Eveniment
Antrenor din Alba, la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing. Nu face parte din echipa României, ci a unei țări exotice
Antrenorul de schi din Alba, Bogdan Gligor, participă la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, alături de schiorul, Yohan Goutt Goncalves.
Apariția schiorului Yohan Goutt Goncalves, la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing este una exotică, fiind reprezentantul țării independente, Timorul de Est.
Cu Bogdan Gligor, din Arieșeni, unul dintre cei mai buni schiori români aflați încă în activitate, s-a cunoscut în Franța, iar de atunci se antrenează și la Arieșeni de câte ori are ocazia.
Reporterii de la libertatea.ro au vorbit cu Bogdan Gligor, care se află în aceste zile, la Beijing, în tabăra sportivilor.
Acesta a declarat pentru libertatea.ro că impresiile despre Beijing sunt diverse. „Parcă suntem în filme, aș spune că e și frumos, și șocant în același timp. Pare că toate măsurile de securitate anti-COVID sunt duse la extrem”, spune el. De partea bună a lucrurilor, condițiile de antrenament sunt „WOW, ce au făcut aici este incredibil. O să se vadă și la TV”.
Obiectivul celor doi este o clasare mai bună decât la precedentele ediții ale Jocurilor Olimpice. Până acum, Goncalves a luat un loc 43 la Soci – unde a fost primul atlet din țara sa, indiferent de JO de vară ori de iarnă, calificat fără wildcard – și nu a terminat cursa de slalom la PyeongChang, mai scriut cei de la libertatea.
Născut la Suresnes, Franța, Goncalves are tată francez și mamă din Timorul de Est. Mama sa a fugit de criza care a ucis, din 1976 și până la recăpătarea independenței, circa 200.000 de persoane, considerată genocid.
Refugiată mai întâi în Australia, apoi la Paris, unde și-a cunoscut viitorul soț, mama lui Yohann l-a adus pe acesta de multe ori în copilărie în Australia și Timorul de Est pentru a-și vizita rudele rămase acolo.
Iar ținta celui care era deja schior profesionist în Franța a fost să-și reprezinte țara de baștină la JO. A reușit, prin calificare, la JO 2014, apoi a repetat performanța în 2018, participând în probele de slalom.
Numele Timor, inițial „timur”, înseamnă „est” în limba malaieză: rezultă că numele țării s-ar traduce în „Estul de Est”. Fostă colonie portugheză, e una dintre cele mai proaspete țări din lume. Are 15 limbi naționale, printre care Fataluku, Galoli, Habun, Idalaka și Kawaimina. Jose Ramos-Horta, al doilea președinte al țării, a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1996.
sursp foto: captura Instagram, Yohan G. Goutt.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News