Connect with us
Advertisement

Economie

Toate pensiile se majorează de la 1 ianuarie 2025: Valoarea Punctului de Referință crește cu 12,1% și ajunge la 91 de lei

Majorare indirectă a pensiilor

Publicat

Începând cu 1 ianuarie 2025, valoarea punctului de referință (VPR) va crește de la 81 de lei la 91 de lei, marcând o majorare de 12,1%. Această ajustare, anunțată de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, asigură o creștere sustenabilă a pensiilor și reflectă angajamentul față de echitate și predictibilitate în sistemul public de pensii.

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a declarat: „Majorarea VPR cu 12,1% este peste rata inflației. Noua lege a pensiilor din sistemul public este o garanție fermă că fiecare pensionar va beneficia de o creștere sustenabilă a veniturilor.

Mecanismul de majorare a pensiilor prevăzut de lege este clar și asigură predictibilitate. Contributivitatea și stabilitatea în muncă sunt răsplătite mai bine. Noua lege a adus echitate, deoarece la muncă și contribuții egale și pensiile vor fi egale.”

Cum s-a făcut calculul care a determinat majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2025

”Calculul este destul de simplu. Indexarea pensiei se face cu inflația pe anul trecut la care se adaugă 50% din creșterea medie a salariului mediu brut. Aceasta din urmă creștere NU o cunoaștem dar o estimăm în jur de 4-6%. Inflația pe anul trecut este de 10,3%, una record.

Putem spune că vorbim de o creștere sau indexare de pensie cu 12-13%. Acest lucru a fost confirmat de către șeful Casei de Pensii Daniel Baciu. El a anunțat prima dată cu cât crește punctul de pensie de la data de 1 ianuarie 2025.

Citește și Pensii 2024: Adeverințe emise gratuit pentru recalcularea pensiilor. Care sunt condițiile. Lege adoptată de Senat

„Dacă facem un calcul estimativ  – cât este actuala valoare a punctului de referință de 81, înmulțim cu această valoare, ajungem undeva la noua valoare a punctului de referință de 91 de lei, începând cu data de 1 ianuarie 2025.

Toate pensiile în plată, acel număr total de puncte pe decizie de pensionare a fiecărui român, vor fi actualizate în funcție de această nouă valoare a VPR-ului”, a mai declarat Daniel Baciu

Renegocierea PNRR a permis eliminarea plafonului din PIB alocat pensiilor

La data de 20 noiembrie 2024, s-a împlinit un an de la adoptarea Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, care a reprezentat una dintre cele mai ample reforme ale sistemului de pensii din România.

Implementarea acestei legi a permis renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) cu Comisia Europeană, eliminând plafonul de 9,4% din PIB alocat pensiilor, care ar fi putut conduce la înghețarea acestora.

Noua legislație stabilește clar momentul majorărilor, garantând creșterea anuală a pensiilor în luna ianuarie. De asemenea, pensionarii care beneficiază de indemnizația socială (pensia minimă garantată) vor avea parte de o majorare de 10,4%, ceea ce înseamnă că indemnizația socială pentru pensionari va ajunge la 1.415 lei în 2025.

Potrivit Casei Naționale de Pensii Publice ( CNPP), până la 31 august 2024, valoarea punctului de pensie era de 2.032 lei. La 1 septembrie 2024, odată cu intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor, s-a introdus conceptul de valoare a punctului de referință (VPR), stabilită inițial la 81 de lei.

Această valoare a fost determinată prin raportarea valorii punctului de pensie de 2.032 lei la nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislațiile anterioare, respectiv 25 de ani.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement