Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

TARIFELE pentru colectarea deşeurilor la Sebeş, mai mari cu până la 14%, din ianuarie

Publicat

gunoi deseuri 3

Tarifele de colectare a deşeurilor nesortate la Sebeş se majorează, din ianuarie, cu 5,91% pentru clienţii persoane fizice şi 14% pentru clienţii persoane juridice. Proiectul a fost aprobat în şedinţa Consiliului Local de joi.

Contextul majorărilor propuse este dat de intrarea în vigoare, de la 1 ianuarie 2019, a OUG 74/2018, de modificare a Legii 211/2011 privind regimul deșeurilor, a Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu. Noua legislaţie obligă administraţiile locale să ia măsuri pentru colectarea separată a deşeurilor, cel puţin pentru hârtie, metal, plastic şi sticlă. De asemenea, impune o taxă de depozitare a deşeurilor nesortate, numită contribuţie pentru economia circulară, de 30 lei/tonă, valoare ce va creşte la 80 lei/tonă din 2020, taxă ce trebuie suportată de operatorul de salubritate.

Reprezentanţii Primăriei Sebeş au propus, ţinând cont şi de solicitarea operatorului de salubritate Greendays SRL, majorarea tarifelor pentru colectarea nesortată a deşeurilor de la persoane fizice şi juridice din municipiu şi menţinerea tarifelor distincte pentru colectarea deşeurilor sortate.

Noile tarife:

Tarif contract persoane fizice:

Tarif deşeuri nesortate: de la 10,15 lei/pers/lună la 10,75 lei/pers/lună (majorare de 5,91%)

Tarif pentru colectarea separată și transportul separat al deșeurilor provenite din ambalaje de hârtie, carton, plastic și sticlă: 6,49 lei/pers/lună (neschimbat)

Tarif contract persoane juridice:

Tarif deşeuri nesortate: de la 109,01 lei/mc la 124,43 lei/mc (majorare de 14,14%)

Tarif pentru colectarea separată și transportul separat al deșeurilor provenite din ambalaje de hârtie, carton,plastic și sticlă: 55,84 lei/mc (neschimbat)

Tarif în cazul prestaţiilor de care beneficiază individual fără contract: de la 27,80 lei/mc la 157,12 lei/mc (majorare de 565,2%)

Mai creşte, cu 150% faţă de tariful pentru deşeuri nesortate, taxa de salubrizare specială, pentru clienţii fără contract, persoane fizice și agenți economici.

Taxă specială salubrizare persoane fizice: de la 9,891 lei/pers/lună la18 lei/pers/lună (150% majorare)

Taxa specială de salubrizare persoane juridice: de la 86,01 lei/mc/lună la 190 lei /mc/ lună (150% majorare).

În proiect se mai propune completarea Anexei nr.1 la Contractul de delegare prin concesiune a serviciului de salubrizare al Municipiului Sebeş, nr.5/20.02.2012 prelungit prin actul adițional nr.5/09.11.2016, Indicatorii de performanță pentru serviciile publice de salubrizare şi încheierea unui act adiţional la acest contract.

Indicatori de performanţă:

Activitatea serviciului de salubrizare/ Descrierea indicatorului / Valoarea minimă a indicatorului

Colectarea separată a deșeurilor municipale  pentru cel puţin deşeurile de hârtie, metal, plastic şi sticlă din deşeurile municipale:

– cantitatea de deşeuri de hârtie, metal, plastic şi sticlă din deşeurile municipale, colectate separat, ca procentaj din cantitatea totală generată de deşeuri de hârtie, metal, plastic şi sticlă din deşeurile municipale: 50% pentru anul 2020, 60% pentru anul 2021, 70% pentru anul 2022

Cantitatea de deşeuri de hârtie, metal, plastic şi sticlă din deşeurile municipale colectate separat reprezintă cantitatea acceptată într-un an calendaristic de către staţia/ staţiile de sortare.

Cantitatea totală generată de deşeuri de hârtie, metal, plastic şi sticlă din deşeurile municipale se calculează pe baza determinărilor de compoziţie realizate de către operatorul de salubrizare. În lipsa determinărilor de compoziţie a deşeurilor municipale, cantitatea de deşeuri de hârtie, metal, plastic şi  sticlă din deşeurile municipale se consideră a fi 33%.-40% pentru anul 2019.

Colectarea și transportul deșeurilor provenite din locuințe, generate de activități de reamenajare și reabilitare interioară și/sau exterioară a acestora:

– cantitatea totală de deşeuri provenite din locuinţe, generate de activităţi de reamenajare şi reabilitare interioară şi/sau exterioară a acestora, predată pentru reutilizare, reciclare şi alte operaţiuni de valorificare  materială, inclusiv operaţiuni de umplere, rambleiere, direct sau prin intermediul unei staţii de transfer ca procentaj din cantitatea de deşeuri provenit din locuinţe: minimum 55% din cantitatea de deşeuri provenite din activităţile de construcţii în anul 2019; minimum 70% din cantitatea de deşeuri provenite din activităţile de construcţii în anul 2020.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate

ACTUALITATE

Drumurile din Apuseni pentru care Guvernul a garantat reabilitarea vor fi doar peticite. Reacția deputatului Roman

Publicat

gropi

Drumurile naționale DN74 și DN75 din Munții Apuseni nu vor fi reabilitate complet în acest an, susține deputatul PNL de Alba, Florin Roman. Acesta a transmis vineri, într-o conferință de presă, că amendamentul la bugetul de stat pe 2019 privind finanțarea celor două drumuri care fac legătura cu Țara Moților nu a fost votat.  Vezi […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

„Prudenţă maximă la volan!”. Recomandările Poliţiei Alba pentru şoferi, în condiţii meteo nefavorabile

Publicat

masina politia iarna

Poliţia Alba atenţionează şoferii să manifeste prudenţă maximă în trafic, având în vedere condiţiile meteorologice prognozate pentru perioada imediat următoare. Pentru o călătorie lipsită de evenimente neplăcute, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba recomandă conducătorilor auto adoptarea unei conduite preventive şi respectarea următoarelor reguli: Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi de trafic! […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Bărbat din Cugir, REŢINUT de Poliţie după ce a furat un telefon dintr-un bar

Publicat

catuse

Un bărbat din Cugir a fost reţinut de poliţişti după ce a furat telefonul unui concetăţean, pe terasa unui local din oraş. Acesta este recidivist. Potrivit IPJ Alba, joi, poliţiştii de investigaţii criminale din Cugir l-au reţinut pe un bărbat de 39 de ani, din Cugir, care este cercetat pentru săvârșirea unei infracţiuni de furt. […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Procurorii Parchetului Tribunalului Alba, solidari cu protestele împotriva OUG-ului pe Legile Justiției

Publicat

tribunal

Procurorii Parchetului Tribunalului Alba au hotârăt să se solidarizeze cu formele de protest inițiate de către  procurorii și judecătorii de la alte instanțe și parchete împotriva noilor modificărilor aduse legilor justiției. Aceștia consideră că modificările au un impact major asupra capacității Ministerului Public, de a-și aduce la îndeplinire îndatoririle constituționale. Potrivit unui comunicat de presă […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate