Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

TARIFELE pentru colectarea deşeurilor la Sebeş, mai mari cu până la 14%, din ianuarie

Publicat


gunoi deseuri 3

Tarifele de colectare a deşeurilor nesortate la Sebeş se majorează, din ianuarie, cu 5,91% pentru clienţii persoane fizice şi 14% pentru clienţii persoane juridice. Proiectul a fost aprobat în şedinţa Consiliului Local de joi.

Contextul majorărilor propuse este dat de intrarea în vigoare, de la 1 ianuarie 2019, a OUG 74/2018, de modificare a Legii 211/2011 privind regimul deșeurilor, a Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu. Noua legislaţie obligă administraţiile locale să ia măsuri pentru colectarea separată a deşeurilor, cel puţin pentru hârtie, metal, plastic şi sticlă. De asemenea, impune o taxă de depozitare a deşeurilor nesortate, numită contribuţie pentru economia circulară, de 30 lei/tonă, valoare ce va creşte la 80 lei/tonă din 2020, taxă ce trebuie suportată de operatorul de salubritate.

Reprezentanţii Primăriei Sebeş au propus, ţinând cont şi de solicitarea operatorului de salubritate Greendays SRL, majorarea tarifelor pentru colectarea nesortată a deşeurilor de la persoane fizice şi juridice din municipiu şi menţinerea tarifelor distincte pentru colectarea deşeurilor sortate.

Noile tarife:

Tarif contract persoane fizice:

Tarif deşeuri nesortate: de la 10,15 lei/pers/lună la 10,75 lei/pers/lună (majorare de 5,91%)

Tarif pentru colectarea separată și transportul separat al deșeurilor provenite din ambalaje de hârtie, carton, plastic și sticlă: 6,49 lei/pers/lună (neschimbat)

Tarif contract persoane juridice:

Tarif deşeuri nesortate: de la 109,01 lei/mc la 124,43 lei/mc (majorare de 14,14%)

Tarif pentru colectarea separată și transportul separat al deșeurilor provenite din ambalaje de hârtie, carton,plastic și sticlă: 55,84 lei/mc (neschimbat)

Tarif în cazul prestaţiilor de care beneficiază individual fără contract: de la 27,80 lei/mc la 157,12 lei/mc (majorare de 565,2%)

Mai creşte, cu 150% faţă de tariful pentru deşeuri nesortate, taxa de salubrizare specială, pentru clienţii fără contract, persoane fizice și agenți economici.

Taxă specială salubrizare persoane fizice: de la 9,891 lei/pers/lună la18 lei/pers/lună (150% majorare)

Taxa specială de salubrizare persoane juridice: de la 86,01 lei/mc/lună la 190 lei /mc/ lună (150% majorare).

În proiect se mai propune completarea Anexei nr.1 la Contractul de delegare prin concesiune a serviciului de salubrizare al Municipiului Sebeş, nr.5/20.02.2012 prelungit prin actul adițional nr.5/09.11.2016, Indicatorii de performanță pentru serviciile publice de salubrizare şi încheierea unui act adiţional la acest contract.

Indicatori de performanţă:

Activitatea serviciului de salubrizare/ Descrierea indicatorului / Valoarea minimă a indicatorului

Colectarea separată a deșeurilor municipale  pentru cel puţin deşeurile de hârtie, metal, plastic şi sticlă din deşeurile municipale:

– cantitatea de deşeuri de hârtie, metal, plastic şi sticlă din deşeurile municipale, colectate separat, ca procentaj din cantitatea totală generată de deşeuri de hârtie, metal, plastic şi sticlă din deşeurile municipale: 50% pentru anul 2020, 60% pentru anul 2021, 70% pentru anul 2022

Cantitatea de deşeuri de hârtie, metal, plastic şi sticlă din deşeurile municipale colectate separat reprezintă cantitatea acceptată într-un an calendaristic de către staţia/ staţiile de sortare.

Cantitatea totală generată de deşeuri de hârtie, metal, plastic şi sticlă din deşeurile municipale se calculează pe baza determinărilor de compoziţie realizate de către operatorul de salubrizare. În lipsa determinărilor de compoziţie a deşeurilor municipale, cantitatea de deşeuri de hârtie, metal, plastic şi  sticlă din deşeurile municipale se consideră a fi 33%.-40% pentru anul 2019.

Colectarea și transportul deșeurilor provenite din locuințe, generate de activități de reamenajare și reabilitare interioară și/sau exterioară a acestora:

– cantitatea totală de deşeuri provenite din locuinţe, generate de activităţi de reamenajare şi reabilitare interioară şi/sau exterioară a acestora, predată pentru reutilizare, reciclare şi alte operaţiuni de valorificare  materială, inclusiv operaţiuni de umplere, rambleiere, direct sau prin intermediul unei staţii de transfer ca procentaj din cantitatea de deşeuri provenit din locuinţe: minimum 55% din cantitatea de deşeuri provenite din activităţile de construcţii în anul 2019; minimum 70% din cantitatea de deşeuri provenite din activităţile de construcţii în anul 2020.


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO Viitorul Șelimbăr – Unirea Alba Iulia: 2 la 1. Uniriștii au pierdut primul meci din noua ediție a Ligii a III-a

Publicat

Unirea Alba Iulia a pierdut vineri primul meci de fotbal din noua ediţie a Ligii a III-a, împotriva nou-promovatei Viitorul Şelimbăr. Partida s-a încheiat cu scorul de 2 la 1 pentru jucătorii din Sibiu, toate cele trei goluri fiind înscrise în prima repriză a meciului desfășurat la Cisnădie. Pentru Unirea Alba Iulia acesta a fost […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

VINERI: Ședință la Consiliul Local Alba Iulia. Concurs de curățenie între scările de bloc și sterilizarea câinilor fără pedigree

Publicat

sediu primarie drona

Consilierii locali din Alba Iulia sunt convocați în şedinţă ordinară, vineri, 30 august, de la ora 13.00, cu 32 de proiecte pe ordinea de zi. Vor avea de aprobat, printre altele, organizarea unui concurs de curățenie între scările de bloc arondate asociațiilor de proprietari, dar și sterilizarea gratuită a câinilor fără pedigree, cu deținător, de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Om de afaceri din Alba Iulia, trimis în judecată pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. Prejudiciu de 15 milioane de lei

Publicat

colaj diicot aur

Un om de afaceri din Alba Iulia, cu activitate în domeniul comerţului cu aur şi al taximetriei, a fost trimis în judecată de către procurori ai DIICOT Iaşi, alături de alţi 24 de inculpaţi, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani cu prejudiciu de circa 15 milioane de lei. În cauză au calitatea […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Mamograf digital și un nou Computer Tomograf, la Spitalul Județean din Alba Iulia. Investiții de peste 2,2 milioane de lei

Publicat

upu alba, urgente, spital alba

Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia va achiziționa un mamograf digital performant, care va permite diagnosticarea precoce și precisă a tumorilor mamare. De asemenea, instituția va cumpăra și un nou Computer Tomograf. Valoarea investițiilor este de peste 2,2 milioane de lei. Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate