, testarea tuturor persoanelor simptomatice și a tuturor persoanelor care sunt contacți ai celor identificați pozitiv cu Covid-19. Cu alte cuvinte, dacă cineva apare într-o anchetă epidemiologică și intră în contact cu cineva din acea școală sau lucrează în acea școală, va fi imediat testată cu teste antigen, fie că este copil, fie că este adult. De asemenea, dacă un copil într-o clasă este depistat pozitiv, atunci toți copii vor fi testați.”

sursa: mediafax, edu.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Ministrul Mediului, despre TAXA AUTO: Nu se va introduce nicio formă de taxă anul acesta

Publicat

evacuare esapament masina poluare co2

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a afirmat, joi, la Craiova, că anul acesta nu se va introduce nicio formă de taxă auto şi niciodată nu se va mai introduce o taxă auto sub forma în care a existat, pentru că, în ultimii zece ani, statul a pierdut toate procesele privind taxa auto de poluare.

„Nu se va introduce nicio formă de taxă auto anul acesta şi cu siguranţă nu se va introduce niciodată o taxă auto sub forma în care a existat”, a spus ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, într-o conferinţă de mediu, răspunzând unei întrebări pe acest subiect.

Acesta a spus că taxarea poluării nu este un scop în sine pentru a aduna bani la buget, ci se face pentru descurajarea formelor de poluare, iar anul acesta România trebuie să decidă dacă va folosi taxarea ca soluţie pentru reducerea poluării.

„În Europa, în vederea reducerii poluării aerului prin intermediul mijloacelor de transport sunt 24 de state care aplică diverse forme de descurajare şi trei state membre care nu au nicio formă de taxare a poluării. Taxarea poluării nu este un scop în sine, pentru a se aduna bani la bugetul de stat, ci descurajarea formelor de poluare. Am avut o şedinţă cu cei şase primari de sectoare din Bucureşti şi cu primarul general pe problema poluării aerului, una dintre cele mai mari probleme şi în Bucureşti şi poate că şi în Craiova, iar soluţiile trebuie căutate ori la nivel local, ori la nivel naţional. Sunt zone unde nu există poluare a aerului, dar sunt şi zone unde suntem în situaţia de infringement, sunt comunităţi care pot rezolva problema pe plan local, sunt comunităţi care poate nici nu-şi dau interesul pentru rezolvarea problemei. România trebuie să decidă în 2021 dacă va folosi soluţia taxării poluării ca o soluţie de reducere a poluării cel puţin în marile centre urbane, acolo unde avem problema infringementului şi unde dacă nu găsim soluţii şi dacă poluarea nu o să scadă, nu scăpăm de penalităţile Comisiei Europene”, spus ministrul Mediului.

Barna Tanczos a subliniat că se vor extinde staţiile de măsurare şi staţiile de monitorizare a poluării aerului în toate centrele urbane, iar în multe zone probabil că imaginea va fi una gravă.

„O să mai achiziţionăm peste 140 de staţii noi şi de senzori – şi cu cât reţeaua o să fie mai mare, cu atât imaginea legată de poluare o să fie clară. Şi în anumite zone imaginea va fi una gravă. Deci vom vedea că sunt zone din anumite centre urbane unde poluarea este alarmantă sau la nivelul maxim admis de Uniunea Europeană”, a conchis ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate