Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

TARIFELE pentru colectarea deşeurilor la Sebeş, mai mari cu până la 14%, din ianuarie

Publicat

gunoi deseuri 3

Tarifele de colectare a deşeurilor nesortate la Sebeş se majorează, din ianuarie, cu 5,91% pentru clienţii persoane fizice şi 14% pentru clienţii persoane juridice. Proiectul a fost aprobat în şedinţa Consiliului Local de joi.

Contextul majorărilor propuse este dat de intrarea în vigoare, de la 1 ianuarie 2019, a OUG 74/2018, de modificare a Legii 211/2011 privind regimul deșeurilor, a Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu. Noua legislaţie obligă administraţiile locale să ia măsuri pentru colectarea separată a deşeurilor, cel puţin pentru hârtie, metal, plastic şi sticlă. De asemenea, impune o taxă de depozitare a deşeurilor nesortate, numită contribuţie pentru economia circulară, de 30 lei/tonă, valoare ce va creşte la 80 lei/tonă din 2020, taxă ce trebuie suportată de operatorul de salubritate.

Reprezentanţii Primăriei Sebeş au propus, ţinând cont şi de solicitarea operatorului de salubritate Greendays SRL, majorarea tarifelor pentru colectarea nesortată a deşeurilor de la persoane fizice şi juridice din municipiu şi menţinerea tarifelor distincte pentru colectarea deşeurilor sortate.

Noile tarife:

Tarif contract persoane fizice:

Tarif deşeuri nesortate: de la 10,15 lei/pers/lună la 10,75 lei/pers/lună (majorare de 5,91%)

Tarif pentru colectarea separată și transportul separat al deșeurilor provenite din ambalaje de hârtie, carton, plastic și sticlă: 6,49 lei/pers/lună (neschimbat)

Tarif contract persoane juridice:

Tarif deşeuri nesortate: de la 109,01 lei/mc la 124,43 lei/mc (majorare de 14,14%)

Tarif pentru colectarea separată și transportul separat al deșeurilor provenite din ambalaje de hârtie, carton,plastic și sticlă: 55,84 lei/mc (neschimbat)

Tarif în cazul prestaţiilor de care beneficiază individual fără contract: de la 27,80 lei/mc la 157,12 lei/mc (majorare de 565,2%)

Mai creşte, cu 150% faţă de tariful pentru deşeuri nesortate, taxa de salubrizare specială, pentru clienţii fără contract, persoane fizice și agenți economici.

Taxă specială salubrizare persoane fizice: de la 9,891 lei/pers/lună la18 lei/pers/lună (150% majorare)

Taxa specială de salubrizare persoane juridice: de la 86,01 lei/mc/lună la 190 lei /mc/ lună (150% majorare).

În proiect se mai propune completarea Anexei nr.1 la Contractul de delegare prin concesiune a serviciului de salubrizare al Municipiului Sebeş, nr.5/20.02.2012 prelungit prin actul adițional nr.5/09.11.2016, Indicatorii de performanță pentru serviciile publice de salubrizare şi încheierea unui act adiţional la acest contract.

Indicatori de performanţă:

Activitatea serviciului de salubrizare/ Descrierea indicatorului / Valoarea minimă a indicatorului

Colectarea separată a deșeurilor municipale  pentru cel puţin deşeurile de hârtie, metal, plastic şi sticlă din deşeurile municipale:

– cantitatea de deşeuri de hârtie, metal, plastic şi sticlă din deşeurile municipale, colectate separat, ca procentaj din cantitatea totală generată de deşeuri de hârtie, metal, plastic şi sticlă din deşeurile municipale: 50% pentru anul 2020, 60% pentru anul 2021, 70% pentru anul 2022

Cantitatea de deşeuri de hârtie, metal, plastic şi sticlă din deşeurile municipale colectate separat reprezintă cantitatea acceptată într-un an calendaristic de către staţia/ staţiile de sortare.

Cantitatea totală generată de deşeuri de hârtie, metal, plastic şi sticlă din deşeurile municipale se calculează pe baza determinărilor de compoziţie realizate de către operatorul de salubrizare. În lipsa determinărilor de compoziţie a deşeurilor municipale, cantitatea de deşeuri de hârtie, metal, plastic şi  sticlă din deşeurile municipale se consideră a fi 33%.-40% pentru anul 2019.

Colectarea și transportul deșeurilor provenite din locuințe, generate de activități de reamenajare și reabilitare interioară și/sau exterioară a acestora:

– cantitatea totală de deşeuri provenite din locuinţe, generate de activităţi de reamenajare şi reabilitare interioară şi/sau exterioară a acestora, predată pentru reutilizare, reciclare şi alte operaţiuni de valorificare  materială, inclusiv operaţiuni de umplere, rambleiere, direct sau prin intermediul unei staţii de transfer ca procentaj din cantitatea de deşeuri provenit din locuinţe: minimum 55% din cantitatea de deşeuri provenite din activităţile de construcţii în anul 2019; minimum 70% din cantitatea de deşeuri provenite din activităţile de construcţii în anul 2020.


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Cel puţin 30.000 de copii vor primi câte 1.400 de lei pe lună. Care sunt condiţiile

Publicat

bani

Cel puţin 30.000 de copii cu vârste între 0 şi 2 ani, proveniţi din familiile vulnerabile, vor beneficia de educaţie timpurie în creşe prin intermediul unui program social cu o finanţare de 168 de milioane de euro, lansat luni de ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb. „Programul se referă la sprijin pentru copii între 0 şi […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cum reuşesc şoferii să localizeze radarele şi echipajele de Poliţie Rutieră în câteva zeci de secunde

Publicat

politie

33 de secunde. Atât i-a trebuit unei aplicaţii de trafic să localizeze echipajul de Poliţie pe şosea. Mulţi români ajung să fenteze radarele Poliţiei, folosind aplicaţii mobile şi recunosc că astfel au făcut “economii la buget”. Chiar şi unii poliţişti recunosc că şoferii care folosesc astfel de aplicații au mai mici șanse de a fi […]

Citește mai departe
Publicitate

CUGIR

Obiceiul „Păștenilor”, tradiție păstrată cu sfințenie la Cugir și Vinerea. 125 de localnici, gazdele din acest an

Publicat

pastenii vinerea 2018

În Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, creștinii țin cu sfințenie la anumite tradiții și obiceiuri, atât la oraș cât și la sate. Așa se întâmplă în orașul Cugir şi la Vinerea, unde se ţine un obicei vechi de mai bine de 71 de ani: Obiceiul „Păștenilor”. Persoanele care împlinesc în acest an vârsta de 60 […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

10 mai: Crosul Europei, a şasea ediţie, în Cetatea Alba Carolina. Detalii despre înscrieri şi traseu

Publicat

crosul europei alba iulia

A șasea ediție a Crosului Europei se desfăşoară vineri, 10 mai, în Cetatea Alba Carolina, sub sloganul ”EU aleRg! Ne antrenăm pentru implicare civică și vot!”, pentru a marca Ziua Europei. Startul competiţiei este de la ora 12.00, în şanţurile Cetăţii. Înscrierile încep de la ora 9.30 în șanțurile Cetăţii Alba Carolina, lungimea traseului fiind […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate